marți, noiembrie 28, 2023
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCompaniile agricole au înregistrat cea mai mare cifră de afaceri în creștere...

Companiile agricole au înregistrat cea mai mare cifră de afaceri în creștere din ultimii 10 ani

Anul precedent, cifra de afaceri a companiilor agricole a indicat cea mai abundentă creștere din perioada ultimilor 10 ani, aceasta având o cifră de 30%, atingând maximul istoric de 58,1 miliarde de lei în anul 2021, cu o rată de 35% mai mare față de valoarea anului 2017, conform unui studiu de profil.

Potrivit anului 2022, unii analiști, printre care și KeysFin estimează construirea sectorului la cote ce se vor apropia sau chiar vor depăși nivelul record obținut în anul 2021, cel de 58 de miliarde de lei, în fundamentul presiunilor inflaționiste și a subvențiilor oferite de autorități, factori de vor pune micșorarea producției de cereale cu 12% în contrabalansare, a estimat Comisia Europeană în iulie 2022, categorisindu-se pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari declinuri anuale dintre statele membre, la 26 de milioane de tone.

„Cifra de afaceri a companiilor agricole din România a crescut cu o treime în anul post-pandemic, peste estimările iniţiale, în baza majorării preţurilor la cereale şi materii prime pe plan internaţional şi a subvenţiilor alocate de autorităţi agricultorilor. Deşi pentru anul 2022 estimăm consolidarea sectorului, punctăm nevoia prioritizării investiţiilor în infrastructură şi modernizarea acestui sector, astfel încât România să rămână un exportator net de produse agricole, după ce în anul pandemiei a fost importator net pentru prima dată în ultimii 10 ani. Ca direcţie strategică este de urmat exemplul Poloniei, respectiv să investim în procesare, ajungând ca pe termen lung să avem un sold pozitiv al comerţului internaţional cu produse agro-alimentare, care are o valoare adăugată mai mare”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

Privitor topului celor mai denumite companii cu profil agricol, Refia Națională a Pădurolor Romsilva a obținut și în anul 2021 poziția fruntașă, după o mărire anuală de 25% a cifrei de afaceri, urmat pe locul doi în clasament de Promat Comimpex SRL cu 1,2 miliarde de lei și Plantagro-ComSRL cu 672 milioane de lei în anul 2021.

În fruntea topului de 20 de companii, cea mai abundentă creștere a fost obținută de Comcereal SA, ce după un avans anual de 182% al cifrei de afaceri a obținut ultima poziție în top 20 în 2021.

Confrom specialiștilor Keysfin, totalul numărului de companii ce și-au anunțat rezultatele financiare în anul 2021 s-a estimat ca rămânând foarte asemănător cu cel din anul precedent, respectiv 26.500 de companii (în baza datelor acumulate în septembrie 2022).

În vederea revenirii post-pandemice, s-a înregistrat un rezultat net crescut cu 267% în comparație cu anul 2020 iar acesta a fost cu 81% peste cel din 2017, atingând un nivel record de peste 8 miliarde de lei în anul 2021. Profitul a fost înregistrat în baza a 17.000 de companii (64%) din totalul de companii (26.500) ce și-au înregistrat rezultatele financiare, moment în care 6.500 au înregistrat o pierdere (24,7%), iar restul celorlalte companii înregistrând un rezultat nul în 2021, informează studiul citat.

România a deținut a doua cea mai mare ascendență a valorii de confecționare de vegetale din Uniunea Europeană, valoarea atingând 40,2% și urcând pe locul 6 în UE, cu valoarea de 6,3% din total, devansând Polonia ce la urma sa a ajuns la 5,6% din total în 2021.

Pe lângă asta, România a reușit să rămână constantă în vederea celei mai mari producții de ulei de floarea soarelui în UE, cu o recoltă de 2,8 milioane de tone în anul 2021.

„Valoarea producţiei ramurii agricole din România a crescut cu 14% în anul 2021 comparativ cu anul precedent, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. De asemenea, producţia vegetală a crescut cu 22%, iar producţia animală şi serviciile agricole s-au redus cu câte 0,2%, respectiv 0,7% în 2021 faţă de anul anterior”, se menţionează în studiul citat.

Datele au fost extrase în septembrie 2022 şi pot suferi modificări până la sfârşitul anului, precizează realizatorii studiului.

Mihaela Aurelia Platon
Mihaela Aurelia Platon
Absolventa a Facultatii de Sociologie și Asistenţă Socială, Mihaela este pasionata de public speaking, strategii de marketing, infrastructura unei companii și afaceri.

Business Breakfast & Networking Event

un eveniment organizat de Consiliul Patronatelor ESG din România și Institutul Bancar Român. Parteneri: Camera de Comerț Belgia – Luxemburg – România – Moldova BEROCC,...

Ce este ESG? Pentru cine este ESG?

Ori că știm, ori că nu știm, diverse aspecte incluse în cei trei piloni ESG sunt deja implementate în organizațiile noastre. Când analizăm cerințele specifice...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente