marți, iulie 23, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaMinisterul Finantelor continua emisiunile de titluri de stat Fidelis pentru populatie si...

Ministerul Finantelor continua emisiunile de titluri de stat Fidelis pentru populatie si deruleaza o noua oferta de vanzare la Bursa de Valori Bucuresti in perioada 18 septembrie 3 octombrie

  • Oferta publica initiala primara (IPO) cuprinde cinci emisiuni, in euro si lei, dintre care una este dedicata donatorilor de sange
  • Titlurile de stat destinate donatorilor sunt denominate in lei, au o maturitate de 1 an si o dobanda de 7,25%.
  • Aditional, Ministerul Finantelor va emite alte doua emisiuni in lei, cu maturitati de 1 an si 3 ani si dobanzi de 6,25% p.a. si, respectiv, de 7,1% p.a., si doua in euro, cu maturitati de 1 si, respectiv, 5 ani si dobanzi de 3,9% p.a. si, respectiv, 5,3% p.a.
  • Oferta se deruleaza in perioada 18 septembrie – 3 octombrie, iar data estimata a listarii titlurilor Fidelis la BVB este 9 octombrie.
  • Prin precedentele 12 oferte de vanzare de titluri Fidelis, din perioada iulie 2020 – iulie 2023, Ministerul Finantelor a atras de la populatie peste 20,5 miliarde lei (4,2 miliarde euro).

Ministerul Finantelor (MF) continua emisiunile de titluri de stat pentru populatie Fidelis si deruleaza la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) o noua oferta de vanzare, in perioada 18 septembrie – 3 octombrie. Aceasta este a 13-a oferta de acest tip derulata prin intermediul pietei de capital de Ministerul Finantelor incepand cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor 12 oferte, Ministerul Finantelor a atras de la populatie, cumulat, peste 20,5 miliarde lei (4,2 miliarde euro).

„6.900 vieti au salvat in 2023 investitorii-donatori care s-au alaturat campaniei pe care o avem in parteneriat cu RockFm si BVB. Si au investit peste 5 miliarde lei. Succesul precedentelor editii este cu adevarat valoros pentru ca este insotit de o grija autentica pentru ceilalti. Aceasta noua transa ofera, de asemenea, investitorilor randamente competitive, astfel incat sa poata gestiona economiile cu incredere si sa contribuie la finantarea proiectelor si initiativelor noastre privind dezvoltarea economica nationala. Comisioanele raman in continuare zero, iar castigurile raman neimpozabile”, a declarat Marcel Bolos, Ministrul Finantelor.

Persoanele fizice rezidente si nerezidente, cu varsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul consortiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager. Consortiul este format din BT Capital Partners&Banca TransilvaniaBanca Comerciala RomanaBRD – Groupe Societe Generale si Alpha Bank Romania, titluri de stat FIDELIS denominate in lei si in euro, in cadrul ofertei publice de vanzare derulate la Bursa de Valori Bucuresti.

„Pentru multi romani, investitia in titlurile de stat Fidelis este una dintre cele mai facile modalitati de investitii, atat pentru ca sunt instrumente simple, dar si deoarece castigul din aceste instrumente nu este impozabil. Peste 31.000 de investitori, aproape 20% dintre cei aproape 160.000 de investitori in piata de capital, detineau in portofoliu doar titluri de stat, in luna iunie. Suntem incantati ca acest parteneriat intre Ministrul Finantelor si piata de capital are rezultate importante atat in ceea ce priveste banii atrasi de statul roman, cat si in cresterea numarului de investitori”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Avand in vedere succesul precedentelor oferte pentru titlurile de stat Fidelis, derulate in ultimii patru ani in conditii de piata diferite, putem spune ca Ministerul Finantelor si sindicatul de intermediere au identificat o formula de succes pentru emisiunile periodice de titluri de stat si, totodata, continua sa ofere investitorilor o gama cat mai diversificata de instrumente pentru plasamentele lor si sa atraga noi investitori in piata. Oferta de instrumente se va extinde si mai mult de anul viitor, odata ce contrapartea centrala va fi operationala”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Detaliile fiecarei emisiuni sunt disponibile in tabelul urmator:

Criteriu Emisiune in lei
pentru donatori, cu scadenta in 06.10.2024
Emisiune in lei cu scadenta in 06.10.2024

 

Emisiune in lei cu scadenta in 06.10.2026

 

Emisiune in euro cu scadenta in 06.10.2024 Emisiune in euro scadenta in 06.10.2028

 

ISIN ROKGUCADYP03 ROC6WUURCY07 ROGWHMPF3TX8 ROEIDYXDN8A1 ROY61GNL5YW8
Simbol R2410B R2410C R2610A R2410BE R2810AE
Maturitate 1 an 1 an 3 ani 1 an 5 ani
Dobanda anuala 7,25% p.a. 6,25% p.a. 7,1% p.a. 3,9% p.a. 5,3% p.a.
Perioada derulare 18 septembrie – 3 octombrie 18 septembrie – 3 octombrie 18 septembrie – 3 octombrie 18 septembrie – 3 octombrie 18 septembrie – 3 octombrie
Valoare nominala/ titlu de stat 100 lei 100 lei 100 lei 100 euro 100 euro
Suma minima subscrisa 500 lei 5.000 lei 5.000 lei 1.000 euro 1.000 euro

 

Pe transa donatorilor pot fi plasate ordine doar de investitorii care au donat sange incepand cu data de 1 ianuarie 2023 si/ sau care doneaza in perioada derularii ofertei de vanzare de titluri de stat Fidelis.

Alocarea titlurilor de stat subscrise in cadrul ofertei se va efectua la data alocarii (25 septembrie 2023), iar numarul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de catre emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participantii Eligibili vor fi inregistrate in sistemul de tranzactionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).

Data estimata de intrare la tranzactionare este 9 octombrie 2023.

Veniturile obtinute in urma investitiei in titlurile de stat FIDELIS, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile se pot efectua si prin intermediul Participantilor Eligibili, care reprezinta orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, care este societate de investitii financiare sau institutie de credit acceptata ca participant la sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti si care a semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Transilvania (grup de distributie), BCR, BRD si Alpha Bank Romania.

Mai multe detalii pot fi consultate pe website-ul BVB.


Bursa de Valori București anunță cele 50 de companii semifinaliste ale...

Cele 50 de companii semifinaliste ale programului au fost selectate de membrii Comitetului de Nominalizare BVB Arena. În perioada 8 - 31...

Topul acțiunilor din T2: Investitorii individuali sunt în căutarea marilor câștigători...

Nvidia urcă de pe locul 4 pe locul 2 pe lista celor mai populare acțiuni în rândul utilizatorilor eToro la nivel global În...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,917FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro