Legii educaţiei naţionale 1/2011, care prevede completarea curriculumului naţional pentru învăţământul primar şi gimnazial cu încă un domeniu de competenţe-cheie şi anume competenţele financiare şi juridice, a fost adoptată de Senat încă de pe data de 18 octombrie, dar a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis abia săptămâna aceasta.
Astfel, noua materie va fi de mare ajutor tinerilor care, după terminarea studiilor, vor să-şi deschidă o afacere. Și pentru că, de multe ori, nu doar cunoştinţele financiare sunt importante, aceștia vor fi ajutaţi să înţeleagă şi să integreze noţiunile juridice în businessul lor. Cele două discipline vor fi studiate în mod obligatoriu atât de elevii din clasele primare, cât şi la gimnaziu, iar materia va fi adaptată în functie de vârsta lor.
Cât privește educaţia juridică, aceata este studiată deja opţional în aproape 130 de şcoli din ţară şi este predată de profesori instruiţi de o asociaţie specializată în domeniul justiţiei. Nu în ultimul rând, scopul educaţiei juridice este acela de a responsabiliza tinerii şi a-i face să îşi înţeleagă drepturile, dar şi acela de a diminua delicvenţa juvenilă şi de a apropia justiţia de cetăţean, după cum spun cei care au iniţiat acest proiect.
Cât privește educaţia antreprenorială, în schimb, elevii vor învăţa să îşi dezvolte spiritul antreprenorial, dar şi cum să îşi administreze eficient un buget.
Inițiatorii proiectului de lege sunt: Anisie Monica-Cristina, senator PNL, Cristea Andi-Lucian, deputat PSD, Furtună Mirela, deputat PSD, Intotero Natalia-Elena, deputat PSD, Lungu Romeo-Daniel, deputat PSD, Ţepeluş Laurenţiu-Cristinel, deputat PSD.
Momentan, în sistemul de învățământ din România nu există nicio oră de educație financiară integrată în curricula obligatorie, la nicio clasă din învățământul preuniversitar.