vineri, aprilie 19, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticolePoftă bună la... viermi și insecte!

Poftă bună la… viermi și insecte!

„Trebuie să mâncăm ca să trăim, nu să trăim ca să mâncăm” – Moliere

Sigur, o gărgăriță roșie pe o petală galbenă este o imagine armonioasă ce răspunde criteriilor estetice. Dar să mănânci o insectă?

Să bagi în tine o porție cu viermi? Asta e și mai respingător, ca să ne exprimăm elegant. Cu toate acestea, titlul este justificat, verificat și certificat, ca să rimeze.

O știre străbate granițele, fără să fie băgată prea mult în seamă.

Insectele au mai făcut un pas uriaș spre farfuriile europenilor, după ce miercuri Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis că viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât ca atare cât şi ca aditiv pudră, transmite agenția americană de presă Bloomberg.

Ne aflăm în fața primului pas necesar pentru apropiata decizie de aprobare pentru vânzarea de snacks-uri, batoane de proteine, fursecuri şi alte produse alimentare care să conţină insecte printre ingrediente.

În familia noastră, au fost epoci în care a dominat carnea de toate felurile. Apoi am trecut doar la carne de pește și pui. Faza următoare s-a numit vegetarianism, iar acum suntem în plin veganism.

Ca să fiu sincer cu cititorii revistei noastre online, așa cum încerc să scriu nu numai pentru Revista Patronatului Român, dar în toate mediile de presă, unde îmi pun modesta semnătură, nu mă prea văd băgând între dinți râme mișcătoare, ori insecte zburătoare. Da, ca să rimeze.

Dar aici nu e vorba de mine, ci de mediul de business.

Decizia autorității europene va impulsiona evident afacerile care au drept obiect creşterea de insecte. Potrivit firmei de cercetare Arcluster vânzările vor creşte de zece ori până la peste 4,1 miliarde dolari la nivel global, până în anul de grație 2025. Nici nu mai este mult până atunci, doar patru ani. Insectele devin o sursă mai sustenabilă de proteine graţie impactului lor mai mic asupra mediului şi valorii nutriţionale ridicate, atrăgând finanţare din partea fondurilor de investiţii şi atenţia unor giganţi din industria alimentară precum Cargill Inc. şi Nestle SA.


„Ajută la crearea unei noi surse de proteine pentru întreaga lume, în mod sustenabil. Suntem foarte mulţumiţi de valoarea nutriţională”, a declarat Helene Ziv, manager de risc la Cargill.
Trebuie să subliniem în acest moment că autoritatea europeană mai are pe agendă și alte 14 solicitări în analiză pentru insecte, de la greieri la lăcuste. Aprobarea emisă pentru viermele de făină oferă mari oportunităţi de marketing, susţine Andrea Germini, şef de echipă la EFSA.

Autorităţile europene au alocat fonduri pentru cercetare şi facilităţi de producţie, iar blocul comunitar permite deja folosirea insectelor pentru hrana peştilor, câinilor şi pisicilor.

Câteva state membre UE, inclusiv Finlanda, Belgia şi Țările de Jos permit deja vânzarea de alimente care conţin insecte în magazine.

Dacă ne uităm puțin la subiectul în sine, descoperim, nu fără uimire, că în momentul în care citiți aceste rânduri, aproximativ 2.000 de specii de insecte sunt deja folosite în dieta a aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume. Este necesar însă ca mulţi consumatori din Europa să depăşească, ceea ce Niccolo Manzoni, director la firma franceză Five Seasons Ventures, numeşte „ick factor” (senzaţie de repulsie n.r.).

Trecut acest prag psihologic, vânzările de râme și insecte vor crește exploziv.

Poftă bună!


Articolul precedent
Articolul următor
Aristotel Bunescu
a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva

Revista Presei

Știri Relevante în Ziarul Financiar: Semnal de alarmă: OMV Petrom şi-a diminuat producţia în T1/2022 cu 13% pentru ţiţei şi cu 12% pe gaze Cu...

“Lucrările celei de-a XXXII-a ediţii a Adunării Generale AOR”

Astăzi a avut loc cea de-a XXXll-a ediție a Adunării Generale a Asociației Orașelor din România. Adunarea s-a ținut la Palatul Parlamentului, iar printre...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro