joi, iulie 18, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleArbitrajul comercial

Arbitrajul comercial

Arbitrajul comercial – un instrument eficient pentru mediul de afaceri.

Arbitrajul comercial este o metoda alternativa pentru solutionarea disputelor, inclusiv pentru disputele comerciale, prevazuta de lege, prin care se obtine o horatare arbitrala definitiva si executorie intr-un timp scurt – hotarare ce poate fi adusa la indeplinire prin executorii judecatoresti.

Disputele comerciale, disputele din mediul de afaceri, pot fi inaintate spre solutionare unei instante judecatoresti tinuta sa respecte toate normele si procedurile legale in vigoare ori pot fi inaintate spre solutionare, in baza acordului partilor, unei curti permanente de arbitraj (arbitraj institutionalizat) sau unui arbitru ad-hoc.

Partile au libertatea de a apela la regulile de solutionare specifice unei curti de arbitraj sau pot stabili impreuna regulile de procedura si normele dupa care va fi solutionat litigiul.

De mentionat ca orice persoana care are capacitatea de exercitiu, poate fi numita Arbitru ad-hoc pentru solutionarea unei dispute comerciale.

Arbitrajul comercial prezinta cateva avantaje clare pentru care mediul de afaceri ar putea lua in considerare o astfel de procedura pentru solutionarea disputelor:
– operativitate, timp redus de solutionare;
– costuri reduse;
– proceduri si norme stabilite prin acordul partilor;
– posibilitatea partilor de a numi proprii arbitri;
– caracterul consensual.

Pentru cei interesati sa devina practicieni in domeniu, pentru managerii si antreprenorii interesati sa cunoasca mai bine acesta procedura, Institutul Arbitral Roman ofera o serie de cursuri online si ofline.

Calendarul actualizat al cursurilor poate fi consultat in articolul: https://institutularbitral.ro/calendar-cursuri-2021/


Articolul precedent
Articolul următor
Cezar Iulian Armasu
Director Revista Patronatului Roman, Director general C.P.ESG.R.

🎥 The Right Business Choice, no 20 / Curtea Europeana de...

🎥 The Right Business Choice, no 20 / Curtea Europeana de Arbitraj https://www.youtube.com/watch?v=xbJV1neTSBg&t=20s 🎤 Invitați: Dr. Beatrice Onica – Jarka, FCIArb, President European Court of Arbitration Romanian...

Protocol de colaborare pe linie de arbitraj, între Camera bucureșteană şi...

La Palatul Camerei bucureștene a avut loc Plenul arbitrilor Curții de Arbitraj Bucureşti (CAB), de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Municipiului...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,919FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro