joi, iulie 18, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleImportanța afacerilor locale

Importanța afacerilor locale

Importanța afacerilor locale pentru întreaga societate și pentru economie a fost încă odată subliniată printr-o tușă groasă de efectele crizei medicale.

La debutul pandemiei solidaritatea țărilor din Uniunea Europeană a făcut pași înapoi în fața necesitații țărilor de a-și proteja resursele și de a atrage pentru sine capabilitatile necesare pentru depășirea crizei și funcționarea sistemului economic și social în condiții de restricții.

Un articol din septembrie 2021 din World Economic Forum, notează: „Pandemia de COVID-19 a reprezentat provocări după provocări pentru vieți și mijloacele de trai din întreaga lume, aducand o atentie suplimentara asupra liderilor și scotand in evidenta și mai mult importanța unui leadership responsabil.”

Autorul, Mariah Levin, Head of the Forum of Young Global Leaders, pe baza observațiilor efectuate pentru summit-ul anual, concluzionează asupra acțiunilor liderilor responsabili și arată: „Liderii responsabili investesc în comunitățile lor locale.

În martie 2020, când călătoriile internaționale de afaceri s-au orit, liderii responsabili, împreună cu un număr record de voluntari, și-au folosit timpul de călătorie, astfel disponibilizat, pentru a-și îndrepta atenția către prioritățile locale. Conștienți de restricțiile de sănătate și siguranță, mulți și-au extins rețelele la nivel local și regional prin întâlniri mai mici, în persoană sau virtuale. De asemenea, au folosit din rețeaua lor globală pentru a învăța și a aplica bunele practici din orașele din jurul lumii.”

Citește articolul: https://www.weforum.org/agenda/2021/09/3-ways-responsible-leaders-can-create-a-sustainable-inclusive-recovery/

Ce se întâmplă pe la noi?

În spațiul public nu au aparul dezbateri semnificative cu rezultate concrete pentru susținerea afacerilor locale și a investitorilor autohtoni.

Un resort al opozițiilor pentru măsuri de protecție și stimulare a investirorilor români este legat de faptul că reglementările UE, ale spațiului comunitar, nu permit o astfel de abordare.

Doua observații:

Reglementările spațiului comunitar nu sunt aplicabile deciziilor de asociere, de încheiere de parteneriate și de a lua masuri de susținere reciproca luate de antreprenorii români.

Există exemple care arata că, în diverse tari, se pot aplica măsuri care, pe malurile Dambovitei, sunt considerate ca inoportune.

O cercetare publicată de realbusiness.co.uk în iunie 2014, arată: „Guvernul a făcut deja pași majori înainte cu prezentarea bugetului 2014, care include inițiative pentru a stimula creșterea afacerilor locale, a încuraja investitorii autohtoni și a atrage investiții străine în sectoare cruciale. Cu noi beneficii fiscale pentru afaceri, o schemă de extindere a uceniciei și o dublare a schemei de împrumut direct; 2014 se conturează a fi un an crucial pentru redresarea economică a națiunilor noastre.”

Vazi întreg articolul: https://realbusiness.co.uk/uk-vs-globe-brits-compare-local-business-climates

La începutul pandemiei, pentru sectorul HoReCa, s-a luat în discuție măsura reducerilor la plata chiriei. Argumentele contra au arătat că statul nu poate interveni în relațiile dintre companiile private.

2.deloitte.com notează, cu privire la măsurile luate de alte țări europene:

Spania, la rândul său, a adoptat așa-numitul „plan de întărire”, care are ca obiectiv sprijinirea restaurantelor și a barurilor care au suferit din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei. Printre măsurile prevăzute de acest plan se numără obligarea proprietarilor de clădiri să scadă chiria pentru societățile din HoReCa prin negocierea individuală a contractelor. În cazul în care părțile nu ajung la o înțelegere, proprietarul este obligat să reducă cu 50% chiria pe durata stării de urgență, cu posibilitatea prelungirii acesteia cu încă patru luni de la ridicarea stării de urgență. Altfel, legislația îi obligă să încheie un moratoriu pentru această perioadă (starea de urgență plus patru luni). În aceste condiții, plățile întârziate pot fi efectuate pe o perioadă de doi ani începând de la expirarea moratoriului. Proprietarii mici individuali care acceptă o reducere a chiriei pentru chiriașii lor în lunile ianuarie, februarie și martie 2021 pot deduce cuantumul reducerii (până la 100% din suma chiriei, dacă este anulată în totalitate) din impozitele datorate.”

Vezi intreg articolul: https://www2.deloitte.com/ro/ro/pages/tax/articles/un-an-de-pandemie-in-horeca-masuri-de-sprijin-luate-in-romania-si-in-alte-tari-europene.html


Cezar Iulian Armasu
Director Revista Patronatului Roman, Director general C.P.ESG.R.

Bursa de Valori București anunță cele 50 de companii semifinaliste ale...

Cele 50 de companii semifinaliste ale programului au fost selectate de membrii Comitetului de Nominalizare BVB Arena. În perioada 8 - 31...

Document de poziție: RO e-TVA, RO e-Factura: Propuneri cu aplicare imediată...

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), singura autoritate competentă care organizează și monitorizează activitatea experților contabili și contabililor autorizați, precum și a...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,919FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro