luni, septembrie 9, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 12 Februarie

Calendarul zilei 12 Februarie

  • 1892 – pe 12 februarie, tânărul inginer francez Leo Bouly primește patentul cu numărul 219350 pentru „aparatul de cronofotografie”, o invenție care putea înregistra filme. Ulterior îi modifică numele în ”cynematographe”. Pentru că nu are bani, renunță la a mai plăti drepturile, iar cuvântul devine ”disponibil”, fiind preluat de către frații Lumiere, considerați părinții săi. Astăzi, despre Leo Bouly, cel care a dat lumii termenul „cinematograf”, se știu puține lucruri și nimeni nu-l mai amintește! Mai mult, deși pare greu de crezut, chiar autorii de specialitate se ”chinuie” să-l excludă.
  • 1912 – Pu YI , cel de-al doisprezecelea împărat al dinastiei Qing și ultimul împărat al Chinei, în vârstă de 6 ani, abdică sub presiunea Revoluției Xincai, după trei ani de „domnie”. Între 1932 și 1945 a „revenit” pe tron mai modest, fiind instalat de japonezi ca împărat în statul marionetă Manciukuo, dar fără să aibă vreo putere. Pu Yi a fost reținut de istorie nu pentru vreun merit personal, ci pentru că odată cu abdicarea dinastiei Qing, care a guvernat China între 1644-1912, se încheie istoria imperială chineză de 4000 de ani. Imperiul multi-cultural al dinastiei Qing a durat aproape trei secole și a format baza teritorială pentru națiunea chineză modernă.
  • 1938 – trupele germane întră în Austria. După exact o lună este declarat Anschluss -ul (în limba germană anexare, uniune politică), urmată a doua zi de anexarea Austriei de către Germania nazistă, formându-se astfel „Germania Mare”. Ideea unui Anschluss, o Austrie și o Germanie unite pentru a forma o „Germanie Mare”, a apărut în 1871, odată cu apariția Imperiului German dominat de Prusia, dar în care nu au fost cuprinși și austriecii germanofoni. La sfârșitul Primului Război Mondial, odată cu prăbușirea Imperiului Austro-Ungar, nou apăruta ”Republică Germană Austria” era tentată să formeze o uniune cu Germania dar, prin Tratatele de la Saint Germain și Versailles, au fost interzise atât unirea celor două state, cât și utilizarea denumirii de germani-austrieci (deutschösterreich). În plus, Austriei i-au fost amputate unele teritorii locuite de populație germanofonă, precum Sudetenland, viitoarea țintă a lui Hitler din Cehoslovacia.
  • 1809 – se naște Abraham Lincoln, al 16–lea președinte al Americii, cel care al cărui nume este legat de abolirea sclaviei și de victoria Uniunii în Războiul de secesiune, cel mai sângeros război din istoria americană. A luat deciziile majore privind strategia de război a Uniunii. Marina lui Lincoln a instituit o blocadă navală care a oprit comerțul normal al Sudului, a ajutat la preluarea controlului asupra statelor Kentucky și Tennessee, și a preluat controlul asupra principalelor căi fluviale din Sud folosind ambarcațiuni înarmate cu tunuri. Politician iscusit, implicat profund în problemele puterii la nivelul fiecărui stat, Lincoln a fost deschis față de așa-numiții „Democrați ai Războiului” (care susțineau Nordul împotriva Sudului), și a reușit să fie reales la alegerile din 1864. Ca lider al facțiunii moderate a Partidului Republican, Lincoln s-a confruntat cu republicanii radicali care cereau un tratament mai dur aplicat Sudului, cu Democrații Războiului care cereau mai mult compromis, cu democrații ce se opuneau războiului și cu secesioniștii ireconciliabili care îi puneau la cale moartea. Politic, Lincoln a luptat îndreptându-și adversarii unii împotriva altora, făcând apel la poporul american prin calitățile sale de orator și printr-un patronaj politic atent plănuit. Discursul său de la Gettysburg, din 1863, a devenit o declarație emblematică a dedicației Americii față de principiile republicanismului, egalității în drepturi, libertății personale și democrației. Lincoln avea o perspectivă moderată asupra Reconstrucției, dorind să reunifice țara printr-o politică de generoasă reconciliere în fața diviziunilor dure și persistente. La șase zile după capitularea generalului comandant al armatelor Confederației,Robert E. Lee, Lincoln a fost asasinat  de un simpatizant al Confederației. Lincoln este plasat în mod constant atât de istorici cât și de public între cei mai mari președinți ai SUA.

11 ianuarie Ziua Națională a Artei Fotografice, în memoria primului fotograf...

Primul fotograf român și primul fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmari Data de 11 ianuarie este rezervată celebrării Zilei Naționale a Artei...

Problema eradicării sărăciei – un pas decisiv spre normalitate

Celebrată pentru prima data pe 17 octombrie 1987, Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei a fost cea în care au fost dezbătute noile tendințe din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,907FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro