sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 4 Februarie

Calendarul zilei 4 Februarie

Calendarul zilei 4 Februarie

  • 1789 – George Washington este ales în unanimitate ca primul Președinte al Statelor Unite potrivit noii Constituții. A fost reales în 1792. A fost singurul președinte american ales și reales în unanimitate de către Colegiul Electoral. Generalul George Washington se bucura de un imens prestigiu câștigat în urma contribuției sale hotărâtoare la câștigarea Războiului de Independență. Nu a fost membru al niciunui partid și, inițial, fiind deja un om bogat, a refuzat salariul de 25.000 dolari fixat de Congres, o sumă foarte mare pentru acea perioadă. Sub presiunea Congresului, l-a acceptat în cele din urmă pentru a evita un precedent în care postul de Președinte ar fi fost accesibil numai persoanelor bogate. Washington a refuzat să candideze pentru un al treilea mandat, stabilind astfel cutuma, ulterior devenită lege prin amendamentul 22 la Constituție, ca numărul mandatelor prezidențiale să fie limitate la două.
  • 1967 – a început construcția primei autostrăzi din România, București-Pitești. Cea mai veche autostradă din România, proiectată pentru o viteză de 140 km/oră, cu 4 benzi pe o lungime de 96 de km, a fost construită în numai 5 ani, în întregime cu tehnologie și materiale autohtone. Costurile ei nu se cunosc. Pentru construcția ei s-au folosit aproximativ 445.000 tone de asfalt. Costurile autostrăzii Ulterior, devenită parte a Autostrăzii A1, lucrarea inițială a fost completată cu noi segmente în 2007, 2020 și 2011.
  • 2004 – este lansată rețeaua de socializare Facebook. Apărută la 10 ani după lansarea primei rețele de socializare, GeoCities, Facebook a fost creată de un grup de studenți de la Harvard, în frunte cu Mark Zuckenberg și a cunoscut o dezvoltare explozivă. Astăzi, la nivel global, Facebook are peste 3 miliarde de utilizatori și domină autoritar peisajul social media. Iubită pentru capacitatea dovedită de relaționare a unui număr uriaș de utilizatori, hulită pentru dependența pe care o creează, acuzată de malversațiuni fiscale, criticată pentru implicarea sau folosirea în scopuri politice – vezi scandalul Cambridge Analytica, efectul de amorsare a Primăverii Arabe din anii 2009-2011 s.a. – Facebook, chiar dacă este o prezentă virtuală în online, a devenit astăzi o realitate în viața noastră de toate zilele. În România, la sfârșitul anului trecut existau peste 9,8 milioane de utilizatori, iar numărul total de pagini a ajuns la aproape 84.000, dintre care 43.500, pagini active. Numărul total de postări a depășit 1,65 milioane, cu un număr de 4,4 milioane de comentarii pe paginile publice.
  • 4 Februarie – cea de-a 21-a marcare a Zilei Mondiale a Luptei împotriva Cancerului, o inițiativă globală pentru sensibilizarea și intensificarea acțiunilor de combatere a acestei maladii teribile. Câteva cifre statistice la nivelul Uniunii Europene: cancerului îi sunt atribuite 1 din 4 decese, fiind a doua cauză de moarte prematură, cu un număr de 1,9 milioane decese și 3,45 milioane de pacienți noi (statistică la nivelul anului 2019); la fiecare 9 secunde o persoană este diagnosticată cu cancer; se estimează că până în 2035, aproximativ 40% din populație se va confrunta la un moment dat în viață cu una din cele aproape 100 de forme de cancer cunoscute.

11 ianuarie Ziua Națională a Artei Fotografice, în memoria primului fotograf...

Primul fotograf român și primul fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmari Data de 11 ianuarie este rezervată celebrării Zilei Naționale a Artei...

Problema eradicării sărăciei – un pas decisiv spre normalitate

Celebrată pentru prima data pe 17 octombrie 1987, Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei a fost cea în care au fost dezbătute noile tendințe din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,933FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro