luni, iulie 22, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaMIPE propune autorităților locale o soluție flexibilă pentru proiectele de infrastructură de...

MIPE propune autorităților locale o soluție flexibilă pentru proiectele de infrastructură de apă și apă uzată

 Comunicat de presă 20 Aprilie 2021

MIPE propune autorităților locale o soluție flexibilă pentru proiectele de infrastructură de apă și apă uzată

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, viceprim-ministrul Dan Barna, secretarul de stat Cristian Roman și directorul general al Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Oana Arat, au discutat marți, 20 aprilie, cu reprezentanții autorităților locale și operatorilor de apă la nivel local și regional.

Subiectul principal discutat a fost acela al proiectelor aflate în pregătire pentru finanțarea în cadrul POIM 2014-2020, cu scopul de a găsi și agrea soluții pentru accelerarea procedurilor, astfel încât proiectele să ajungă cu bine la final.

„Vă propunem astăzi o soluție flexibilă, care va permite proiectelor să avanseze mai rapid și mai eficient. Este vorba despre posibilitatea de a încheia contractele de finanțare cu o clauză rezolutorie, adică să puteți demara unele proceduri de licitații, cele despre care știți sigur că vor atinge un nivel suficient de matur care să permită începerea implementării proiectelor cât mai urgent, înainte de aprobarea finală de la nivelul Comisiei Europene”, le-a transmis ministrul Cristian Ghinea reprezentanților locali.

Reacțiile participanților cu privire la această propunere au fost pozitive, așadar ministrul Cristian Ghinea a adăugat că MIPE va pregăti un Memorandum în Guvern pentru ca soluția să poată fi aplicată cât mai rapid.

Desigur, această flexibilitate vine și cu unele riscuri care vor trebui gestionate eficient și, în acest sens, secretarul de stat Cristian Roman a explicat: „În calitate de coordonator al acestui program operațional, doresc să asigur partenerii că echipa MIPE îi va sprijini permanent în orice situații punctuale legate de implementarea proiectelor. În plus, îi vom susține și pentru a obține finanțare pe viitoarele programe din perioada 2021-2027”.

Un alt subiect abordat a fost cel al posibilității de fazare a unor proiecte care nu se vor putea încheia până în anul 2023, în cadrul actualului program operațional. „Trebuie să ne gândim chiar în acest moment dacă putem să etapizăm unele proiecte, pentru a evita situațiile în care pot să nu primească aprobare, din cauza riscului de nefinalizare la timp. În tot acest proces există riscuri de ambele părți, dar suntem o echipă, trebuie să găsim soluții împreună și cu acest mesaj pornim la drum”, a transmis directorul general al Autorității de Management pentru POIM, Oana Arat.

La întâlnire a participat și Viceprim-ministrul Dan Barna, care a subliniat: „Proiectele de dezvoltare a rețelelor de apă și apă uzată la nivelul județelor sunt și s-au dovedit de-a lungul timpului pe cât de necesare pentru creșterea nivelului de trai al populației, pe atât de complexe. Având o legislație insuficient aliniată și foarte stufoasă, au apărut de-a lungul anilor foarte multe blocaje legate de detalii de natură tehnică, economică și instituțională și chiar dificultăți privind asigurarea resurselor financiare, iar acest minister a făcut un efort constant pentru ca proiectele să beneficieze de sumele importante ce sunt disponibile în acest sector. În această cheie trebuie privită și întâlnirea de astăzi”.

POIM 2014-2020 include 45 de proiecte noi de apă și canalizare, în valoare eligibilă de aprox. 9,10 miliarde euro, dintre care:

  • 25 de proiecte noi de investiții sunt contractate și se află în implementare, în valoare eligibilă de 5,1 miliarde euro.
  • 20 de proiecte noi se află în diferite stadii de pregătire

Rata de contractare a proiectelor din acest domeniu, pe POIM 2014-2020, este de 160%.

Update 21.04.2021:
POIM 2014-2020 are o alocare totală de 9,1 miliarde euro.
Alocarea totală pentru proiectele de apă și apă uzată este de 2,6 miliarde euro.

Direcția de Comunicare


promovare online

SUNWAVES FESTIVAL, SW DUNES ÎN RAS AL-KHAIMAH, UAE, 02-05 MARTIE 2023

PRIMUL BRAND ROMÂNESC CE ORGANIZEAZĂ UN FESTIVAL DE MUZICĂ ÎN EMIRATELE ARABE UNITE. PRIMUL FESTIVAL DIN LUME CE PRIMEȘTE APROBARE PENTRU A-ȘI DESFĂȘURA PROGRAMUL...

consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de...

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat vineri, 16 septembrie a.c., spre consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de minimis prevăzută...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,918FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro