vineri, aprilie 26, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCum sa gasesti un avocat bun

Cum sa gasesti un avocat bun

Cum sa gasesti un avocat bun

Daca dificultatea legala in care te afli este complexa si implica sume mari de bani, nu este tocmai recomandat sa o abordezi fara ajutorul unui avocat. Pana la urma, avocatii ofera nu numai informatii juridice si sfaturi strategice, ci si asistenta sau reprezentare in fata organelor de jurisdictie.

Cautarea unui avocat bun poate parea o sarcina coplesitoare, desi nu trebuie sa fie deloc asa. Am stat de vorba cu Ciprian Iordan, avocat in Baroul Bucuresti, pentru a intelege mai bine care sunt cele mai bune criterii cu ajutorul carora sa-ti alegi avocatul.

Două sisteme de referinta

Bineinteles, mai intai ai nevoie de numele si datele de contact ale unui avocat. Cele mai de incredere surse sunt recomandarile rudelor, prietenilor, colegilor si ale cunoscutilor. De asemenea, ei iti pot oferi informatii esentiale, precum detalii despre experienta lor personala cu avocatul, despre felul in care le-a solutionat problemele si despre cat de multumiti au fost de asistenta sa juridica. De altfel, se poate intampla sa ai un prieten avocat. Chiar dacă e nespecializat in aria dreptului in care ai nevoie de asistenta juridica, acesta iti poate recomanda un alt avocat potrivit pentru tine.

O alta sursa la fel de credibila este internetul. La fel ca in cazul sistemului de recomandari oferit de cunostinte, in mediul online poti gasi forumuri de specialitate si alte platforme unde oamenii isi impartasesc parerile in legatura cu serviciile oferite de anumiti avocati. Oricat de verosimile ar parea, acestea trebuie privite cu putin scepticism si trebuie luat in calcul doza de subiectivitate cu care au fost scrise. Activitatea publicistica reprezinta un punct forte, iar in mediul online poti afla daca un avocat activeaza in reviste de specialitate, pe blogul personal sau in presa. Poti sa descoperi daca e implicat in controverse, scandaluri sau afaceri clandestine, lucruri care reprezinta un semnal de alarma.

O mica precautie

Trebuie sa te asiguri ca avocatul cu care iti doresti sa colaborezi isi desfasoara activitatea in mod legal. Doar membrii barourilor judetene ce fac parte din Uniunea Nationala a Barourilor din Romania detin calitatea de avocat. Printr-o simpla cautare in Tabloul avocatilor din Romania, disponibil online, poti verifica daca persoana cu care doresti sa colaborezi este acreditata sa ofere asistenta juridica.

Specializarea si experienta

Domeniile juridice ale dreptului sunt diverse, de aceea e important sa apelezi la un avocat specializat in solutionarea tipului de problema cu care te confrunti. Spre exemplu, daca ai nevoie de asistenta juridica pentru faptuirea unei infractiuni, dar ti-a fost recomandat un foarte bun avocat pentru desfacerea casatoriei prin divort, e mai potrivit sa cauti un altul specializat in drept penal. Legea nu obliga avocatii sa isi exercite profesia intr-un anumit domeniu de practica, asa ca fii prudent si alege unul consacrat ariei de specializare care te priveste pe tine. Daca iti este neclar in ce domeniu se incadreaza problema ta, poti apela la serviciile unui firme (cabinet, casa sau societate), formată din specialisti in domenii conexe. Insa stabileste de la prima intalnire ca avocatul potrivit din cadrul firmei o sa lucreze cazul tau și ca acesta nu va fi preluat de un asociat mai putin pregatit sau specializat intr-o alta arie de expertiza.

Specializarea implică un alt criteriu de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi avocatul. E vorba de cata experienta are acesta in activitatea sa juridica. Nu cauta doar avocati cu renume, deoarece faima depinde de mai multi factori care nu tin neaparat de competenta. Pregatirea, cazurile rezolvate, modul in care solutioneaza probleme si performantele profesionale ale avocatului trebuie sa cantareasca mai mult in alegerea ta decat notorietatea sa. Asadar, cauta un avocat cu experienta in domeniul in care se incadreaza problema ta.

Prejudecati pe care sa le eviti

Exista preconceptia potrivit careia avocatii cei mai buni se gasesc in Bucuresti sau cel putin in marile orase. Insa expertii avizati sa profeseze in domeniu sunt prezenti si orasele mai mici, asa ca alege un avocat din baroul local. Facand asta, vei economisi o suma insemnata de bani pentru diurna, costurile de transport, cazare si alte costuri percepute de avocatul nevoit sa se deplaseze din localitatea sa pana in locul unde trebuie sa-si presteze serviciile.

Nu te gandi prea mult daca ar trebui sa alegi un avocat sau o avocata. Gradul de pregatire nu difera in functie de sex. De asemenea, nu te gandi ca un avocat in etate este automat unul mai bun decat unul tanar, deoarece competenta profesionala nu e garantata de varsta.

Onorariul

Tariful unui avocat fluctueaza in functie de competenta profesionala, experienta, renume, dar si de complexitatea cazului si de durata acestuia. Avocatura e o profesie liberala, cu tarife nereglementate legal, in care practicantul isi apreciaza singur calitatea serviciilor pe care le ofera. Așadar, alege un avocat in functie de situatia ta finanaciara. Pe de-o parte, nu il cauta pe cel mai ieftin, s-ar putea sa ai surprize neplacute de la un avocat care isi subapreciaza munca. Pe de alta parte, nu il alege nici pe cel mai scump, costurile exorbitante nu garanteaza reusita.

Avocatii percep trei tipuri de tarife: onorariul fix, adica remuneratia convenita pentru intreg serviciul de asistenta juridica prestat de avocat; onorariul de succes, stabilit pentru retribuirea avocatului doar in cazul in care rezultatul prevazut a fost obtinut; si onorariul orar, perceput pentru consultanta juridica. Stabileste in prealabil cu avocatul tipul si modalitatile de plata, suma acesteia si daca onorariul sau este unul negociabil.

Primul contact

Dupa ce ai la dispozitie cateva optiuni, e timpul sa iei legatura cu avocatii. Multi sunt dispusi sa iti ofere macar o jumatate de ora din timpul lor, fara a percepe vreun tarif, pentru a te asculta si pentru a-ti analiza cazul. Profita de primul contact nu doar pentru a ii oferi toate detaliile problemei tale, ci si pentru a ii pune cateva intrebari esentiale, pe baza reperelor de mai sus: De cat timp practica aceasta profesie? Cata experienta are in cazuri asemanatoare cu al tau, si mai important, cum s-au solutionat acestea? Care sunt tarifele sale, ce servicii sunt incluse si la ce tip de plata se asteapta? La cate cazuri lucreaza in acest moment? Are destul timp incat sa se dedice destul cazului tau? Raspunsurile acestuia te vor ajuta sa decizi daca este sau nu alegerea optima.

Incredere, onestitate si siguranta

Competenta profesionala este fundamentala, insa acesteia i se adauga si componenta umana. Inca de la prima interactiune, un avocat trebuie sa iti inspire incredere, onestitate, si siguranta. Prin insasi natura misiunii sale, avocatul e depozitarul secretelor clientului si trebuie sa respecte principiul confidentialitatii profesionale, de aceea te poti increde in el atunci cand ii dezvalui detaliile problemelei tale, chiar si pe cele mai mult sau mai putin jenante. Fiecare amanunt conteaza in sala de judecata, iar avocatul tau trebuie sa cunoasca toate datele relevante. In ceea ce priveste onestitatea, avocatul trebuie sa fie sincer cu tine in legatura cu punctele forte, dar si cu cele slabe ale cazului tau, sa iti expuna un scenariu cat mai obiectiv al desfasurarii acestuia si al rezultatului obtinut in instanta. Situatia financiara sau chiar libertatea ta stau in mainile avocatului. Asadar, el trebuie sa iti ofere siguranta ca va folosi toate abilitatile sale profesionale pentru ca totul sa se solutioneze printr-o decizie sau sentinta cat mai avantajoase pentru tine.

Nu neglija personalitatea avocatului. Trebuie sa te simti extrem de confortabil in preajma persoanei careia ii impartasesti secretele tale, care iti ofera asistenta juridica si, mai ales, de care depinde bunastarea ta.

Speram ca sfaturile avocatului Ciprian Iordan iti vor fi de ajutor. Daca ai in vedere aceste criterii, alegerea avocatului potrivit nu va fi una superficiala, dar nici una stresanta, care sa-ti consume energia intr-o perioada deja dificila.

Redefinim orizontul afacerilor: Adina Tarry & Cezar Iulian Armașu – Partenerii...

În emisiunea „Redefinim orizontul afacerilor” de săptămâna aceasta, Cezar Iulian Armașu împreună cu Adina Tarry au discutat despre cum să ne alegem partenerii de...

Smart Lab INACO, creat de Andreea Paul, premiat de 3 ori...

Anul 2022 a adus recunoaștere internațională și națională proiectului educațional digital inteligent românesc SMART LAB al Asociației INACO – Inițiativa pentru Competitivitate. La 5 ani...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro