Poate ați auzit sau nu despre orașul Buziaș, indiferent de acest fapt, ar trebui să îl luați în considerare pentru următoarea voastră excursie. Buziaș este situat la 34 km distanță de Timișoara, situat pe terasa superioară a Timișului.
Orașul este foarte cunoscut, apreciat și vizitat pentru apele minerale, fiind o stațiune balneară superbă.
Este de reținut că Stațiunea Balneară Buziaș este certificată de O.M.S. încă din anul 1918 pentru tratament de recuperare în boli cardiovasculare și circulație periferică prin factori naturali de cură – apă carbogazoasă, mofete – emanații de bioxid de carbol cu efect vasodilatator.
În Buzias, poți face cure de aeroionizare negativă în parcul dendrologic, în zonă de câmpie, fără efectele negative ale presiunii specifice zonelor de munte.
Din anul 1990, Băile Minerale se află sub administrarea S.C. TRATAMENT BALNEAR BUZIAȘ, astfel cunoscând o nouă perioadă de prosperitate și modernizare.
Azi, activitatea intensă a locului acordă bolilor cardiovasculare un loc central.
Pe parcursul anilor, diferite premiere naționale efectuate din punct de vedere medical s-au întâmplat în stațiunea Buziaș datorită calității deosebite a serviciilor medicale. Un factor terapeutic foarte importat al stațiunii este reprezentat de varietatea de ape minerale utilizate: ape carbogazoase, sodice, clorurate, hipotone, magnezice, calcice si cu un grad de mineralizare de până la 6.6 g/l.
În trecut stațiunea era vizitată de împăratul austriac Franz Joseph și soția sa, împărăteasa Elisabeta.
Un alt loc de vizitat este monumentul unic, colonada stațiunii, închinată împărătesei Sissi. Aceasta se află în parcul central din Buziaș. Este construită din lemn, în stil bizantin și ornamentată din belșug. A fost construită în anul 1875, reprezentând un cadou pentru soția sa Sissi, din partea împăratului Franz Joseph.
Pe lângă apele minerale, Buziașul este cunoscut de asemenea pentru vinurile care se obțin din strugurii cultivați în viile situate pe Dealurile Silagiului. Acest areal constituie unul dintre cele cinci centre viticole ale Banatului. Dealurile sunt împărțite între patru crame, deja cu o tradiție și vinuri apreciate prin diferite premii câștigate în competiții naționale și internaționale:
- Crama Aramic – Deși au intrat pe piață abia de curând, rezultatele nu s-au lăsat așteptate pentru vinurile Aramic, soiuri precum Muscat Ottonel, Fetească albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir fiind apreciate încă din primul an de producție.
- Crama Thesaurus – deține o suprafață de 5 hectare, aceștia produce de la soiurile roșii, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir, la cele albe, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Riesling italian.
- Crama Dealul Dorului – deține o suprafață de 17 hectare cu soiuri precum Burgund mare, Cabernet Sauvignon, Riesling Italian și Muscat Ottonel. Ponderea cea mai mare o reprezintă soiurile roșii, în jur de 80%, diferența fiind dată de soiurile albe. Vinurile produse de Crama Dealul Dorului pot fi degustate chiar la fața locului, unde există o sala special amenajată, cu o capacitate de aproximativ 70 de locuri.
- Drama Domeniile Sera – Domeniile SARA, întinse pe o suprafață de 120 ha, au cea mai mare pondere din arealul Buziașului. Astfel, efortul primordial este canalizat aici spre menținerea și dezvoltarea tradiției.
Primăria Buziaș, Revista Patronatului Român și International Development Institute – S.U.A. organizeaza Conferința internațională “Implicarea capitalului privat în dezvoltarea comunităților locale” ce va avea loc în sistem mixt: live – Buzias și sesiune ZOOM ce va fi transmisă live online pe pagina de social media:
https://www.facebook.com/revistapatronatuluiroman