Motto: „Fata, bine educată/Pe colegul ei îl pupă/El îi dă o …ciocolată/Ca să o sărute…după!”
Sigur, versurile sunt ticluite înainte de pandemie. Nu era distanțarea pe atunci și nici nu se face vorbire în text că și-au dat măștile jos riscând o infectare de dragul unui sărut memorabil.
Am făcut doar o introducere cu rimă la Războiul mondial al ciocolatei, care face multe valuri acum în viața patronilor din această zonă, cu adevărat irezistibilă. Sau, ca să fim mari riguroși, la care mulți fac față cu greu ispitelor delicioase. Mărturisesc faptul că și semnatarul acestor rânduri, avertizat de diabetolog să fie mereu atent cu nivelul glicemiei, face față cu mari eforturi, tentației de a deschide cele mai noi pachete strălucitoare pline cu cele mai sofisticate tipuri de ciocolată.
Dar să revenim la bătălia planetară din titlu.
Cultivatorii de cacao din Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial de cacao, sunt cei care suferă cel mai mult de pe urma unui război mondial cu producătorii de ciocolată, transmite agenția americană de știri Bloomberg. Dacă ne gândim că informațiile sale sunt distribuite de oficiile pe care le deține în 126 de țări, înseamnă că, cititorii publicației noastre online – Revista Patronatului Român – au privilegiul de a fi racordați la subiectele care sunt discutate la nivel planetar în domeniul de business.
La mai puţin de doi ani după ce Coasta de Fildeş s-a aliat cu ţara vecină Ghana pentru a forţa producătorii de ciocolată precum Hershey Co. şi Nestle SA să plătească mai mult pentru boabele de cacao, încercarea celor două ţări de a dobândi un control mai mare asupra preţurilor s-a întors chiar împotriva lor. Cumpărătorii refuză să plătească mai mult, boabele de cacao nevândute se adună în depozite, iar fermierii sunt disperaţi şi cer autorităţilor să ia măsuri.
„Avem probleme cu boabele de cacao care se acumulează. A fost dificil să ne hrănim copiii”, spune Baba Kampe, un fermier de 45 de ani care alături de alţi fermieri a pichetat la începutul săptămânii birourile autorităţii de reglementare.
Obiectivul autorităţilor din Coasta de Fildeş şi Ghana a fost acela de a percepe de la industria ciocolatei o primă de 400 de dolari pentru o tonă de boabe de cacao, în ideea de a creşte veniturile fermierilor din cele două ţări din Vestul Africii. Rezultatul este că acum fermierii sunt cei care suferă. Coasta de Fildeş şi Ghana, responsabile pentru aproape 70% din livrările mondiale de boabe de cacao, au majorat producţia tocmai când pandemia a obligat introducerea în carantină a oraşelor din întreaga lume, ceea ce a afectat cererea de ciocolată. Cultivatorii de boabe de cacao nu pot să îşi vândă recolta şi nici măcar nu au o modalitate de a o stoca.
Însă chiar înainte ca actuala pandemie să perturbe pieţele mondiale, experţii au avertizat că încercarea autorităţilor din Coasta de Fildeş şi Ghana este sortită eşecului pentru că preţurile mai mari vor conduce la supraproducţie.
O speranță palidă este că se apropie cu pași repezi Ziua Îndrăgostiţilor. Dacă am început cu versurile semnate de Mircea Ursei, vom termina tot cu ele: „Fata, bine educată/Pe colegul ei îl pupă/El îi dă o …ciocolată/Ca să o sărute…după!”
Va reuși oare dorința cavalerilor de a transforma un pupic într-un sărut voluptos să mai stingă din flăcările acestui conflict?