miercuri, octombrie 30, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleComisia Europeană – Enterprise Europe Network

Comisia Europeană – Enterprise Europe Network

Comisia europeană a înființat rețeaua în anul 2008, aceasta fiind cofinanțata în cadrul programului Uniunii Europene pentru competitivitatea IMM-urilor (COSME).

Enterprise Europe Network este cea mai mare rețea la nivel mondial ce oferă sprijin întreprinderilor mici și mijlocii ce arată interesate de dezvoltare internațională.

Scopul  Enterprise Europe Network este de a dă o mână de ajutor întreprinderilor ce doresc să inoveze afacerea pe care o dețin și să crească la scară internațională.

Rețeaua este activă în mai mult de 60 de țări din întreaga lume. Acesta reunește 3000 de experți din mai mult de 600 de organizații membre – toate renumite pentru excelența lor în sprijinul afacerilor.

Organizațiile membre oferă poli de tehnologie, organizații de sprijin pentru inovare, universități și institute de cercetare, organizații de dezvoltare regională, Camere de Comerț și Industrie.

Cât despre serviciile pe care le pot oferi afacerii celor interesați, echipa de experți în rețea din fiecare organizație membră oferă servicii personalizate companiilor.

Ei cunosc mediul de afaceri local și au contacte pentru oportunități de afaceri la nivel mondial. Rețeaua poate oferi, de asemenea, o abordare care vizează în mod specific sectorul dvs. de afaceri. Grupurile sale de experți acoperă toate sectoarele economice cheie, de la asistența medicală la agro-food, de la energia inteligentă la modă și textile.

Indiferent de specificul afacerii, rețeaua oferă consultanță și sprijin pentru inovare spre cele mai bune oportunități de dezvoltare la nivel international.

Rețeaua prezintă 3 variante de suport a imm-urilor și anume: sfaturi pentru dezvoltare internațională, suport pentru inovarea afacerii și parteneriate internaționale.

În cazul optării pentru prima variantă de suport, interprinderile obțin acces gratuit la o gamă largă de servicii de consultanță, cum ar fi: modalitatea de a exporta produse sau servicii pe piețe noi; cum să obțineți marcajul CE pentru produse; cea mai bună soluție de a vă finanța planurile de dezvoltare; cum să vă protejați activele de proprietate intelectuală în țări străine.

Primul pas pentru a obține aceste servicii de consultanță este luarea legăturii cu punctul de contact al rețelei locale, iar un expert vă va oferi informațiile de care aveți nevoie, va decide daca este nevoie să colaborați pentru un plan personalizat și vă poate redirecționa la serviciul cel mai potrivit pentru interprinderea pe care o dețineți.

Al doilea pas este crearea unui plan de acțiune cu ajutorul expertului întâlnit la pasul anterior urmărind următoarele: obiectivele afacerii dvs.,  ce trebuie să faceți pentru a le atinge și orizontul de timp ce trebuie atribuit pentru realizarea acestora.

Ultimul pas se rezuma la punerea în aplicare a planului și obținerea de rezultate de pe urma acestuia. Expertul va observa parcursul afacerii dvs., misiunea lui fiind asigurarea îndeplinirii obiectivelor setate și creșterea competitivității afacerii pe piață ca urmare a colaborării cu rețeaua.

Aria de expertiză  se concentrează în principal asupra subiectelor UE, iată câteva dintre ele:

  • Legislația și standardele UE
  • Accesul la piețele internaționale
  • Contracte publice internaționale
  • Finanțe și finanțare
  • Finanțarea UE și sprijinul la cerere
  • Drepturi de proprietate intelectuală
  • Eficiența energiei și a resurselor
  • Îmbunătățiri ale managementului

Mai multe detalii se regăsesc pe  Your Europe Business portal.

Serviciile de consultanță pentru inovare, includ informații despre politici, legislație și programele de sprijin legate de inovare, formarea de legături cu stakeholderii din domeniul inovării locale, informații privind accesul la sursele locale de finanțare/sprijin, constituind etapa de Awareness a procesului de inovare.

În etapa următoare, atenția se mută spre consolidarea capacității de inovare. Experții oferă consultanță privind audit în domeniul inovării și realizarea planului strategic, sfaturi privind comercializarea tehnologiei,  recomandări în legătură cu accesul la finanțare pentru inovare și multe altele.

Următorul nivel al serviciilor rețelei, este conceput special pentru a sprijini întreprinderile potențial inovatoare care se confruntă cu greutăți în ceea ce privește inovarea managementului. De aceea experții se vor concentra aici pe efectuarea unei evaluări a capacității de inovare a managementului  și a posibilelor lacune, în strânsă cooperare cu conducerea superioară a întreprinderii, urmată de elaborarea unui plan de acțiune cu conducerea pentru a aborda lacunele identificate, iar în final realizarea unui  plan de acțiune și  indicarea căilor de dezvoltare ulterioară.

Ultima variantă de acțiune este reprezentată de organizarea parteneriatelor internaționale. Obiectivul rețelei Enterprise Europe este de a da o mână de ajutor întreprinderilor să găsească partenerii internaționali potriviți pentru a se dezvolta și extinde în străinătate. Rețeaua deține acces și expertiză pentru obținerea partenerului perfect pentru specificul întreprinderii.

Așadar, prin intrarea în contact cu punctul de contact al relelei locale, experții vor analiza nevoile și obiectivele întreprinderii dvs., lărgirea accesului în cazul în care vă aflați deja într-un parteneriat, sfaturi pentru ca întreprinderea să fie mai bine pregătită pentru internaționalizare și identificarea celor mai bune modalități de a găsi pertenerul ce se mulează cel mai bine pe nevoile întreprinderii.

Activitatea de identificare a partenerilor este realizată exclusiv de experții rețelei, fapt ce salvează timp și bani pentru dumneavoastră. Aceștia vor lua legătură cu experți din 60 de țări, vor căuta cele mai ofertante oportunități de afaceri pe care reteua le are în baza de date și vă vor include în evenimentele internaționale de matchmaking și trade mission.

Ultima etapă este reprezentată de follow-up. Când ați găsit un partener potrivit, un expert vă va sfătui și vă va sprijini pe parcursul procesului de parteneriat.

Pe site-ul Enterprise Europe Network se află mai multe povesti de succes ce au primit ajutor și suport din partea rețelei.

Una din poveștile de succes la care rețeaua a ajutat, este despre o afacere localizată pe coasta de vest a Irlandei, în mică și liniștită Insulă Achill care este acum casa unei afaceri internaționale înfloritoare. Ahill Oysters, o întreprindere irlandeză din domeniul acvaculturii, a reușit să ajungă pe noi piețe din întreaga lume, susținând în același timp patrimoniul piscicol al insulei. O’Malley. Deținătorul întreprinderii a avut ambiții mai mari și a început să caute alte piețe dincolo de granițele  Irlandei. După ce și-a dat seama că piața din Regatul Unit nu era viabilă, O’Malley s-a direcționat spre piața chiliană, o piață despre care avea deja unele cunoștințe. Cu toate acestea, piața chiliană nu era adecvată. Nefiind sigur ce altă piață să abordeze, O’Malley a apelat la ajutorul rețelei Enterprise Europe prin Camera de Comerț din Dublin.

Rețeaua i-a oferit lui O’Malley o soluție personalizată pentru problemele sale de internaționalizare, sugerând că piețele estice ar fi cele mai înclinate spre specificul afacerii. Aceștia au găsit o piață din China ce a fost încântată de ceea ce afacerea lui O’Malley avea de oferit. Cu ajutorul rețelei întreprinzătorul a reușit să înțeleagă cultura și comportamentul de consum al clienților chinezi.

Rețeaua l-a introdus pe O’Malley reprezentanților Consiliului de administrație BIA, Irish Food Board, care oferă credibilitate în afaceri în străinătate. Ei au sugerat, de asemenea, că ar trebui să se îndrepte spre cumpărătorii și vânzătorii din China. Pentru a-l ajuta pe întreprinzător să avanseze, rețeaua a ajutat la stabilirea de întâlniri cu potențialii clienți în Shenzhen și la introducerea  sa la 2018 Qingdao Seafood Expo.

Astăzi, Ahill Oysters s-au transformat dintr-o mică afacere irlandeză de acvacultură într-un exportator internațional de mare succes. La scurt timp după contactul cu rețeaua, O’Malley exportă peste două tone de stridii în China în fiecare săptămână. Ca urmare a accesării pieței chineze, întreprinderea a înregistrat o creștere de cinci ori a cifrei de afaceri, care a crescut de la 100,000 euro la jumătate de milion de euro. De asemenea, toate astea au creat locuri de muncă în regiune, mai exact s-a dublat numărul de angajați.

Enterprise Europe Network este un aliat de bază al imm-urilor din țoață lumea ce a ajutat la dezvoltarea și depășirea barierelor teritoriale a multor afaceri transformandu-le în adevărate reușite. Inclusiv pe teritoriul Românei rețeaua a ajutat mai multe afaceri mici să crească, întreprinzătorii romani declarând că împreună cu ajutorul acesteia vor continua să se dezvolte.


Redefinim orizontul afacerilor: Adina Tarry & Cezar Iulian Armașu – Partenerii...

În emisiunea „Redefinim orizontul afacerilor” de săptămâna aceasta, Cezar Iulian Armașu împreună cu Adina Tarry au discutat despre cum să ne alegem partenerii de...

Smart Lab INACO, creat de Andreea Paul, premiat de 3 ori...

Anul 2022 a adus recunoaștere internațională și națională proiectului educațional digital inteligent românesc SMART LAB al Asociației INACO – Inițiativa pentru Competitivitate. La 5 ani...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,891FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro