marți, martie 5, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaMinistrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice...

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), desfãșuratã în format fizic, la Lisabona

24 mai 2021. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), desfășurată în format fizic, la Lisabona

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a participat, în perioada 21-22 mai 2021, la reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), desfășurată la Lisabona, evenimentul fiind primul de acest gen, cu prezența fizică a participanților, din anul în curs.

În cadrul reuniunii, ministrul român de finanțe a avut mai multe întrevederi cu înalți oficiali ai Comisiei Europene, printre care dl Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, și dl Paolo Gentiloni, comisar European pentru economie.

Totodată, pe parcursul celor două zile, ministrul a avut întrevederi bilaterale cu mai mulți omologi din țările Uniunii Europene, printre care dl Olaf Scholz, ministrul federal al finanțelor german, dl Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei, finanțelor și redresării, respectiv dl Paschal Donohoe, ministrul irlandez de finanțe. Ministrul a avut, de asemenea, întrevederi cu dna Nadia Calviño, ministrul economiei din Spania, dl Christos Staikouras, ministrul grec al finanțelor, dl João Leão, ministrul de finanțe portughez, dl Patryk Loszewski, șeful delegației poloneze, director în cadrul Ministerului de Finanțe, Departamentul de Cooperare Internațională, respectiv dl Daniele Franco, ministrul economiei și finanțelor din Italia.

Discuțiile cu aceștia au vizat perspectivele de creștere economică pentru 2021 și evoluția economiilor europene în contextul actual al pandemiei de Covid-19, precum și operaționalizarea mecanismului european pentru redresare și reziliență.

„Cu ocazia întrevederilor față în față, am demarat discuțiile informale cu omologii mei în vederea pregătirii terenului pentru obținerea unui vot favorabil al Planului Național de Redresare și Reziliență în Consiliul ECOFIN, necesar pentru accesarea cât mai rapidă a fondurilor pentru dezvoltarea României”, a subliniat Alexandru Nazare.

 Prima zi a sesiunilor de lucru ECOFIN a debutat cu dezbateri pe tema structurii politicilor economice și fiscale menite să favorizeze o redresare cât mai rapidă a economiilor europene după criza generată de pandemia Covid-19, precum și de consolidarea impactului comun al acestor măsuri asupra Statelor Membre pentru o creștere economică cu efecte imediate și, în același timp, sustenabilă pe termen lung.

Sesiunile de lucru au continuat cu dezbateri referitoare la pregătirile necesare în rândul Statelor Membre în ceea ce privește provocările viitoare, prin echilibrarea politicilor economice aplicate la sectoarele financiare și nefinanciare în contextul diminuării treptate a măsurilor de sprijin asociate pandemiei, concomitent cu redeschiderea economiilor europene.

„În ultimele trei trimestre, România a înregistrat o creștere economică superioară mediei europene, care a condus la o revenire aproape integrală din contracția generată de pandemia Covid-19. În primul trimestru din acest an, România a avut cea mai mare creștere economică din UE, de +2,8% față de trimestrul anterior, creștere determinată de redresarea industriei, dinamica pozitivă a construcțiilor, comerțului și a sectorului IT, precum și volumul crescut al investițiilor publice și extinderea măsurilor de sprijin, în special cele orientate către întreprinderile mici și mijlocii. În acest context, am revizuit estimarea de creștere economică pentru anul curent de la 4,3%, așa cum am prognozat la momentul construcției bugetului, la 5%, estimare care este aliniată cu prognoza Comisiei Europene. Rezultatele obținute până acum ne dau încredere că obiectivele și traiectoria de consolidare fiscal-bugetară până în 2024,  pe care ni le-am asumat la momentul construcției bugetare, sunt valide. În același timp, este nevoie de prudență și disciplină pentru atingerea obiectivelor propuse”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, în cadrul sesiunilor de lucru ale Consiliului.

 Conform unui studiu recent al Bruegel, prezentat în cadrul sesiunilor de lucru ECOFIN, creșterea reală cumulativă a produsului intern brut în perioada 2019-2023 de 10,8% plasează România pe locul al doilea în rândul Statelor Membre, cu 6,7 pp mai mare decât media europeană.

Cea de-a doua zi a reuniunii ECOFIN a început cu o sesiune de lucru dedicată economiilor verzi și viitorului redresării ecologice. Miniștrii au abordat teme precum viitorul politicilor verzi și rolul acestora în relansarea economică, respectiv relația de cauzalitate dintre taxele de mediu și sistemele generale de taxare și impactul acestora asupra competitivității economice a Statelor Membre.

Sesiunile de lucru au continuat cu o serie de prezentări care au avut în centrul lor provocările pe care economiile europene le vor întâlni în ceea ce privește recuperarea echilibrată, incluzivă și rezilientă, care permite realocarea resurselor și protejarea sectoarelor celor mai vulnerabile.

În urma discuțiilor din cadrul reuniunii, Consiliul ECOFIN a pledat pentru urgentarea ratificării Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, având în vedere că doar patru State Membre nu au ratificat încă această Decizie, necesară pentru ca Uniunea Europeană să poată accesa instrumentele financiare menite să susțină Mecanismul European de Redresare și Reziliență.

Biroul de relații cu mass-media


SUNWAVES FESTIVAL, SW DUNES ÎN RAS AL-KHAIMAH, UAE, 02-05 MARTIE 2023

PRIMUL BRAND ROMÂNESC CE ORGANIZEAZĂ UN FESTIVAL DE MUZICĂ ÎN EMIRATELE ARABE UNITE. PRIMUL FESTIVAL DIN LUME CE PRIMEȘTE APROBARE PENTRU A-ȘI DESFĂȘURA PROGRAMUL...

consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de...

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat vineri, 16 septembrie a.c., spre consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de minimis prevăzută...
spot_img
spot_img
spot_img

video

Secretul banilor

Atelier de comunicare

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro