marți, octombrie 3, 2023
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 5 Februarie

Calendarul zilei 5 Februarie

  • 1535 – Parlamentul din Paris adoptă prima lege din istorie referitoare la săraci. Textul obliga autoritățile parohiale locale să asigure mijloace de subzistență invalizilor care nu puteau munci pentru a-și asigura hrana. Legea este considerată un pas decisiv către generalizarea asistenței sociale asigurată de parohii pentru ”săracii adevărați”, deosebiți de cei care nu voiau să muncească, deși ar fi putut să o facă.
  • 1867 – Este încheiat „compromisul” austro-ungar prin care s-a fondat „Dubla Monarhie Împărătească și Crăiască”, care a existat între 1867-1918. Acordul denumit „Ausgleich” a fost reprezentat un compromis acceptat de Împăratul Franz Iosif ca răspuns la tensiunile interne provocate de maghiari după înfrângerea Imperiului Habsburgic în războiul din 1866 cu Prusia și Italia. Ca urmare a „Augleich”-ului, Marele Principat al Transilvaniei și-a pierdut autonomia, a fost dizolvat și încorporat Ungariei.
  • 1946 – Statele Unite ale Americii și Anglia au recunoscut guvernul condus de Petru Groza și au reluat relațiile diplomatice cu România, întrerupte în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Evenimentul venea la capătul unei perioade de tensiuni politice: solicitarea adresată de Rege lui Petru Groza de a demisiona, refuzul acestuia care a declanșat „greva regală”, acceptarea în guvern a unor reprezentanți ai partidelor democratice, cu rol decorativ, urmată de recunoașterea guvernului de către americani și britanici. Astea se întâmplau într-o Românie în care marionetele sovieticilor demolau ultimele redute ale rezistenței anticomuniste.
  • 2004 – România devine membră de facto a NATO după ce toate cele 19 state membre au ratificat protocolul de aderare semnat la Bruxelles, cu un an înainte.
  • 1965 – S-a născut Gheorghe Hagi, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Membru al „generației de aur” a fotbalului românesc, numit „Regele”, jucător complet, Hagi a fost recunoscut pentru viziune, tehnică, dribling, pase și șuturi irezistibile. Considerat unul dintre cei mai buni mijlocași ofensivi din Europa anilor 1980-90, Gheorghe Hagi a fost supranumit „Maradona din Carpați”. Fanii de la Galatasaray, echipă unde a făcut o carieră spectaculoasă, îl numesc și acum „Comandante”.

11 ianuarie Ziua Națională a Artei Fotografice, în memoria primului fotograf...

Primul fotograf român și primul fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmari Data de 11 ianuarie este rezervată celebrării Zilei Naționale a Artei...

Problema eradicării sărăciei – un pas decisiv spre normalitate

Celebrată pentru prima data pe 17 octombrie 1987, Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei a fost cea în care au fost dezbătute noile tendințe din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente