sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 11 Martie

Calendarul zilei 11 Martie

  • 1871 – începe guvernarea cabinetului conservator prezidat de Lascăr Catargiu, așa numita „marea guvernare conservatoare”, care a durat până în 4 aprilie 1876 și a pus bazele constituirii Partidului Conservator.
  • 1954 – se desființează coloniile de muncă forțată prin Hotărârea Consiliului de Miniștri 337/1954, fiind menţinut doar regimul de domiciliu obligatoriu în cazul celor care „nu s-au reeducat”. Deținuții, cu excepția celor care „au slujit interesele burgheziei”, au fost eliberați. Conform statisticilor Securitatii din arhivele C.N.S.A.S., în perioada 1950-1966 au fost internate în unităţi şi colonii de muncă, din motive politice, peste 29.000 de persoane.
  • 1985 – Mihail Gorbaciov este ales în funcția de Secretar General al Comitetului Central al PCUS. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990. Gorbaciov a introdus în cadrul așa-numitului program „perestroika” reforme economice, despre care credea că vor ridica nivelul de trai al populației și productivitatea muncii. Împreună cu perestroika a fost lansat și conceptul de „glasnost”, adică transparența vieții publice. În acele vremuri, numeroase dintre reformele lui Gorbaciov au fost considerate radicale de către birocrații conservatori ai partidului.
  • 1990 – Parlamentul lituanian, proaspăt ales, a proclamat independența acestui stat față de URSS. Lituania a fost prima republică sovietică ce a făcut acest pas. Uniunea Sovietică a încercat fără succes să suprime secesiunea, impunând o blocadă economică. Ultimele trupe sovietice au părăsit Lituania la 31 august 1993, mai devreme chiar decât cele din Germania de Est. După o perioadă de tranziție de la o economie planificată la una de piață, Lituania a devenit membră al NATO și a Uniunii Europene în primăvara lui 2004 și apoi a aderat la Spațiul Schengen la 21 decembrie 2007.
  • 2004 – au avut loc atentatele teroriste de la Madrid. Zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat la oră de vârf, aproape simultan între 7.39-7.42, în patru trenuri madrilene, omorând 192 de oameni, printre care și 16 cetățeni români. Forțele de securitate au găsit și alte trenuri încărcate cu explozibil, ce urmau să fie detonate la sosirea ambulanțelor. Pistele au condus spre un atentat terorist al al-Qaida.
  • 2011 – accidentul nuclear de la Fukushima, urmare a unui cutremur cu magnitudine 9 gradepe scara Richter și cu epicentrul în Oceanul Pacific, și a unui tsunami de mari proporții care a lovit coasta de est a Japoniei. Cutremurul și inundațiile provocate de tsunami au declanșat al doilea cel mai mare accident nuclear din istorie.
  • 2020 – Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemia de coronavirus.
  • Ziua europeană a victimelor terorismului. Data de 11 martie a fost declarată de Parlamentul European ca fiind Ziua europeană a victimelor terorismului. Data propusă inițial era 11 septembrie, ziua celor mai mari atentate teroriste comise în lume (SUA, 2001), dar cele patru atentate comise la Madrid în dimineața zilei de 11 martie 2004 au determinat, însă, stabilirea acestei date.

11 ianuarie Ziua Națională a Artei Fotografice, în memoria primului fotograf...

Primul fotograf român și primul fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmari Data de 11 ianuarie este rezervată celebrării Zilei Naționale a Artei...

Problema eradicării sărăciei – un pas decisiv spre normalitate

Celebrată pentru prima data pe 17 octombrie 1987, Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei a fost cea în care au fost dezbătute noile tendințe din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro