sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaMinistrul Antreprenoriatului și Turismului, întâlnire cu președintele asociației investitorilor din România în...

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, întâlnire cu președintele asociației investitorilor din România în Republica Moldova

Intensificarea colaborării cu mediul de afaceri din România care derulează investiții pe piața moldovenească a fost subiectul întâlnirii organizată joi, 31 martie a.c., la sediul instituției, la care a fost prezent, alături de ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu, domnul Dan Nuțiu, președinte al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR).

Ministrul Cadariu a salutat demersurile AIR de a promova și susține exporturile românești în Republica Moldova, cu precădere în actualul context geopolitic. Concret, s-a discutat despre impactul crizei Ucraina-Federația Rusă asupra activității companiilor românești de pe această piață, cât și despre posibilitățile de consolidare a parteneriatului comercial, investițional între cele două state.

În acest sens, a fost amintit că Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (M.A.T.) va fi operator de programe pentru domeniile „întreprinderi mici și mijlocii” și „turism”, conform acordului între Guvernul României și Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova (semnat la Chișinău, la 11 februarie 2022). Proiectele vor fi definite de Autoritatea de Coordonare Națională din Republica Moldova pe baza unor note-concept individuale.

În încheierea dialogului, demnitarul român a propus desfășurarea unei vizite la nivelul conducerii M.A.T., la Chișinău, în prima parte a lunii mai a acestui an, prilej de organizare a unui Forum de afaceri și investiții România-Republica Moldova.

De asemenea, a fost asigurat întregul sprijin al instituției pentru inițiativa președintelui AIR de a organiza la Chișinău, în luna septembrie, expoziția „Fabricat în România”.

Informații de background:

Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova are peste 30 de membri, cu un cuantum al investițiilor de 120 milioane euro. România ocupă locul 1 după numărul de societăți cu capital integral sau parțial românesc înregistrate (1.557) și  locul 2 după valoarea capitalului românesc subscris, respectiv  280 mil USD.

Republica Moldova deține locul 34 în topul investitorilor străini din România, 6.644 este numărul de societăți mixte cu participare de capital din Republica Moldova înregistrate în România, cu un capital total investit de 62,6 milioane USD.

România este primul partener comercial al Republicii Moldova. Comerțul bilateral, la finele anului 2021, a atins un nivel record de 2,4 miliarde USD, export românesc în cuantum de 1,5 miliarde USD.

Comunicat de presă

SUNWAVES FESTIVAL, SW DUNES ÎN RAS AL-KHAIMAH, UAE, 02-05 MARTIE 2023

PRIMUL BRAND ROMÂNESC CE ORGANIZEAZĂ UN FESTIVAL DE MUZICĂ ÎN EMIRATELE ARABE UNITE. PRIMUL FESTIVAL DIN LUME CE PRIMEȘTE APROBARE PENTRU A-ȘI DESFĂȘURA PROGRAMUL...

consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de...

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat vineri, 16 septembrie a.c., spre consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de minimis prevăzută...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,932FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro