marți, iunie 25, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleExcelențe feminine

Excelențe feminine

Femeile din România sunt recunoscute pentru capacitățile lor manageriale, dar și pentru creativitatea lor. Dacă sunt conducătoarele regionale ale unor companii multinaționale sau dacă sunt creierul din spatele unor afaceri de milioane de euro, femeile de afaceri din România se bucură de respectul partenerilor de business, dar și de puterea pe care ți-o dă succesul.

Întopul 300 al celor mai bogați români se găsesc și numeroase femei. Nu stiu câte s-a regăsi și într-un top al fericirii, dar să revenim la mediul de afaceri. Clasamentul celor mai bogate femei din România este condus de Anastasia Soare. Industria frumuseții i-a adus în conturi 650 de milioane de euro. O secondează fondatoarea grupului Fildas Catena, Anca Vlad, cu o avere estimată la 480 de milioane de euro. Pe ultima poziție într-un top cinci al bogăției se află simbolul sportiv al României – jucătoarea de tenis Simona Halep. Averea ei se află în jurul valorii de 47 de milioane de euro.

În clubul select al femeilor care au schimbat lumea, alături de: Marie Curie poloneza faimoasa pentru studiile sale privind radioactivitatea, care a câștigat de două ori premiul Nobel, Amalia Earhart – prima femeie pilot de avion care a traversat singură Oceanul Atlantic, Valentina Tereshkova – prima femeie care a ajuns în spațiu sau Mahala Yousafzai – activista pakistaneză pentru educația femeilor si cea mai tânâră femeie din istorie care a primit premiul Nobel, cu siguranță se pot afla și românce. Mă gândesc în primul rând la Ana Aslan, care este considerată pionieră în domeniul gerontologiei și al geriatriei, dar și la Smaranda Brăescu – prima femeie parașutist, ce care a sărit în 1932 de la 7315 m altitudineși a deținut timp de 20 de ani recordul mondial.

Și ajungem și la eroina rubricii de astăzi – o altă femeie care reusește să cucerească lumea bărbaților. Liberty Steel Group a desemnat-o de Aida Nechifor în funcția de director general al Combinatului Siderurgic Liberty Galați. Aceasta este prima femeie care ajunge la conducerea unui producator de oțel din România.

Absolventă a Facultății de Studii Economice a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Aida Nechifor și-a început cariera la o companie din Oradea însă din 2001 s-a alăturat Combinatului Siderurgic de la Galați, mai întâi ca economist și mai apoi ca lider al unor echipe locale de vânzări, contabilitate, raportare financiară, planificare și analiză. Aida Nechifor va avea şi responsabilităţi de conducere la Liberty Skopje, o unitate din Macedonia de Nord. Anterior, ea a fost director financiar al combinatului şi membru în Comitetul de Conducere din decembrie 2018. Liberty Galaţi, fostul Sidex, si-a început istoria în 1960. Este cel mai mare combinat siderurgic al României.  A fost cumpărat de LNM Holdings NV în noiembrie 2001, de la statul român. Valoarea tranzacției a fost de 70 de milioane de dolari. Tranzacția a inclus și un angajament prin care cumparatorul se obliga să investească 351 milioane de dolari. Începând cu anul 2004, timp de 15 ani, Sidex Galați a făcut parte din Mittal Steel, companie formată prin fuziunea companiilor LNM Holdings NV și Ispat International N.V. După fuziunea dintre Mittal Steel și Arcelor, în anul 2006, numele combinatului a fost schimbat în Arcelor Mittal Galați. Pe 1 Iulie 2019, Liberty House Group, o companie britanică înființată în 1992 de omul de afaceri Sanjeev Gupta, a cumpărat combinatul siderurgic Galați împreună cu șase alte unități europene. Valoarea tranzacției – 740 milioane euro. Unitatea de la Galați are în acest moment circa 5.000 de angajaţi, afaceri de 5 mld. De lei în 2019, ultimele date publice disponibile și o capacitate de producție de aproximativ 2 milioane de tone de oțel pe an pentru clienți din domeniul constucțiilor, naval, petrolier, gaze și energie regenerabilă. Profitul companiei a fost în anul 2019 de 29 milioane de lei, al doilea an de profit după câţiva ani de pierderi. Combinatul de la Galați, fiind inclus în Liberty Steel Group face parte din Alianța GFG, o grupare internațională care are 35000 de angajați în 10 țări și venituri de 20 de miliarde de dolari.

Principalele obiective ale noii conducătoare a Combinatului de la Galați – Aida Nechifor sunt: creșterea nivelului de producție la 3 milioane de tone de oțel pe an și accelerarea planurilor combinatului de a deveni neutru de carbon până în anul 2030.


Olesea Savvateeva
Este jurnalist, format la Chișinau (Republica Moldova), cu experiență de peste 10 ani în radio, presa scrisă și presa online. A fost redactor la revista “Generația nouă” (proză scurtă și poezii) și ziarul “Timpul nou” articole cu teme sociale, a fost reporter al revistei „Siesta Chișinău” (reportaje de la evenimente culturale și interviuri cu personațități din sfera culturii, a fost editor la „7days.md” (realizarea de știri generaliste, calendare lunare ale evenimentelor locale). De asemenea a fost content manager la Compania “Belețchi Soft” și manager de publicitate. Din anul 2019 este redactor la Radio România Internațional, secția rusă. Din septembrie 2020 a devenit membru al IWA – International Women’s Association.

CCIR și Romanian Board of Trade Toronto susțin parteneriatul economic România-Canada

București, 20 iunie 2024: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl Mihai Daraban, a avut, în data de 20 iune a.c.,...

Intracom Telecom implementeaza sistemul informatic avansat de securitate fizică pentru Aeroportul...

Atena, Grecia - 20 iunie 2024 - Intracom Telecom, furnizor global de tehnologie și soluții, anunță atribuirea proiectului privind Sistemul de Gestionare a Informațiilor...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,923FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro