sâmbătă, octombrie 12, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 14 Februarie

Calendarul zilei 14 Februarie

  • 1851 – S-a înființat, la Paris, Junimea română, societate politică și culturală a studenților români din Paris, îndrumați de Nicolae Bălcescu și Constantin Alexandru Rosetti. Societatea „Junimea română” s-a constituit „din dorinţa de apărare a principiilor revoluţiei de la 1848”, în urma adunării convocate la 14 februarie 1851 de către G. Creţeanu, student venit la Paris încă din 1848, cu o bursă acordată de Guvernul provizoriu. Printre membrii ei se mai numărau şi Dimitrie G. Florescu, A.I. Odobescu, Dimitrie Berindei, dr. P. Iatropol, G. Lecca. „Junimea română”, deşi a existat doar un an, a reuşit să exercite o influenţă majoră în formarea intelectuală a membrilor ei. În întrunirile lor săptămânale, membrii „Junimii române” dezbăteau ideile revoluţionare ale generaţiei de la 1848, reuşind astfel perpetuarea idealului de unitate, neatârnare şi demnitate al românilor, militând pentru renaşterea naţională în literatură, industrie şi artă. În acest scop s-a organizat, în mai 1851, comemorarea a trei ani de la Adunarea din 1848 de la Blaj, prilej cu care Nicolae Bălcescu a rostit un înflăcărat discurs, intitulat „Mişcarea românilor din Ardeal la 1848”, publicat apoi în revista societăţii. Membrii societăţii îndeplineau şi alte misiuni în interesul exilaţilor revoluţionari, precum: strângerea de fonduri, răspândirea unor materiale ce conţineau idei revoluţionare. Urmărind, în acelaşi timp, să contribuie la formarea intelectuală a membrilor ei, „Junimea română” a organizat numeroase conferinţe cu teme diverse, inclusiv culturale.
  • 1888 – A fost inaugurat Ateneul Român. Clădirea, realizată într-o combinație de stil neoclasiccu stil eclectic, a fost construită între anii 1886 și 1888, prin stăruința lui Constantin Esarcu, după planurile arhitectului francez A. Galleron. Ateneul Român este astăzi o sală de concerte din București, situată pe Calea Victoriei, în Piața George Enescu (în partea nordică a Pieței Revoluției). Ateneul Român a fost ridicat în Grădina Episcopiei, teren ce aparținea familiei Văcăreștilor. Mulți contemporani au criticat amplasamentul … căci locul ales era socotit ca fiind prea departe de centrul orașului și foarte greu de ajuns, mai cu seamă iarna. Nu avea statul destule terenuri centrale, trebuia oare neapărat ales acest loc „la marginea orașului”? O parte din fonduri au fost adunate prin subscripție publică, sub lozinca „Dați un leu pentru Ateneu.
  • 1924: A fost fondată corporația IBM. Compania-mamă a fost fondată în 1911sub denumirea Computing Tabulating Recording Company (CTR) prin unirea a trei companii: Tabulating Machine CompanyInternational Time Recording Company și Computing Scale Company. În 1924 și-a schimbat numele în International Business Machines Corporation (IBM) folosind un nume desemnat anterior unei filiale CTR în Canada. Sediul companiei se află la Armonk, New York și are filiale în numeroase țări de pe glob. Compania s-a făcut cunoscută prin poziția sa de lider în domeniu între anii 1950 și 1980 (prin sisteme de calculatoare precum IBM 1490 și IBM 7000, precum și prin inventarea HDD-ului) și prin dezvoltarea, în 1981, a microcalculatorului IBM PC, strămoșul calculatoarelor personale de astăzi, bazate pe arhitectura Intel x86. De-a lungul anilor 1980 a participat, alături de diverse alte companii, la dezvoltarea de software pentru arhitectura PC, printre care împreună cu Microsoft. IBM este, de asemenea, unul din liderii fabricării microchipurilor, dintre care cele mai performante pe plan mondial au fost cele de 64-bit care au echipat computerele Apple între 2002-2005, cunoscute sub numele de cod Power G5 sau PowerPC 970. În anul 2005, firma IBM și-a vândut divizia de calculatoare personale constructorului chinez Lenovo, care a continuat fabricarea și comercializarea de calculatoare IBM sub propriul num
  • 1946: A început să funcționeze primul calculator electronic ENIAC acronim de laElectronic Numerical Integrator And Computer (Calculator și Integrator Electronic Numeric). ENIAC a fost primul calculator electronic de uz general. Era un calculator numeric (digital), Turing-complet, capabil de a fi reprogramat pentru a rezolva o gamă largă de probleme calculatorii. ENIAC a fost proiectat și construit pentru a calcula tabele balistice pentru laboratorul de cercetări balistice al armatei americane. Odată finalizat proiectul, calculatorul fost prezentat public pe 14 februarie 1946 la Universitatea Pennsylvania, presa etichetându-l drept un „creier uriaș”. Avea o viteză de calcul de o mie de ori mai mari decât mașinile electromecanice, salt în domeniul puterii de calcul neegalat de atunci de nicio mașină. Această putere matematică, împreună cu programabilitatea sa, au satisfăcut necesitățile oamenilor de știință și industriașilor. Inventatorii ENIAC au promovat răspândirea ideilor lor printr-o serie de cursuri de arhitectura calculatoarelor. Proiectul și construcția ENIAC, care a costat 500.000 de dolari, au fost finanțate de armata SUA. Contractul de construcție a fost semnat la 5 iunie 1943, iar lucrul a început în luna următoare la Școala Moore de Inginerie Electrică din Universitatea Pennsylvania, sub numele de cod „Proiectul PX”.
  • Ziua națională a Principatului Liechtenstein, un microstat germanofon dinEuropa Centrală. Este o monarhie constituțională cu rang de principat, condus de principele de Liechtenstein. Se învecinează cu Elveția la vest și la sud și cu Austria la est și la nord. Are o suprafață puțin mai mare de 160 km² și o populație de circa 37.000 de locuitori. Împărțit în 11 comune, capitala sa este Vaduz. Economic, Liechtenstein este pe locul al treilea în lume la produsul intern brut pe cap de locuitor ajustat după paritatea puterii de cumpărare, după Qatar și Luxemburg, și pe locul 1 în valoare absolută. Rata șomajului este una din cele mai mici din lume, de 1,5%. Țară alpină, Liechtenstein este predominant muntoasă, fiind o destinațe de sporturi de iarnă. Țara are un sector financiar puternic, centrat în Vaduz. Liechtenstein este membră a Asociației Europene a Liberului Schimb și, deși nu este membră a UE, participă la Spațiul Schengen și la Zona Economică Europeană. Este în uniune vamală și uniune monetară cu Elveția.
  • Ziua Îndrăgostiților, numită, și Ziua Sfântului Valentin este sărbătorită anual pe 14 februarie. Inițial a fost sărbătorită ca zi a creștinismului occidental care onorează unul sau doi sfinți timpurii pe nume Valentinus. Ziua Îndrăgostiților este recunoscută ca având o semnificație culturală, religioasă, dar în ultimele decenii a căpătat și semnificația comercială de dragoste romantică. Legenda spune că odată era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit și a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică, dar majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, în locul luptei, bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor. În consecință, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați. Valentin, care era un preot crestin, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul să-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi descoperit de împărat. Într-un final, Claudiu l-a găsit și l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerând că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman. Cand Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind „Adu-ți aminte de Valentin al tău.” Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viața Sfântului Valentin și nu se știe dacă legenda are o bază istorică reală.

11 ianuarie Ziua Națională a Artei Fotografice, în memoria primului fotograf...

Primul fotograf român și primul fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmari Data de 11 ianuarie este rezervată celebrării Zilei Naționale a Artei...

Problema eradicării sărăciei – un pas decisiv spre normalitate

Celebrată pentru prima data pe 17 octombrie 1987, Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei a fost cea în care au fost dezbătute noile tendințe din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,893FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro