sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleSemne bune anul are: StartUp Nation revine în 2022

Semne bune anul are: StartUp Nation revine în 2022

Start-Up Nation se întoarce în 2022, de data aceasta însă cu alt nume: Start-upTech-Nation. Astfel, Ministerul Finanțelor a publicat schița de buget de stat pe anul 2022, acesta incluzând 12 programe de susținere a firmelor private la Ministerul pentru Antreprenoriat și Turism, cu un buget total de 1,6 miliarde de lei pe partea de credite de angajament (bani promiși) și 1,56 miliarde de lei credite bugetare, adică bani disponibili. Cea mai mare parte a creditelor bugetare de la MAT sunt alocate tranșei a doua de ajutoare din Schema HoReCa 2021.

Principalele programe pentru companiile mici și mijlocii (IMM) și startup-uri:

  • Start-upTech-Nation – 500 milioane lei. Programul are prevăzute credite de angajament de 520.031.000 lei și credite bugetare de 20.031.000 lei, acestea reprezentând plățile restante către firmele care au primit finanțări de câte 200.000 de lei la Start-Up Nation 2018 (ediția a doua).
  • Programul micoindustrializare – 50 milioane lei. Această sumă reprezintă însă numai credite de angajament, la credite bugetare suma prinsă fiind zero, ceea ce înseamnă că este nevoie de rectificare bugetară sau alocare de credite bugetare direct în bugetul pe 2023.
  • Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață – 50 de milioane de lei. La fel ca la microindustrializare, pentru plăți va fi nevoie de rectificare bugetară sau alocare de credite bugetare direct în bugetul pe 2023.
  • Programul de stimulare a exporturilor – 70 de milioane de lei. Această sumă este prinsă atât la creditele de angajament, cât și la creditele bugetare.
  • Schema de ajutor HoReCa – 1,189 miliarde de lei. Această sumă reprezintă tranșa a doua a ajutorului pentru firmele deja calificate la finanțare, o primă parte din ajutorul promis celor peste 8000 de firme calificate urmând să fie acordată chiar pe data de 20 decembrie 2021.
  • Programul de marketing si promovare turistică – 14,7 milioane de lei. De asemenea, această sumă este prinsă și la creditele bugetare (credite de plată gata a fi efectuate imediat).

Pentru o privire completă asupra programelor de finanțare din schița de buget pe 2022, consultați documentul de mai jos:

Luca Dinulescu
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este scriitor și jurnalist, având la activ patru volume publicate, fost bursier J.W.Fulbright pe scenaristică de film și televiziune (în cadrul New York Film Academy), fost bursier al Uniunii Scriitorilor din România, fost rezident al Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT), finalist al concursului de scenarii de lung-metraj HBO-TIFF (2005). În presă, comentează frecvent pe teme sociale, economice și politice pe blogurile Adevărul, fiind de asemenea fost colaborator al publicațiilor România Liberă și Academia Cațavencu, dar și realizator TV în cadrul unor trusturi precum PRO TV, Digi 24 și Prima TV.

„Finanțarea Societăților Comerciale” – business breakfast event

Revista Patronatului Român  împreună cu Aura Icodin, fondator A_BEST, organizează o serie de evenimente dedicate dezvoltării afacerilor românești, în seria „The Right Business Choice”,...

Ești antreprenor? Tu cum iți finanțezi afacerea?

Studiul publicat de European Investment Bank: “EIB INVESTMENT SURVEY 2022 – Romania Overview”, arată că: “Nu există semne imediate ale unui deficit de investiții în...
spot_img
spot_img
spot_img

video

Secretul banilor

Atelier de comunicare

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro