duminică, aprilie 2, 2023
AcasăREVISTA ONLINEArticoleRomânia, în topul țărilor cu cele mai valoroase startup-uri începând cu anul...

România, în topul țărilor cu cele mai valoroase startup-uri începând cu anul 2000

Un nou studiu realizat de Dealroom, Google for Startups și Atomico arată că Estonia, România și Polonia au creat cele mai valoroase startup-uri tech începând cu anul 2000. Astfel, pe primul loc se află Estonia, cu o valoare cumulată generată de startup-uri de 32 de miliarde de euro, urmată de ţara noastră, cu 27 de miliarde de euro (UiPath, eMAG şi Bitdefender fiind cele 3 companii aflate în top) şi de Polonia (25 miliarde de euro).

Potrivit studiului, la orizont se întrevăd mai multe companii în ascensiune și viitori unicorni, printre care FintechOS,  Bitdefender şi Maintain X din România, Hyperscience din Bulgaria și Rimac din Croația. La capitolul companii în ascensiune, studiul menţionează din ţara noastră trei companii, respectiv: typingDNA, Elefant.ro şi dcs plus.

Start-up-urile din Europa Centrală și de Est, categorie în care se află și startup-urile românești, au fost nevoite să își construiască drumul spre succes cu ajutorul finanțelor personale mai mult decât în orice altă parte a Europei – 31% dintre companiile unicorn fondate în ECE au fost finanțate prin bootstrap (startupuri care își autofinanțează dezvoltarea prin cash flow intern și sunt foarte atente la cheltuieli), cu 24% mai mult decât în restul Europei.

Sursa foto: https://dealroom.co

Până în prezent, în 2021, startup-urile fondate din regiune au strâns 4 miliarde de euro și se preconizează că vor ajunge la 5,4 miliarde de euro până la sfârșitul anului – de 2,3 ori mai mult decât în anul precedent. În plus, au atins un nivel record de finanțare Venture Capital în faza inițială în prima jumătate a anului 2021, respectiv 733 milioane de euro în runde de la pre-Seed la Seria B.

Cu toate acestea, capitalul de risc intern pentru nevoile de finanțare în etapa finală este încă în urmă, până la punctul în care Europa Centrală și de Est este regiunea cea mai dependentă de Venture Capital străin din Europa. Investitorii internaționali au reprezentat 90% din creșterea investițiilor din 2017. De asemenea, se pare că firmele din regiune atrag tranzacții din ce în ce mai mari. Megarounds – investiții de peste 100 de milioane de euro – au început să apară în 2017 și au ajuns să reprezinte 55% din tranzacții în 2021.

Sursa foto: https://dealroom.co/

Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este scriitor și jurnalist, având la activ patru volume publicate, fost bursier J.W.Fulbright pe scenaristică de film și televiziune (în cadrul New York Film Academy), fost bursier al Uniunii Scriitorilor din România, fost rezident al Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT), finalist al concursului de scenarii de lung-metraj HBO-TIFF (2005). În presă, comentează frecvent pe teme sociale, economice și politice pe blogurile Adevărul, fiind de asemenea fost colaborator al publicațiilor România Liberă și Academia Cațavencu, dar și realizator TV în cadrul unor trusturi precum PRO TV, Digi 24 și Prima TV.

Ciprian Cazacu, easySales: Dacă crezi în tine și în ideile tale,...

Invitatul celui mai recent interviu găzduit de Revista Patronatului Român a fost Ciprian Cazacu, cofondator al platformei de vânzări automate easySales. De la experiența...

Cristina Bara, Speaker certificat JMT la John Maxwell Team Romania: Foarte...

Invitata celui mai recent interviu găzduit de Revista Patronatului Român a fost Cristina Bara, Coach, Trainer, Speaker Certificat JMT la John Maxwell Team Romania....

Nordis Group o numește pe Mihaela Alsamadi în funcția de Head...

Nordis Group, dezvoltator specializat în ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, își mărește echipa de profesioniști numind-o pe Mihaela Alsamadi în funcția de Head of...

Utilizatorii Glovo pot comanda produse la oferte speciale în perioada 9-21...

Valentine’s Day este una dintre zilele așteptate de români. De Ziua Îndrăgostiților, florile sunt printre cele mai comandate produse pe Glovo, unul dintre cei...
espressocafe.ro
nemira.ro
spot_img

video

spot_img
7,754FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img
spot_img

evenimente

spot_img

asociarii, patronate

spot_img