vineri, septembrie 22, 2023
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaHalloween 2022: când economia face bau!

Halloween 2022: când economia face bau!

Astăzi este Halloween. Deși în România sărbătoarea nu este atât de răspândită oferă totuși oportunități pentru shopping, petreceri și ceva “trick or treating” în anumite zone. În Statele Unite, pe de altă parte, este o sărbătoare de amploare, care generează miliarde de dolari pentru retaileri și pentru industria de agrement.

În timp ce, în mod normal, oamenii se „sperie” în glumă de schelete jucăușe, zombi sau mumii, anul acesta Halloweenul este de fapt mai înspăimântător ca niciodată din cauza evenimentelor economice îngrijorătoare și a incertitudinilor.

Întregul an le-a provocat investitorilor spaimă după spaimă, oferind practic un Halloween continuu piețelor. De la peripețiile legate de pandemie și lanțurile de aprovizionare, până la războiul din Ucraina, care a declanșat o criză energetică și alimentară globală, un potop de evenimente a dus la rezultate negative ale burselor. Indicele bursei de la București BET a pierdut anul acesta 17%, în timp ce indicele german Dax a scăzut cu 17,3% iar indicele britanic FTSE cu 6%. În Statele Unite, S&P 500 a pierdut 18,7%, indicele industrial Dow Jones a scăzut cu 10%, iar Nasdaq, unde sunt listate cele mai multe companii de tehnologie, a pierdut 30%.

Potrivit celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, la nivel global, investitorii se tem cel mai mult de inflație, urmată de perspectivele de recesiune pe piețele globale, cele de pe piețele locale și de conflictele internaționale. Pentru investitorii români, perspectivele de recesiune la nivel global sunt mai îngrijorătoare decât inflația, conflictele internaționale și potențialul de recesiune al economiei locale. Acest lucru arată că problemele economiei sunt chiar mai înfricoșătoare decât conflictul de la granițele noastre. Dar, dacă am învățat ceva de la Halloween, în fiecare an, este că după o „noapte de groază” începe o nouă zi.

Pentru unii, Halloween-ul este și o strategie de investiții. Ei cumpără la 1 noiembrie și vând în ultima zi de tranzacționare din aprilie. „Vinde în mai și pleacă cu ce ai” pare să fie motto-ul. Indicele S&P 500 din 1985 până în 2021 a arătat că „strategia de Halloween” a avut 29 de perioade de creștere și 7 perioade de scădere, în timp ce perioada mai-octombrie a avut 26 de perioade de creștere și 10 perioade de scădere. Randamentele sunt mai mari pentru strategia de Halloween pe termen lung, cu un randament mediu de 7,7% pentru strategia de Halloween și 2,23% pentru celelalte 6 luni. De data aceasta, perioada noiembrie 2021 – aprilie 2022 a avut un randament de -10,4%, în timp ce perioada mai – 28 octombrie a avut o pierdere de doar 7,8%.

Sărbătoarea de Halloween în cea mai mare parte a Europei și a Americii de Nord este majoritar laică. În timp ce copiii costumați merg la colindat în speranța că vor primi bomboane sau “trucuri”, adulții costumați sărbătoresc la petreceri. În SUA, cele mai populare costume pentru copii în acest an sunt Spiderman, prințesele, vrăjitoarele, fantomele, Batman sau alți supereroi. Adulții au și ei preferințele lor: Costumele de vrăjitoare domină clasamentele, urmate de cele de vampir, fantomă, pirat, Batman sau Catwoman. Nici animalele de companie nu sunt scutite, primele trei costume pentru acestea fiind cele de dovleci, crenvurști sau lilieci.

În țările care sărbătoresc Halloween-ul, sărbătoarea ajută economia. De acest Halloween, comercianții cu amănuntul din SUA se așteaptă la vânzări record de peste 10,6 miliarde de dolari, cu o cheltuială de aproximativ 100 de dolari pentru fiecare gospodărie. Principalele categorii de cheltuieli sunt costumele, unde familiile cheltuiesc în medie 33,75 de dolari, decorațiunile 31,89 de dolari, bomboanele 29,51 de dolari și, în mod surprinzător, în era e-mailurilor, a rețelelor sociale și a mesajelor text, felicitările cu 5,3 dolari în medie. Se estimează că bomboanele vor fi un deliciu mai scump în acest an. În septembrie, prețurile la bomboane au crescut cu 13,1% față de anul trecut, potrivit datelor Biroului de Statistică a Muncii din SUA. Această creștere este mai mare decât indicele prețurilor de consum pentru alimente, de 11,2%. Dar 69% din populația SUA participă la sărbătoare și achită prețurile crescute. În acest an, participarea la Halloween a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei.

***   ***   ***

Articol primit la redactie de la eToro
Despre eToro Group

Despre eToro Group

eToro este o platformă de investiții cu active multiple ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 30 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Parteneriat PWN Romania – Dynamic Business Connection

PWN România mobilizează o rețea de parteneri în sprijinul promovării leadership-ului feminin  Alături de noile ediții ale programelor sale tradiționale, Professional Women’s Network România lansează în...

Ministerul Finantelor continua emisiunile de titluri de stat Fidelis pentru populatie...

Oferta publica initiala primara (IPO) cuprinde cinci emisiuni, in euro si lei, dintre care una este dedicata donatorilor de sange Titlurile de stat...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente