marți, aprilie 16, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleNoi finanțări pentru afaceri prin Programele Operaționale 2021-2027. Acum în dezbatere publică

Noi finanțări pentru afaceri prin Programele Operaționale 2021-2027. Acum în dezbatere publică

Afacerile și instituțiile publice din România vor beneficia, în perioada 2021 – 2027, de finanțări în valoare totală de 31,3 miliarde de euro pentru dezvoltarea unor domenii precum inovarea, infrastructura, protecția mediului, sănătatea, educația, ocuparea, incluziunea socială și dezvoltarea urbană sau teritorială, potrivit primei variante revizuite a Programelor Operaționale 2021 – 2027, pusă în consultare publică de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Este vorba, mai concret, despre următoarele programe:

  • Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare;
  • Programul Operațional Asistență Tehnică;
  • Programul Operațional Sănătate;
  • Programul Operațional Educație și Ocupare;
  • Programul Operaţional Incluziune și Demnitate Socială; și
  • Programul Operaţional Transport.

Concret, prin Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare se va acorda sprijin financiar pentru firme și proiecte din domeniul tehnologiilor avansate. În acest sens, se are în vedere inclusiv creșterea numărului de tineri cercetători prin cooptarea absolvenților de studii superioare tehnice în activitățile derulate la nivelul acestor infrastructuri. În plus, programul amintit va facilita totodată și transformarea digitală a economiei prin digitalizarea IMM-urilor.

Cât privește Programul Operațional Sănătate, acest program va fi menit să consolideze, pe lângă diverse programe de screening oferite populației pentru prevenirea anumitor boli, și capacitatea în domeniul tratării cancerului, inclusiv prin testarea celor mai bune practici de tratament existente în lume, precum și în domeniul transplantului. În acest sens, se vor oferi finanțări substanțiale structurilor sanitare în cadrul cărora se realizează depistarea, diagnosticarea și tratarea pacienților oncologici.

Programul Operațional Educație și Ocupare vizează, printre altele, valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii, organizarea unor oportunități variate de dezvoltare profesională pentru personalul didactic, în vederea asigurării unui sistem de educație incluziv, dar și realizarea unui mecanism eficient de recunoaștere a rezultatelor învățării dobândite în contexte non-formale și informale în învățământul preuniversitar și terțiar, pentru o mai bună integrare pe piața muncii.

Programul Operaţional Incluziune și Demnitate Socială țintește promovarea incluziunii socioeconomice a comunităților marginalizate, a gospodăriilor cu venituri mici și a grupurilor dezavantajate, inclusiv a persoanelor cu nevoi speciale, prin acțiuni integrate, inclusiv locuințe și servicii sociale.

Nu în ultimul rând, Programul Operațional Transport vizează reînnoirea și modernizarea infrastructurii feroviare, înnoirea parcului de material rulant pentru călători, dar și introducerea conceptului de tren metropolitan ca un pachet de infrastructură și servicii destinat utilizării transportului feroviar în nodurile urbane.

Autoritățile regionale, locale, urbane și alte autorități publice, societatea civilă, partenerii economici și sociali și, după caz, organizațiile de cercetare și universitățile pot să transmită, la adresele de e-mail indicate în secțiunile aferente fiecărui program, observații pe marginea Programelor Operaționale până pe data de 26 noiembrie 2021 (respectiv 29 noiembrie, în cazul Programului Operațional de Transport).

Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este scriitor și jurnalist, având la activ patru volume publicate, fost bursier J.W.Fulbright pe scenaristică de film și televiziune (în cadrul New York Film Academy), fost bursier al Uniunii Scriitorilor din România, fost rezident al Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT), finalist al concursului de scenarii de lung-metraj HBO-TIFF (2005). În presă, comentează frecvent pe teme sociale, economice și politice pe blogurile Adevărul, fiind de asemenea fost colaborator al publicațiilor România Liberă și Academia Cațavencu, dar și realizator TV în cadrul unor trusturi precum PRO TV, Digi 24 și Prima TV.

Lipsa de personal remodelează piața muncii, deschide ușa inteligenței artificiale

Economia mondială suferă din cauza unui deficit de resurse umane care a atins un nivel record în ultimii 17 ani. Trei din patru angajatori...

“Inimi Generoase – Gala Brazilor de Crăciun”, proiect finalizat: au...

În decembrie 2023, în cadrul evenimentului de excepție “Inimi Generoase - Gala Brazilor de Crăciun”, organizat de Asociația Caravana Fericirii, BCR și CCINA Constanța,...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro