Clubantreprenor.ro și HIM Public Affairs organizează joi, 24 noiembrie 2022, cea de-a doua ediție a conferinței cu tema „Noi tehnologii, noi finanțări și noi investiții în sectorul energetic”. Evenimentul se va desfășura la sediul Palatului Camerei de Comerț și Industrie București, situat pe Strada Ion Ghica, nr.4, Sector 3.
Partenerii evenimentului sunt ATLANTIS România, Arggo, CCIB, Revista Patronatului Roman și Dynamic Business Connections.
Prezentare
Timpul nu mai are răbdare cu sectorul energetic. Traversăm cea mai gravă criză energetică din istorie, cu riscul de a se produce blocaje și pierderi ireversibile în rândul companiilor și al consumatorilor. Este nevoie de reașezare profundă a modului în care producem și consumăm energie, pornind de la ce resurse există și cum le-am putea folosi mai eficient.
Prețurile mari la electricitate suportate de consumatori în ultima perioadă reflectă evoluția de pe piețele de energie, interne și internaționale, lipsa investițiilor în România în capacități de producție din ultimii ani, precum și costurile ridicate ale certificatelor de CO2.
Țara noastră susține în continuare explorarea posibilității de decuplare a prețului la energie electrică de prețul la gaze naturale, arhitectură care ar permite limitarea efectului de contagiune a creșterii prețului la gaze naturale asupra prețului la energie.
Sectorul energetic va suferi transformări radicale în următorii 10-15 ani. România își propune înlocuirea unei importante capacități energetice pe bază de surse cu emisii crescute, cu capacități noi, eficiente și cu emisii reduse, pe gaze, energie nucleară și surse regenerabile de energie.
Proiectele de investiții prioritare, necesare pe întreg lanțul sistemului energetic, fie că sunt investiții în producerea de energie cu emisii scăzute de carbon, prin substituirea utilizării cărbunelui cu gazele naturale și surse regenerabile de energie sau investiții în creșterea capacităților energetice nucleare, investiții în retehnologizarea și modernizarea rețelelor de energie prin introducerea digitalizării şi a reţelelor inteligente (smart grid) sau realizarea şi finalizarea, după caz, a interconectărilor transfrontaliere cu ţările vecine și investiţii în capacităţile de stocare, toate au un aport decisiv la atingerea obiectivelor fundamentale ale României în domeniul energiei și climei, punctând în mod deosebit, asigurarea securității energetice la un preț sustenabil pentru consumatorii interni și conformarea cu cerințele în domeniul schimbărilor climatice.
De unde vor veni fondurile necesare? Planul Național de Redresare și Reziliență; Fondul de Modernizare; Fondul pentru o tranziție justă; Mecanismul Connecting Europe Facility; fonduri europene nerambursabile; împrumuturi; profiturile companiilor; etc.
Teme de discuție (lista este deschisă)
Conferința cu tema Noi tehnologii, noi finanțări și noi investiții în sectorul energetic își propune să prezinte ce capacități energetice vor trebui să fie închise, ce capacități vor fi modernizate și ce capacități noi de producție vor fi construite.
Cum decurge procesul de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale și procedura de compensare?
Este capabil sectorul energetic să facă față valului imens de investiții care se anunță? Există suficienți angajați care să construiască noile capacități?
Au companiile energetice de stat un Project Management eficient, astfel încât să se realizeze investițiile la timp?
Cu ce echipamente și tehnologii se vor construi viitoarele capacități de producție de energie electrică, de energie termică și de transport?
Cât timp vor avea gazele naturale un statut inferior, de combustibil de tranziție?
Vom reuși să producem hidrogen?
Când vor fi exploatate rezervele de gaze naturale din Marea Neagră?
Când va fi demarată construcția Unităților 3 și 4 de la Cernavodă?
La toate aceste întrebări vor răspunde oficiali, reglementatori și șefi ai companiilor din sistemul energetic.
Propuneri vorbitori
Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)
George – Sergiu Niculescu, Secretar de Stat, Ministerul Energiei
Reprezentant Romgaz
Reprezentant Transgaz
Răzvan Ghenu, Digital Business Adviso, ARGGO
Mioara Iofciulescu, Managing Director, Atlantis România
Reprezentanți asociații patronale și profesionale din Energie
Agenda
09,00 – 09,30: Înregistrare participanți
09,30 –12,30: Prezentări și dezbateri
12,30 – 13,30: Masa de prânz