sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaMIPE a publicat integral Planul Național de Redresare și Reziliență, transmis Comisiei...

MIPE a publicat integral Planul Național de Redresare și Reziliență, transmis Comisiei Europene

Comunicat de presă 2 Iunie 2021

MIPE a publicat integral Planul Național de Redresare și Reziliență, transmis Comisiei Europene

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat, astăzi, integral Planul Național de Redresare și Reziliență, transmis Comisiei Europene. Documentul este disponibil la următorul link: https://mfe.gov.ro/pnrr/.

PNRR a fost prezentat la Palatul Victoria, de prim-ministrul Florin Cîțu, viceprim-miniștrii Dan Barna și Kelemen Hunor, alături de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

„România anului 2026 va fi o țară cu adevărat modernă și reformată, cu toate transformările și proiectele cuprinse în PNRR. Am transmis Comisiei Europene ieri și am publicat astăzi integral 240 de fișiere cu tot ceea ce conține PNRR, suntem prima țară care publică integral și anexele componentelor. Este un plan de țară de maximă complexitate, asumat de Guvern, pe care s-a lucrat  intens în ultimele luni cu ministerele și totodată cu Comisia Europeană. În perioada următoare așteptăm evaluarea oficială, apoi aprobarea finală și va fi nevoie de un efort comun pentru a concretiza ”, a spus ministrul Cristian Ghinea.

„Este un Program foarte important pentru România. Este vorba despre 29,2 miliarde euro, bani care vor fi folosiţi pentru a construi aproximativ 450 kilometri de autostradă, sute de şcoli şi de creşe, vom construi şi renova zeci de spitale. România are nevoie de reforme, vorbim de reforma sistemului de pensii, care trebuie să fie bazat pe contributivitate și sa fie sustenabil. Reforma justiției, reforma companiilor de stat, reforma salarizării în sistemul public, unde vom lega performanța de venituri”, a declarat prim-ministrul Florin Cîțu.

Și viceprim-ministrul Dan Barna a punctat importanța reformelor: „Prin depunerea acestui document, România accesează o resursă de dezvoltare ce va schimba semnificativ componente importante ale statului român și dezvoltarea acestuia.”

La rândul său, viceprim-ministrul Kelemen Hunor a subliniat: „PNRR este un proiect de țară, care, în 150 de zile, prin foarte multe discuții și negocieri, a fost depus la Comisie. Este un plan extrem de echilibrat socio-economic, ce va garanta  bunăstare pentru toți și va direcționa România pe calea cea bună.”

Ministrul Cristian Ghinea a oferit o prezentare a PNRR cu detalii.

Sub sloganul „UrmătoareaGenerațieUE: Fonduri pentru România modernă și reformată”, bugetul total de 29, 2 miliarde de euro se sprijină pe 6 piloni, care vizează tranziția verde, digitalizarea, reforme în domeniul fiscal și al sistemului de pensii, sănătate și educație.

Domenii care beneficiază de alocări semnificative în PNRR: Transport – 7,6 miliarde euro, Educație – 3,6 miliarde euro și Sănătatea – 2,4 miliarde euro.

Un loc aparte îl ocupă investițiile pentru mediul privat, pe componenta de cercetare și inovare, alocarea de 2,35 miliarde euro va permite dezvoltarea de instrumente financiare pentru IMM-uri și companii mari, va finanța, prin intermediul unor scheme de granturi, transformarea digitală, listări la bursă, investiții în tehnologiile viitorului și inițiativele legate de cercetare, dezvoltare și inovare.

Din perspectiva sub-componentelor, pe primul loc se situează domeniul feroviar, care va beneficia de finanțări de aproape 4 miliarde euro, autostrăzile vor avea alocate 3,2 miliarde euro, iar infrastructura spitalelor va avea la dispoziție fonduri în valoare de aproape 2 miliarde de euro.

PNRR finanțează, de asemenea, proiecte-cheie, de importanță strategică, un exemplu elocvent fiind „Împădurim România”, prin care se vor investi 630 milioane euro în noi suprafețe de pădure (inclusive păduri urbane), ținta fiind, ca la final, să avem până la 45.000 de noi hectare împădurite.

Oficialul MIPE a oferit și câteva exemple de proiecte ce vor putea fi finanțate prin PNRR, de la sisteme de apă și canalizare (în cadrul Componentei 1 din Tranziția Verde) până la cărți electronice pentru 8,5 milioane de români sau dezvoltarea sistemului de e-sănătate.

De asemenea, el a explicat că  fiecare componentă, investiție, reformă este legată de un jalon și de o tință. Astfel, în PNRR sunt peste 500 de jaloane și ținte, ce vor fi monitorizate de MIPE și raportate Comisiei Europene la fiecare 6 luni.

Prezentarea PNRR este publicată aici: https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2021/06/b25448dcf205eefedd85fe7140db9691.pdf.

Direcția de Comunicare


SUNWAVES FESTIVAL, SW DUNES ÎN RAS AL-KHAIMAH, UAE, 02-05 MARTIE 2023

PRIMUL BRAND ROMÂNESC CE ORGANIZEAZĂ UN FESTIVAL DE MUZICĂ ÎN EMIRATELE ARABE UNITE. PRIMUL FESTIVAL DIN LUME CE PRIMEȘTE APROBARE PENTRU A-ȘI DESFĂȘURA PROGRAMUL...

consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de...

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat vineri, 16 septembrie a.c., spre consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de minimis prevăzută...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro