marți, martie 19, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 10 ianuarie, “zarurile au fost aruncate”

Calendarul zilei 10 ianuarie, “zarurile au fost aruncate”

10 ianuarie, anul 49 î.Hr. Iulius Cezar trece Rubiconul.

Eveniment care marchează începutul sfârșitului Republicii Romane, debutul unei serii de confruntări care se vor finaliza cu instaurarea Imperiului Roman.

Cu referire la acest moment, expresiile “a trece Rubiconul” și “zarurile au fost aruncate” reprezintă o decizie sau depășirea unui punct de la care nu te mai poți întoarce,

Sunt opinii conform cărora nu este vorba de “zarurile au fost aruncare”, traducerea corectă fiind „zarul a fost aruncat” ori că, în realitate, cuvintele rostite de Cezar au fost: „Să fie aruncate zarurile!” („Să înceapă jocul!”)

10 ianuarie 1880: „liberalii sinceri” părăsesc Partidul Liberal, constituindu-se ca grupare politică de sine stătătoare în Partidul Liberalilor Sinceri.

Historia.ro, despre scindările liberale din acea epocă, notează:

“În prima etapă de existenţă a Partidului Naţional Liberal, în intervalul când el s-a aflat la putere, mai ales după Războiul de Independenţă, caracteristică a fost apariţia a numeroase disidențe, unele desprinse oficial din sânul partidului, altele, neoficial.

Astfel, în 1878 la Iaşi se constituie un Partid Liberal Moderat, având ca principali lideri o serie de cunoscuţi universitari:Vasile Conta, Gheorghe Mârzescu, Grigore Cobălcescu. În anul 1880, tot la Iaşi se desprinde din Partidul Liberal o grupare politică mai veche, Fracţiunea Liberală Independentă, având ca lider pe prof. univ. Nicolae Ionescu. Era o formaţiune politică constituită cu un deceniu în urmă, care intrase în Coaliţia de la Mazar-Paşa, iar acum încerca să se afirme din nou cu un program propriu, având la bază un naţionalism exagerat, „menit zice-se, a răspunde unor interese specifice Moldovei. Ziarul oficial al acestei formaţiuni politice care promova asemenea idei, semnificativ se numea „Mişcarea naţională”.

Tot în anul 1880 se desprinde din partidul-matcă o grupare a „liberalilor sinceri”, avându-l ca lider pe Gh. Vernescu, care ulterior în 1883 fuziunea acestora cu o parte a conservatorilor, va duce la întemeierea Partidului Liberal-Conservator, având ca ziar oficial „România”.

În anul 1882, neînţelegerile dintre cei doi fraţi, Ion şi Dimitrie Brătianu, duceau la constituirea unei grupări de opoziţie, sub conducerea celui din urmă, şi care avea să joace un rol important în organizarea coaliţiei pentru răsturnarea guvernului liberal.

Mai departe, pe linia acestor frământări, în anul 1884 deosebirile de vederi duceau la despărţirea de I.C. Brătianu a unui alt cunoscut lider, C. A. Rosetti, sub conducerea acestuia conturându-se la această dată o formaţiune politică de stânga, iniţial nedesprinsă oficial din sânul Partidului Naţional Liberal.„Neînţelegerile dintre cei doi fruntaşi căpătaseră o turnătură definitivă cu prilejul dezbaterilor din anii 1883-1884 vizând modificarea Constituţiei, C. A. Rosetti spre dezaprobarea şefului guvernului, susţinând în cadrul acestor dezbateri ideea colegiului electoral unic.”

sursa foto: un.org

10 ianuarie 1946 Prima Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite, cu 51 de națiuni reprezentate, se deschide la Central Hall, Westminster, Londra.

 

 


Cezar Iulian Armasu
Cezar Iulian Armasu
Director Revista Patronatului Roman, Director general C.P.ESG.R.

11 ianuarie Ziua Națională a Artei Fotografice, în memoria primului fotograf...

Primul fotograf român și primul fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmari Data de 11 ianuarie este rezervată celebrării Zilei Naționale a Artei...

Problema eradicării sărăciei – un pas decisiv spre normalitate

Celebrată pentru prima data pe 17 octombrie 1987, Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei a fost cea în care au fost dezbătute noile tendințe din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro