joi, noiembrie 7, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 7 ianuarie - IT&C

Calendarul zilei 7 ianuarie – IT&C

7 ianuarie 1927 prima convorbire telefonică internaţională între Londra şi New York

conform historia.ro: „[…] următorul pas pentru expansiunea serviciilor telefonice trebuia făcut în sens transatlantic. Provocarea o constituia incapacitatea de a înşira firele aeriene peste ocean. Pe de altă parte, în 1891 Marea Britanie reuşise să amplaseze cabluri subacvatice între ea şi Franţa, dar un procedeu de anvergură transatlantică ar fi întâmpinat prea multe dificultăţi tehnice, de la susţinerea slabă a semnalului până la întreţinerea unor astfel de cabluri subacvatice.

Soluţia? Un serviciu radio-telefonic. Vocea (undele sonore) se transformă în electricitate, apoi electricitatea se transformă în unde radio, precum cele de la staţiile radio dar pe altă frecvenţă, iar acestea sunt captate de receptorul care le preface înapoi în electricitate şi unde sonore transmire persoanei de la capătul celălalt al liniei. Foarte pe scurt, curentul electric care “poartă” vocea este codificat de transmiţătorul radio într-o undă sinusoidală pe o anumită frecvenţă, transmisă apoi în atmosferă şi receptată de o antenă, urmând decodarea informaţiei vocale.

În 1915 inginerii de la Bell au înlesnit prima transmisiune vocală scurtă, între Virginia şi Paris, dar au mai trecut încă 11 ani până când British Post Office şi Bell Labs au îmbunătăţit sistemul pentru ca acesta să poată funcţiona şi în scop comercial. Asadar, prima convorbire telefonică internaţională a fost posibilă pe 7 ianuarie 1927, între Londra şi New York. Odată cu acest pas decisiv, serviciul de telefonie s-a răspândit rapid în America de Nord şi Europa.”

citeste intreg articolul: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cum-si-cand-a-devenit-posibila-convorbirea-telefonica-internationala

sursa foto: historyofinformation.com

7 ianuarie 1954, conform historyofinformation.com, a avut loc „prima demonstrație publică a unui sistem de traducere automată rusă-engleză, la New York – o colaborare între IBM și Georgetown University. Scurte declarații despre politică, drept, matematică, chimie, metalurgie, comunicații și afaceri militare au fost transmise în rusă de către Léon Dostert și lingviști ai Institutului de Limbi și Lingvistică al Universității Georgetown, iar în câteva secunde un computer a tradus propozițiile în Engleză. Acest proiect, care a început în 1951, a fost probabil și prima aplicație nenumerică a unui computer digital. Programarea și demonstrația s-au făcut pe un IBM 701, primul computer digital cu program stocat pe care IBM l-a pus în producție. IBM a început să producă mașina în decembrie 1952.”

7 ianuarie 1943 moare, la NewYork City, Nikola Tesla, conform wikipedia. Prin demonstrația lui de comunicare fără fir prin intermediul undelor radio în 1894 și după victoria în „războiul curenților”, a fost recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari ingineri electricieni ai S.U.A. Mare parte din munca sa inițială a fost pionierat în ingineria electrică modernă și multe dintre descoperirile lui au fost de foarte mare importanță. În toată această perioadă, în Statele Unite faima lui Tesla rivaliza cu a oricărui inventator sau om de știință al vremii, dar din cauza afirmațiilor sale aparent incredibile și în unele cazuri aproape neverosimile despre dezvoltarea invențiilor și inovațiilor științifice și tehnologice, Tesla a fost în final etichetat drept un om de știință nebun.

Amprenta lui Tesla poate fi observată în civilizația modernă oriunde este folosită electricitatea. Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism și inginerie, Tesla este considerat un pionier în domeniile roboticii, balisticii, științei calculatoarelor, fizicii nucleare și fizicii teoretice.


Articolul precedent
Articolul următor
Cezar Iulian Armasu
Director Revista Patronatului Roman, Director general C.P.ESG.R.

11 ianuarie Ziua Națională a Artei Fotografice, în memoria primului fotograf...

Primul fotograf român și primul fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmari Data de 11 ianuarie este rezervată celebrării Zilei Naționale a Artei...

Problema eradicării sărăciei – un pas decisiv spre normalitate

Celebrată pentru prima data pe 17 octombrie 1987, Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei a fost cea în care au fost dezbătute noile tendințe din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,888FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro