sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleInvestitorii individuali români nu au încredere în economia locală

Investitorii individuali români nu au încredere în economia locală

Anul acesta a avut un început paradoxal, desfășurându-se în contextul conflictelor din Orientul Mijlociu, Ucraina și tensiunile geopolitice din Asia, dar cu investitori optimiști așteptând cu nerăbdare ca bancherii centrali să se îndrepte în sfârșit spre reduceri ale dobânzilor. După un prim trimestru cu maxime istorice pe piețele bursiere, dar și în cazul prețului aurului și al criptoactivelor, investitorii încep să privească cu un ochi critic evoluțiile economiilor, potrivit ultimului sondaj eToro Retail Invest Beat.

În România, am asistat la o decelerare accentuată a inflației anul trecut, dar cu o creștere la începutul acestui an, ca urmare a măsurilor de urgență ale guvernului lui Marcel Ciolacu de majorare a taxelor și impozitelor. Acest lucru a provocat îngrijorarea investitorilor români că inflația ar putea reveni la procente mai mari, arată sondajul. Întrebați care cred că este cel mai mare risc extern pentru investițiile lor, aproape o treime dintre investitorii individuali români (31%) au menționat inflația. Aceasta reprezintă o creștere de 4% față de luna decembrie a anului trecut. În luna februarie a acestui an, cu o rată de 7,23%, România a fost țara cu cea mai mare inflație anuală din UE.

La nivel global, pentru 21% dintre investitori inflația reprezintă în continuare o preocupare, alături de posibilitatea unei recesiuni a economiei mondiale. Pentru investitorii români, posibilitatea unei recesiuni economice globale se situează pe locul al doilea (21%), urmată de posibilitatea unui conflict internațional, care a crescut cu 4% de la sfârșitul anului trecut, dar a ajuns la doar 15%, sub media globală de 17%.

O posibilă recesiune a economiei românești ridică îngrijorări pentru 13% dintre investitorii români, în timp ce 11% se tem de noi creșteri de taxe. Teama că economia globală și cea locală nu funcționează bine reiese și din nivelul scăzut de încredere al investitorilor români în situația macroeconomică. Mai mult de două treimi dintre investitorii chestionați (68%) nu cred într-o evoluție pozitivă a economiei românești. În ciuda acestui fapt, același procent (68%) este încrezător în veniturile și nivelul lor de trai, ceea ce arată o mare încredere în propriile competențe și în situația lor personală. Sondajul arată, de asemenea, că trei sferturi (75%) dintre investitorii români individuali au o mare încredere în siguranța locului lor de muncă.

De asemenea, 78% dintre investitorii români au un nivel ridicat de încredere în portofoliile lor de investiții. Totuși, această cifră a scăzut cu 3% față de anul trecut. Dar peste 91% dintre investitorii români așteaptă un randament pozitiv al investițiilor lor în acest an, cu peste 58% dintre ei așteptând profituri de peste 10%.

Până în prezent, anul 2024 pare să răsplătească încrederea investitorilor, cu bursele de valori atingând noi maxime, cu acțiunile din domeniul tehnologiei înregistrând creșteri spectaculoase și cu un sentiment general de incredere pe piețe. Investitorii așteaptă acum cu nerăbdare ca reducerile de dobânzi să se materializeze în această vară pentru a impulsiona si unele dintre sectoarele care s-au confruntat cu dificultăți în ultima vreme, cum ar fi cel imobiliar și industriile mai tradiționale.

***

Articol primit la redactie de la eToro Group
eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să își dezvolte cunoștințele și veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 35 de milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate urma strategiile celor care au avut cel mai mare succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține și vinde cu ușurință active, își pot monitoriza portofoliul în timp real și pot efectua tranzacții oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.


Bursa de Valori București anunță cele 50 de companii semifinaliste ale...

Cele 50 de companii semifinaliste ale programului au fost selectate de membrii Comitetului de Nominalizare BVB Arena. În perioada 8 - 31...

Topul acțiunilor din T2: Investitorii individuali sunt în căutarea marilor câștigători...

Nvidia urcă de pe locul 4 pe locul 2 pe lista celor mai populare acțiuni în rândul utilizatorilor eToro la nivel global În...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,917FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro