vineri, martie 24, 2023
AcasăREVISTA ONLINEArticoleFericirea la locul de muncă: săptămâna de lucru de 4 zile a...

Fericirea la locul de muncă: săptămâna de lucru de 4 zile a devenit realitate într-o bancă din Marea Britanie

De la momentul instituirii de către Henry Ford, celebrul industriaș american, proprietar al mărcii de automobile ce îi poartă numele și astăzi, puțină lume a crezut că ar putea urma o schimbare la fel de mare precum cea instituită de acesta. În ciuda faptului că mulți au sperat acest lucru, săptămâna de lucru de 5 zile a câte 8 ore fiecare ajungând multora să le pară la fel de învechită precum i se părea lui Henry Ford cea de 7 zile muncite consecutiv. Stare de fapte care s-a acutizat mai ales în pandemie, când vocile care au început să ceară, apăsat, săptămâna de lucru de 4 zile s-au înmulțit.

Iată însă că o bancă din Marea Britanie, Atom Bank, a făcut exact acest lucru, mai precis a redus săptămâna de lucru a celor 430 de angajați la numai 4 zile, iar asta fără a micșora salariile. Prea bine ca să sune adevărat?, vă veți întreba, probabil. Ei bine, având în vedere că CEO-ul băncii i-a îndemnat pe salariați să își ia fie lunea, fie vinerea, libere, urmând în schimb ca restul de 4 zile muncite să fie foarte puțin mai lungi. Concret, având în vedere că orele săptămânale muncite au fost reduse de la 37,5 la 34, asta înseamnă că fiecare angajat muncește zilnic 8,5 ore.

Este acest lucru un schimb fair față de vechiul program? Greu de spus în acest moment. Este de remarcat, de asemenea, însă că schimbarea de program este voluntară în cadrul Atom Bank din Marea Britanie, iar angajații care vor să muncească în cadrul vechiului sistem, ca și până la acest moment, pot face acest lucru.

„O săptămână de lucru de 4 zile le va acorda angajaților noștri mai multe oportunități de a-și urma pasiunile, de a petrece timp cu familiile, dar și de a pune în practică o mai bună balanță între muncă și viața personală”, a declarat Mark Mullen, CEO Atom Bank.

De asemenea, acesta a adăugat că nu a observat o scădere a productivității ca urmare a implementării noului sistem de lucru, dar a remarcat faptul că „durează ca oamenii să se adapteze”.

Banca britanică nu este de altfel singura care a trecut la săptămâna de lucru de 4 zile. Elephant Ventures, o companie de software din New York, a făcut exact același lucru după ce a testat conceptul în luna august a anului 2020.

Se va trece la săptămâna de lucru de 4 zile și în România? Cu siguranță da. Așa cum se poate observa, trendul a fost pornit, iar companiile românești se înscriu, în marea majoritate, în profilul early adopter. Nu în ultimul rând, mai ales în timpul pandemiei, s-a observat cât de importantă este sănătatea mentală a angajaților, astfel că este de așteptat ca și pe piața muncii din România să se realizez, e drept, în timp, nu imediat, o schimbare sistemică asemănătoare.

Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este scriitor și jurnalist, având la activ patru volume publicate, fost bursier J.W.Fulbright pe scenaristică de film și televiziune (în cadrul New York Film Academy), fost bursier al Uniunii Scriitorilor din România, fost rezident al Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT), finalist al concursului de scenarii de lung-metraj HBO-TIFF (2005). În presă, comentează frecvent pe teme sociale, economice și politice pe blogurile Adevărul, fiind de asemenea fost colaborator al publicațiilor România Liberă și Academia Cațavencu, dar și realizator TV în cadrul unor trusturi precum PRO TV, Digi 24 și Prima TV.

Ciprian Cazacu, easySales: Dacă crezi în tine și în ideile tale,...

Invitatul celui mai recent interviu găzduit de Revista Patronatului Român a fost Ciprian Cazacu, cofondator al platformei de vânzări automate easySales. De la experiența...

Cristina Bara, Speaker certificat JMT la John Maxwell Team Romania: Foarte...

Invitata celui mai recent interviu găzduit de Revista Patronatului Român a fost Cristina Bara, Coach, Trainer, Speaker Certificat JMT la John Maxwell Team Romania....

Nordis Group o numește pe Mihaela Alsamadi în funcția de Head...

Nordis Group, dezvoltator specializat în ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, își mărește echipa de profesioniști numind-o pe Mihaela Alsamadi în funcția de Head of...

Utilizatorii Glovo pot comanda produse la oferte speciale în perioada 9-21...

Valentine’s Day este una dintre zilele așteptate de români. De Ziua Îndrăgostiților, florile sunt printre cele mai comandate produse pe Glovo, unul dintre cei...
espressocafe.ro
nemira.ro
spot_img

video

spot_img
7,750FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img
spot_img

evenimente

spot_img

asociarii, patronate

spot_img