joi, iulie 18, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleThe New American Dream

The New American Dream

Nu ești niciodată prea vârstnic pentru a-ți fixa un nou țel sau a visa un nou vis.” (C.S.Lewis)

20 ianuarie, anul de grație 2021, este data care va intra în istoria omenirii drept zi în care a început epoca post-Trump. Un moment strălucitor pe care îmi îngădui să îl numesc The New American Dream.

Ce vrea să însemne asta? Explicația lămuritoare o găsit în mapele matusalemicului domn Joseph Robinette Biden. Prescurtat Joe, cel ce va fi înlocuit, cât ai clipi din ochișori de doamna Kamala Harris.

Robinette Biden dă drumul la robinet să curgă banii cu nemiluita, pentru a da, nu numai consistență, dar și savoare pentru conceptul de The New American Dream.

Atenție mărită, deschidem mapa! Și ce vedem?

Joe Biden a dezvăluit un plan de relansare în valoare de 1,9 trilioane de dolari (1,56 trilioane de euro) pentru economia americană, afectată grav de actuala pandemie, relatează BBC.

Planul include 1 trilion de dolari ca ajutor direct pentru populație, fiecare american urmând să primească 1.400 de dolari. Frumos!

Ce citim mai departe? Alte 415 miliarde de dolari pentru combaterea virusului și alte 440 de miliarde de dolari pentru întreprinderile mici. Ce joacă, vin miliardele, de fapt trilioanele de dolari. Să încercăm să cuprindem cu mintea asemenea sume!

Banii, ca banii. Dar cum rămâne cu imaginile incredibile din asaltul asupra Capitoliului ? Cum rămâne cu statuile dărâmate în urma tulburărilor rasiale ? Ce facem cu conturile suspendate din social media? Mai sunt toate acestea compatibile cu un vis? Da, cu un coșmar! Dar eu nu vreau să vă rețin cu visele urâte. Trăim noi destule și asta cotidian.

Visul american, s-a născut literar în 1931. Conceptul de „vis american” a fost „instituţionalizat” de scriitorul şi istoricul James Truslow Adam, în lucrarea sa, „Epopeea Americii”. Acesta explică conceptul astfel: „Visul american este acel vis al unei ţări în care viaţa ar trebui să fie mai bună, mai plină, mai bogată pentru toţi, cu posibilităţi pentru fiecare în funcţie de abilităţi şi rezultate”. De asemenea: „Visul american nu se referă la maşini şi venituri mari, ci mai curând la o ordine socială în care fiecare bărbat sau femeie are dreptul să-şi obţină statutul social pe care-l doreşte dacă este capabil, astfel încât să-i fie recunoscut meritul, indiferent de condiţia socială din care provine”.

Până la Truslow, expresia „american dream” mai apăruse sporadic în articole de ziar şi în cărţi de după 1850, referindu-se cu precădere la pionierii care au pornit spre vest în căutarea aurului, sau la „imigranţii care au debarcat în porturile Statelor Unite în căutarea unei vieţi mai bune“, explică profesorul de istorie Dragoş Dragomir.
În nici un veac de la semnarea Declaraţiei de Independenţă de la 4 iulie 1776, America simboliza deja cel mai râvnit teritoriu. Emigranţii ar fi trecut Oceanul înot doar ca să ajungă acolo unde îi aştepta norocul care le-ar fi schimbat viaţa pentru totdeauna.

A început goana după aur, declanşată în California la începutul anului 1848. Goana după aur, parte a visului american, a contaminat Europa, purtând peste Ocean speranţele a milioane de oameni, între care moţii din Apusenii noștri. Perioada anilor 1892 – 1924 a însemnat etapa de vârf a imigrării în America a zecilor de mii de transilvăneni.

Visul trece apoi prin alte și alte faze de derulare. Hollywoodul întreţine cu succes de box-office flacăra imaginaţiei colective. Casa cu gard alb, nou vopsit, cu iarba tăiată în curte şi doi copii care se dau în leagăn, în timp ce mama lor pregăteşte masa pentru momentul când tata se întoarce de la serviciu, a fost imaginea visului american pentru anii ’20 sau ’50, din secolul trecut.  În majoritatea perioadelor, visul american a însemnat individualism şi consumerism, adică exact maşini şi venituri mari, bluejeans, whiskey, fast food, Coca-Cola sau Pepsi.

Să revenim în actualitate.

„Nu avem timp de pierdut. Trebuie să acționăm și trebuie să acționăm acum”, a spus Biden. Ajutoarele suplimentare de şomaj, din care trăiesc în continuare 18 milioane de americani, vor fi prelungite până la sfârşitul lui septembrie, împreună cu posibilitatea unui concediu medical plătit în cazul contaminării cu virusul ucigaș.

Biden urmează, de asemenea, să emită, chiar în prima zi a mandatului, decrete pentru oprirea evacuărilor din case a persoanelor care nu și-au putut plăti chiriile din cauza pandemiei și pentru suspendarea datoriilor la universități pentru perioada pandemiei. Cuvintele sunt frumoase, dar care o să fie realitatea. Vom trăi și vom vedea. Sperăm ca noul vis american să nu fie un coșmar.

Aristotel Bunescu
a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva

Bursa de Valori București anunță cele 50 de companii semifinaliste ale...

Cele 50 de companii semifinaliste ale programului au fost selectate de membrii Comitetului de Nominalizare BVB Arena. În perioada 8 - 31...

Document de poziție: RO e-TVA, RO e-Factura: Propuneri cu aplicare imediată...

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), singura autoritate competentă care organizează și monitorizează activitatea experților contabili și contabililor autorizați, precum și a...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,919FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro