În perioada 23-25 noiembrie a avut loc la Viena o vizită de lucru ce a avut ca obiectiv schimbul de bune practici în domeniul atragerii de investiții și promovare a exporturilor cu scopul înființării Bucharest Business Agency și Sibiu Business Agency.
Vizita de studiu în Austria reprezintă prima etapă a procesului de creare a celor 2 agenții, entități cu rol activ în consolidarea sectorului IMM și în atragerea de investiţii autohtone şi străine.
Delegația din Viena a fost alcătuită dintr-o serie de specialiști din cadrul Consiliului Național al IMM-urilor din România, Consiliului Județean Sibiu și Primăriei Generale a Municipiului București.
Agenda celor 3 zile de lucru a cuprins întâlniri și ședințe de lucru cu ambasadorul, agențiile de atragere de investiții și promovare a exportului, astfel:
- Întâlnire cu S. dl. Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Austria, în cadrul căreia au fost dezbătute posibilitățile de atragere de investiții în România, dificultățile pe care le întâmpină antreprenorii în accesarea pieței din România, modalitățile de creștere a nivelului exporturilor firmelor românești în Austria precum și aderarea României la spațiul Schengen.
- Schimb de bune practici cu “ECO plus”, cea mai mare agenție de afaceri a landului Austriei Inferioare care acționează ca un HUB între mediul de afaceri și zona de cercetare și educație.
- O ședință în cadrul Advantage Austria, departament al Camerei de Comerț a Austriei (WKO- Wirtschaftskammer Österreich) care are ca scop principal atragerea de investiții și promovare a exporturilor. Astfel, au fost identificate cele mai eficiente instrumente de lucru în domeniul internaționalizării afacerilor.
- O întâlnire cu Agenția de Business a Austriei (ABA) ce își propune să ofere suport companiilor care doresc să investească în Austria, să promoveze țara ca locație de business și să ajute companiile străine să se dezvolte în Austria.
- O ședință de lucru cu Vienna Business Agency, modelul principal pe care vizăm să îl replicăm în București și Sibiu. A fost prezentată structura agenției, modalitățile de funcționare ale acesteia, serviciile pe care le oferă și rolul promovării în dezvoltarea ei.
Etapele următoare acestei vizite vor fi realizarea unei strategii de promovare a exporturilor și atragerea de investiții, instruirea a 60 de persoane din cele 2 orașe în domeniul internaționalizării și crearea celor 2 birouri de atragere de investiții.
Informații de background:
Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România implementează în perioada iulie 2022 – august 2023, proiectele “Sibiu Business Agency” și “Bucharest Business Agency”, cod SIPOCA 988/MySMIS2014+ 151108 și cod SIPOCA 964/MySMIS 2014+ 151037, proiecte finanțate în cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa. Proiectele au la bază un acord de parteneriat semnat cu Consiliului Județean Sibiu și Primăria Municipiului București.