miercuri, februarie 21, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaDialog cu mediul de afaceri și autoritățile locale pe Programul Operațional Tranziție...

Dialog cu mediul de afaceri și autoritățile locale pe Programul Operațional Tranziție Justă

Comunicat de presă

22 Iulie 2021

 

Dialog cu mediul de afaceri și autoritățile locale pe Programul Operațional Tranziție Justă

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a avut, astăzi, o întâlnire despre viitorul Program Operațional Tranziție Justă (POTJ) cu reprezentanți ai mediului de afaceri și autorităților locale din județele Hunedoara, Gorj, Galați, Mureș, Prahova și Dolj.

Programul Operațional Tranziție Justă 2021-2027 va avea o alocare de 2,239 miliarde euro, la care se va adăuga cofinanțarea națională de 301 milioane euro, potrivit Regulamentul specific Fondului pentru o Tranziție Justă, publicat în data de 30 iunie 2021. Este destinat regenerării zonelor afectate de tranziția energetică având în vedere dependența lor de combustibilii fosili, sau procesele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră.

„Pe acest program este esențial să folosim componentele inovative, pe lângă granturile clasice, adică instrumentele financiare și facilitatea de împrumuturi pentru sectorul public. Cei care vor să deruleze proiecte au posibilitatea să implice sau chiar, aș spune, să vâneze investițiile private, deci să nu îl abordăm ca un program operațional clasic, pe fonduri structurale”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.

Oficialul MIPE a explicat că dorește un dialog consistent cu reprezentanții mediului de afaceri, fiind în interesul tuturor celor implicați ca Programul să fie aprobat de Comisia Europeană în primăvara anului viitor.

În cadrul reuniunii reprezentanții Consiliilor Județene au solicitat informații privind modul de alocare a viitoarelor finanțări, tipurile de investiții ce vor primi finanțare, dar și detalii despre viitoarele apeluri.

Reprezentanții MIPE au arătat că fondurile vor fi împărțite echitabil și că finanțările trebuie să susțină crearea de alternative economice, care să contribuie la reducerea emisiilor poluante. Proiectele finanțate trebuie să susțină refacerea economică a zonelor afectate de tranziția energetică și dezvoltarea economiei verzi, în paralel cu cercetarea.

Viitoarele investiții din cadrul POTJ vor avea la bază Planurile Teritoriale pentru o Tranziție Justă (PTTJ), elaborate în grupuri de lucru împreună cu Consiliile Județele și susținute de Agențiile pentru Dezvoltare Regională, sub coordonarea MIPE. Draft-urile acestor documente au fost trimise la începutul acestei luni ministerului și vor fi negociate cu serviciile Comisiei Europene. În paralel, versiunea actualizată a POTJ va fi supusă consultării publice.

La reuniune au participat: Administrația Prezidențială – Departamentul Climă și Sustenabilitate, Cancelaria Prim-ministrului, Coaliția pentru Dezvoltarea României, Camera de Comerț și Industrie România-Israel, Consiliile județene Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova, Mureș, Galați.

Din cadrul MIPE, au participa Teodora Preoteasa, director general și Adrian Mărgărit, coordonator național al Programului Operațional Tranziție Justă (POTJ).

Direcția de Comunicare


SUNWAVES FESTIVAL, SW DUNES ÎN RAS AL-KHAIMAH, UAE, 02-05 MARTIE 2023

PRIMUL BRAND ROMÂNESC CE ORGANIZEAZĂ UN FESTIVAL DE MUZICĂ ÎN EMIRATELE ARABE UNITE. PRIMUL FESTIVAL DIN LUME CE PRIMEȘTE APROBARE PENTRU A-ȘI DESFĂȘURA PROGRAMUL...

consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de...

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat vineri, 16 septembrie a.c., spre consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de minimis prevăzută...
spot_img
spot_img
spot_img

video

Secretul banilor

Atelier de comunicare

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro