vineri, aprilie 26, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaLa oferta de formare profesională din România s-a adăugat o nouă meserie:...

La oferta de formare profesională din România s-a adăugat o nouă meserie: Stilist Extensii Gene

Într-o industrie dinamică, cum este cea a înfrumusețării, este absolut necesară introducerea în Registrul Național al Calificărilor Profesionale a unor meserii noi, care sunt în plină dezvoltare și care oferă oportunități de carieră extraordinare. La inițiativa PADIR – Patronatul Antreprenorilor din Industria Înfrumusețării din România, meseria de Stilist Extensii Gene este introdusă în RNCP, începând cu luna martie 2023.

În România, Registrul Național al Calificărilor Profesionale (RNCP) este baza de date oficială care conține informații despre calificările profesionale recunoscute în țară, gestionat de către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), cu scopul de a facilita accesul la informații despre calificările profesionale și de a asigura transparența și recunoașterea acestora la nivel național și european. RNCP conține informații despre structura și conținutul calificărilor profesionale, precum și despre criteriile de evaluare și certificare a acestora și include informații despre organismele care oferă formare profesională și care au fost acreditate să ofere certificate și diplome recunoscute oficial. Acesta este, de asemenea, utilizat pentru asigurarea conformității cu cerințele de calificare pentru diferite meserii și profesii, precum și pentru elaborarea și actualizarea standardelor ocupaționale.

”Încă de la fondarea organizației, unul dintre obiectivele principale este elaborarea de noi standarde ocupaționale și actualizarea celor existente, atât pentru a ne alinia cadrului european cât și pentru a îmbunătății tot ceea ce înseamnă formarea profesională a viitoarelor generații de profesioniști. Procesul a fost unul complex ce a însumat eforturile ANC, Ministerului Muncii, Comitetelor Sectoriale, Comisiei de avizare PADIR, elaboratorilor experți Maria Adriana Lăzărică și Valentina Otulescu, verificatorului profesional Tabya Tabuica și a specialistului expert în piața muncii Ruxandra Zaharia. Datorită lor, în prezent, oferta de muncă a industriei înfrumusețării s-a îmbogățit cu o nouă meserie și anume cea de stilist extensii gene”, a declarat Corina Munteanu, președinte PADIR.

Stilistul de extensii de gene este un specialist în domeniul frumuseții care se concentrează pe aplicarea și întreținerea extensiilor de gene pentru clienții lor. Această meserie implică cunoștințe și competențe specifice în tehnici de aplicare a genelor, selecția genelor potrivite pentru diferite tipuri de gene și forme ale ochilor, precum și abilități în comunicarea cu clienții pentru a le înțelege preferințele și a le oferi un serviciu personalizat. Specialistul trebuie să fie în măsură să ofere sfaturi și recomandări clienților lor cu privire la modul de îngrijire a genelor și să poată răspunde la întrebări legate de siguranța și riscurile implicate în utilizarea extensiilor de gene. De asemenea, este important să aibă abilități de marketing și de gestionare a afacerilor pentru a atrage și menține clienții.

”Am investit mult timp și resurse pentru ca profesioniștii în beauty, mai exact stiliștii extensii gene, să se poată mândri cu meseria lor. Acum, certificatele emise de școlile de formare profesională autorizate vor fi completate cu ocupația stilist extensii gene, saloanele de înfrumusețare vor putea angaja personal pentru postul de stilist extensii gene și întreaga industrie se va dezvolta frumos și armonios. Este un moment foarte important pentru noi, practic, am scris prima filă din istoria stilistului extensii gene.”, a declarat Tabya Tabuica, care a avut rol de verificator profesional, contributor semnificativ la elaborarea standardului ocupațional.

În general, stilistul de extensii de gene trebuie să fie un profesionist calificat și certificat în această meserie, care are experiență și cunoștințe solide în tehnici de aplicare a genelor, igienă și siguranță. Aceștia pot lucra în saloane de înfrumusețare sau pot alege să își deschidă propriul lor salon de extensii de gene, în condițiile prevăzute de lege.

Pentru cei care își doresc o carieră de stilist extensii gene, condiția minimă de acces la program, raportată la nivelul de studii este să fie absolvenți ai învățământului general obligatoriu (8 sau 10 clase, în funcție de anul absolvirii). Un curs de calificare complet durează 720 ore, împărțit în 240 ore de teorie și 480 de ore de practică, în timp ce un curs de inițiere este mult mai scurt ca durată.

Următorul pas pe care îl pregătește PADIR este elaborarea instrumentelor de evaluare pentru această ocupație și înființarea unui Centru de Evaluare astfel încât, profesioniștii cu vechime, care deja lucrează în acest domeniu și își doresc o diplomă de stilist extensii gene să poată obține un certificat de evaluare, care va avea aceeași însemnătate ca un certificat de absolvire.


Consiliul Patronatelor ESG din România și Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin...

Consiliul Patronatelor ESG din România – CPESGR* reunește cele mai importante voci pe tematica ESG, din cadrul mișcării patronale din România, de alătură...

Stop suprataxarea contractelor de muncă cu timp parțial

Vocea antreprenorilor contează! Sunt afaceri pentru a căror funcționare și dezvoltare contează să poată angaja un om de marketing, un contabil sau un administrativ cu...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro