luni, octombrie 2, 2023
AcasăREVISTA ONLINEArticoleStatuia ridicată în cinstea Regelui Mihai la 100 de ani de la...

Statuia ridicată în cinstea Regelui Mihai la 100 de ani de la nașterea Majestății Sale

La 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I a fost ridicată o statuie în mărime naturală, ce îl înfățișează pe suveran în uniforma de mareșal al Armatei Române. Monumentul este localizat în orașul Sinaia, amplasat pe esplanada „George Enescu” de pe Bulevardul Carol I. Orașul Sinaia a suportat costurile de producție ale statuii de bronz și a soclului din piatră naturală Vratsa, spune Primăria Sinaia într-un articol G4media.ro.

Dezvelirea statuii a fost realizată de Majestatea Sa Regală Principesa Margareta, Custodele Coroanei, alături de Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia.

„Iată că ne aflăm într-un moment istoric, Majestatea Sa Regele Mihai I al României, un sinăian care nu a încetat să își iubească și să își conducă semenii nici în cele mai aspre momente. Sinaia a dat României ultimul ei Rege. Majestatea Sa a rămas pentru români un simbol al independenței și unității […]. Chiar și astăzi vorbele sale, alături de faptele sale, ne sunt călăuze în labirintul imaturității politice și a lipsei de asumare”, a spus Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia.

Mesajul domului Președinte Klaus Iohannis a fost prezentat de consilierul de stat, doamna Cătălina Galer: „Cinstirea personalității Regelui Mihai I la împlinirea la 100 de ani de la naștere în ziua uneia dintre cele mai pline de semnificații sărbători naționale, este deopotrivă un motiv de mândrie și de pioasă aducere aminte. Patriotismul autentic, loialitatea față de țară și atașamentul profund față de valorile și principiile democratice au reprezentat tributele care l-au transformat pe Regele Mihai într-un lider devotat cauzei națiunii sale.[…] Regele Mihai I a avut o contribuție extrem de importantă la revenirea României la valorile democratice și la apropierea acesteia de Occident.”

„Încep prin a felicita toți partenerii implicați în realizarea acestui monument cu mare însemnătate pentru români, dar și pentru întreaga istorie a Europei. Regele Mihai I al României s-a întors la Sinaia, un oraș cu o bogată simbolistică, un oraș al marilor decizii politice, un oraș iubit de români. Pentru Sinaia, regalitatea a reprezentat chiar de la începuturi cel mai important factor de dezvoltare. Dezvelirea statuii Regelui Mihai se încadrează în seria momentelor marcante pentru istoria României. Dincolo de rolul pe care l-a avut Majestatea Sa în schimbările și relațiile diplomatice ale țării noastre, a reprezentat figura spre care mulți români au privit cu speranță în anii cenușii ai comunismului. […]. Îmi doresc ca acest loc să devină un reper important pentru tânăra generație, la fel cum și Majestatea Sa a fost în timpul vieții pentru zeci de generații. Avem în continuare nevoie de modele care să ne ghideze moral, dar și identitar”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

La finalul anului trecut în urma unui concurs internațional de sculptură, a fost desemnat autorul monumentului. Concursul a avut ca participanți 33 de artiști plastici, dintre care au fost aleși 9 finaliști, ulterior comisia de selecție desemnându-l pe artistul Bogdan Ioan câștigător.

Conform G4Media.ro printre participanții la eveniment s-au numărat și fostul președinte al României Emil Constantinescu, ambasadori, parlamentari și reprezentanți ai Guvernului. La dezvelirea statuii de la Sinaia au mai participat și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și cel al Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

 

 

Arbitrajul comercial – cea mai eficientă cale de soluționare a disputelor...

Arbitrajul comercial – cea mai eficientă cale de soluționare a disputelor pentru mediul public și privat de afaceri Propusă de însăși comunitatea de afaceri,...

Ambasadorul României numit în Republica Arabă Egipt, în vizită la CCIB

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc întâlnirea președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu E.S. Olivia Toderean,...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente