sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei - 27 octombrie - apariția nailonului

Calendarul zilei – 27 octombrie – apariția nailonului

foto: pixabay

1938: Du Pont a anunțat denumirea primei fibre sintentice – nailon (nylon)

1938: Este inaugurată, la Târgu Jiu, sculptura „Coloana fără sfârșit” (sau Coloana Infinitului) a artistului român Constantin Brâncuși. A fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial, căzuți în anul 1916 în luptele de pe malul Jiului.

1904: S-a dat în folosință prima linie a metroului din New York City, linie ce leagă primăria orașului de cartierul Harlem.


Apariția nailonului și a seriei de materiale asociate a fost debutul unei dezvoltări spectaculoase de aplicații și industrii. Materialul este utilizat într-o varietate foarte mare de produse, fiind prezent în compoziția materialelor costumelor de cosmonaut, utilizat în fabricarea parașutelor, ca fir pentru undițe și ustensile de pescuit, utilizat pentru ciorapii de damă și în producerea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte impermeabile, în industria ambalajelor. Practic, varietatea de utilizare a materialelor plastice, face ca nailonul să fie prezent în toate conjuncturile în care ne desfășurăm activitatea.

Conform britanica.com, „nailonul, orice material plastic sintetic compus din poliamide cu greutate moleculară mare, este de obicei, dar nu întotdeauna, fabricat ca fibră. Nailonurile au fost dezvoltate în anii 1930 de o echipă de cercetare condusă de un chimist american, Wallace H. Carothers, care lucra pentru E.I. du Pont de Nemours & Company. Producerea cu succes a unei fibre utile prin sinteza chimică din compuși ușor disponibili din aer, apă și cărbune sau petrol a stimulat extinderea cercetării asupra polimerilor, conducând la o familie de sintetice care a prolifert rapid.

Nailonul poate fi tras, turnat sau extrudat prin filare dintr-o topitură sau soluție pentru a forma fibre, filamente, peri sau foi care urmează să fie fabricate în fire, țesături și cordaje și poate fi transformat în produse turnate. Are rezistență ridicată la uzură, căldură și substanțe chimice.

Când este tras la rece, este dur, elastic și puternic. Cel mai cunoscut, în general sub formă de filamente fine și grosiere,este în articole precum ciorapi, parașute și perii. Nailonul este, de asemenea, utilizat în produse turnate, în special în turnarea prin injecție, unde duritatea și capacitatea sa de a curge în jurul inserțiilor complicate sunt avantajele principale.”

citește întreg articolul:

https://www.britannica.com/science/nylon


Cezar Iulian Armasu
Director Revista Patronatului Roman, Director general C.P.ESG.R.

11 ianuarie Ziua Națională a Artei Fotografice, în memoria primului fotograf...

Primul fotograf român și primul fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmari Data de 11 ianuarie este rezervată celebrării Zilei Naționale a Artei...

Problema eradicării sărăciei – un pas decisiv spre normalitate

Celebrată pentru prima data pe 17 octombrie 1987, Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei a fost cea în care au fost dezbătute noile tendințe din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro