joi, iulie 18, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaSecretarul de stat Cristian Roman a discutat, la Bruxelles, despre viitorul Politicii...

Secretarul de stat Cristian Roman a discutat, la Bruxelles, despre viitorul Politicii de Coeziune

Cristian-Vasile Roman, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, a participat astăzi, 18 noiembrie, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale dedicată Politicii de Coeziune, organizată de Președinția slovenă a Consiliului UE și prezidată de ministrul sloven responsabil pentru dezvoltare și politica de coeziune europeană, Zvonko Cernac, cu participarea comisarului european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Dezbaterea principală a vizat contribuția programelor din cadrul politicii de coeziune la redresare, la sustenabilitatea competitivă, la tranziția verde și cea digitală, la reziliență și la coeziunea economică, socială și teritorială, astfel încât implementarea fondurilor UE să fie mai aproape de beneficiari și cetățeni.

Comisarul european pentru coeziune și reforme a spus că sunt 5 aspecte esențiale pentru viitorul Politicii de Coeziune: conturarea priorităților de investiții în funcție de specificitatea și nevoile de dezvoltare la nivel național/ regional/ local, accelerarea procesului de finalizare a documentelor programatice cu accent pe asigurarea calității și derularea consultărilor cu actorii relevanți, parteneriate mai ample și mai profunde, asigurarea capacității administrative, precum și promovarea unei abordări strategice bazate pe intervenții sinergice și complementare.

Cristian-Vasile Roman a subliniat valoarea adăugată și rolul Politicii de Coeziune, acestea fiind dovedite prin diminuarea decalajelor de dezvoltare, dar și prin adaptarea și flexibilizarea finanțărilor în contextul crizei (de exemplu CRII, CRII+, REACT EU), precum și faptul că Politica de Coeziune este unul dintre cele mai avansate sisteme de investiții bugetare ale UE, orientate spre performanță, care și-a demonstrat plus valoarea comparativ cu noile instrumente. De asemenea, a menționat ca instrumentele de finanțare aflate în gestiune partajată și directă necesită o coordonare și o corelare foarte puternică, atât la nivel național, cât și regional.

Un alt aspect precizat de reprezentantul României a fost importanța și necesitatea aplicării flexibilităților convenite de colegislatori în regulamentele ce guvernează Politica de Coeziune, astfel încât fondurile UE să fie adresate regiunilor și cetățenilor în funcție de nevoile specifice identificate.

„Regulamentele privind coeziunea prevăd instrumentele adecvate care ne permit să avem o abordare mai bună la nivel teritorial. Acesta este motivul pentru care Consiliul a introdus o mai mare flexibilitate pentru transferul de fonduri. Solicităm Comisiei să pună în aplicare normele fără a adăuga condiționalități sau constrângeri suplimentare care să submineze nevoile locale și regionale”, a punctat oficialul MIPE.


Articolul precedent
Articolul următor

SUNWAVES FESTIVAL, SW DUNES ÎN RAS AL-KHAIMAH, UAE, 02-05 MARTIE 2023

PRIMUL BRAND ROMÂNESC CE ORGANIZEAZĂ UN FESTIVAL DE MUZICĂ ÎN EMIRATELE ARABE UNITE. PRIMUL FESTIVAL DIN LUME CE PRIMEȘTE APROBARE PENTRU A-ȘI DESFĂȘURA PROGRAMUL...

consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de...

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat vineri, 16 septembrie a.c., spre consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de minimis prevăzută...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,919FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro