joi, aprilie 25, 2024
AcasăREVISTA ONLINEinfoDecontare cheltuieli cu educaţia timpurie!

Decontare cheltuieli cu educaţia timpurie!

Începând cu 01.01.2021 salariaţii care au copiii ȋnscrişi ȋntr-o unitate de ȋnvăţământ timpuriu, pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu educaţia timpurie a copiilor minori.

Atenţie!
Conform edu.ro:
Educaţia timpurie (0 – 6 ani) este formată din nivelul antepreşcolar (0 – 3 ani) şi învăţământul preşcolar (3 – 6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa ​mijlocie şi grupa mare.
Educația timpurie antepreșcolară se poate desfășura în creșe, grădinițe și în centre de zi, de stat sau private, după același conținut educativ și după aceleași standarde naționale.

Care este suma ce poate fi decontată?

Suma ce poate fi decontată este de până la 1.500 lei/lunar/copil.

 Cine poate deconta cheltuielile cu educaţia timpurie?

  1. Societăţile plătitoare de impozit pe profit: pentru acestea, cheltuielile cu educaţia timpurie constituie cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, ȋnsă vor fi scăzute din impozitul pe profit datorat dar nu mai mult de 1.500 lei/lună/copil.

Atenţie! Dacă suma va depăşi impozitul pe profit datorat, diferenţa va fi scăzută, ȋn ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoare adăugată sau din accizele datorate.

2. Microȋntreprinderile: ȋn cazul acestora, dacă angajatorul este de acord să deconteze aceste cheltuieli, ele vor fi considerate “cheltuieli” şi nu vor fi supuse taxelor salariale (CAS, CASS, CAM, impozit).


Cum se va face decontarea?

Decontarea se poate face, cu acordul angajatorului, ȋn baza unei documentaţii precum (!!!Fiecare societate ȋşi poate crea propria procedură de decontare, legea nespecificând care sunt, cu exactitate, documentele necesare.):

  • solicitare scrisă din partea salariatului către angajator;
  • declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că decontarea nu a mai fost efectuată de un alt angajator/părinte;
  • copia certificatului de naştere al copilului;
  • contract ȋncheiat cu unitatea de ȋnvăţământ/adeverinţă de la unitatea de ȋnvăţământ timpuriu din care să reiasă faptul că respectivul copil al salariatului urmează cursurile la acea unitate;
  • Documente care să ateste plata efectuată către unitatea de ȋnvăţământ timpuriu.

Atenţie ca unitatea de ȋnvăţământ timpuriu să fie autorizată de Inspectoratele Şcolare!


  • Tags / Etichete / rubrici:
  • info
Oana Pastrama
Oana este absolventă a Academiei de Studii Economice Bucureşti cu o experienţă în domeniul financiar-contabil de peste 16 ani. Este expert contabil membru CECCAR, doctor in domeniul ştiinţelor economice – disciplina contabilitate, inspector resurse umane, profesor definitiv disciplina contabilitate, autor a numeroase articole de specialitate şi autor/coautor al unor cărţi de profil şi, nu ȋn ultimul rând, antreprenor.

Cum completăm declarația unică

Cum completăm declarația unică dacă obținem venituri din chirii, din investiții sau din tranzacții cu crypto? Sunt scutiți de la plata CAS pensionarii care...

SPAŢIUL 15 – 27 martie 2022, Sala Tancred Bănăţeanu Muzeul Naţional...

  Muzeul Naţional al Țăranului Român vă așteaptă miercuri, 16 martie 2022, de la ora 16.00, la vernisajul expoziției Spațiul, a artistului plastic, Vladimir Păun-Vrapciu. Viziunea...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro