De curând o știre a trecut prin media, aproape neobservată de mediul de afaceri din România, în legătură cu săptămâna de lucru de patru zile.
Tu ești de acord cu o astfel de măsură? Copletează formularul și află opinia majorității respondenților pe acesta temă.
FORBS a publicat pe 3 februarie articolul: “Săptămâna de lucru de patru zile accelerează, înscriind 50 de organizații” în care notează:
„Oamenii au considerat de la sine opțiunile de lucru la distanță și hibride și acceptarea de a deveni un nomad digital, de a lucra oriunde în lume – împreună cu faptul că sunt plătiți la fel ca atunci când locuiau în New York sau San Francisco. Acum, lumea începe să vadă că visul unei săptămâni de lucru de patru zile și un weekend de trei zile devine realitate.
Într-un program pilot al grupului 4 Day Week Global, care conduce această mișcare, 35 de companii nord-americane și peste 20 de companii și țări globale testează o săptămână de lucru de patru zile. În total, aproape 2.000 de angajați vor primi săptămânal o zi liberă plătită pe parcursul procesului. Aceste cifre nu includ companiile care au adoptat deja acest program de săptămână scurtă.”
Revista noastră a publicat de curând despre inițiativa unei bănci britanice de a introduce săptămâna de lucru de patru zile și despre prima țară din lume care introduce acesta măsură.
Acest subiect este, pe plan international, în atenția atât a mediului de afaceri, cât și a mediului universitar și a consultanților de business, având în vedere faptul că, dincolo de prima reacție intuitivă a companiilor că săptămână de lucru de patru zile ar conduce la o creștere a costurilor cu forța de munca, sunt opinii că o asemenea măsură ar conduce la o creștere semnificativa a productivității muncii și a altor indicatori de calitate.
Putem presupune că angajații sunt entuziasmați de o astfel de perspectivă, dar nu este excus ca introducerea săptămânii de lucru de patru zile să genereze îngrijorare și în rândul acestora, legate poate de exigențele de performanță din partea angajatorilor într-un astfel de context ori de stabilitatea locului de muncă: orice schimbare semnificativă poate fi asociată cu teama de consecințele necunoscute.
Inițiativa 4 DAY WEEK GLOBAL menționează ca beneficii pentru introducerea sapamanii de lucru de patru zile, imbubatatirea productivității, a bunăstării, a implicării, a rezultatelor proceselor de recrutare, a inovării, a durabilității afacerilor; și publică rezultate testate:
„Testul de referință de patru zile pe săptămână de la Perpetual Guardian din Noua Zeelandă în 2018, monitorizat de cadre universitare de la Universitatea din Auckland și Universitatea de Tehnologie din Auckland, a constatat că nivelurile de implicare au crescut între 30 și 40%, valorile echilibrului dintre viața profesională și viața privată au crescut cu 44%, abilitarea cu 26 la sută, conducerea cu 28 la sută, stimularea muncii cu 27 la sută și angajamentul organizațional cu 29 la sută.
Un proces de referință de lungă durată a unei săptămâni de lucru mai scurte în Islanda a fost salutat un „succes copleșitor”. Analiza rezultatelor a constatat că o reducere a orelor de lucru a menținut sau a crescut productivitatea în toate sectoarele economiei. Rezultatele au indicat, de asemenea, o bunăstare îmbunătățită și echilibrul dintre viața profesională și viața personală în rândul lucrătorilor.
Proba de patru zile de la Microsoft Japonia din 2019 a produs o creștere de 39% a productivității.”
Ce este „4 DAY WEEK GLOBAL”?
Este o inițiativă a inovatorului, antreprenorului și filantropului Andrew Barnes care, alaturi de partenerul său, Charlotte Lockhart, a înființat în 2018 „4 Day Week Global” și „4 Day Week Global Foundation”, pentru a oferi un mediu comunitar pentru companii, cercetători/universitari și părți interesate pentru a se putea conecta și promova această idee ca parte a viitorului muncii. Prin această activitate, el face parte din consiliile consultative ale campaniilor pentru Săptămâna de 4 zile din SUA și Irlanda și din consiliul de administrație al Centrului de Cercetare pentru Wellbeing recent creat de la Universitatea Oxford.
***
vezi și: https://saptamana-internationala-a-fericirii-la-munca.ro/
FORMULAR
Completează formularul până la data de 15 martie și iți vom trimite rezultatul.