Fondul de Inovare și Experiment Cluj-Napoca (FIX Cluj), proiect unic în România, care ajută tinerii din municipiul Cluj-Napoca să creeze inițiative de antreprenoriat inovator, a intrat într-o nouă etapă.
Astfel, din 145 de propuneri inovatoare, primite în urma publicării unui apel dedicat în acest sens pe parcursul lunii octombrie a anului trecut, 40 de idei au fost selectate să participe în etapa următoare a proiectului. Aceste idei sunt premiate de către Primăria Cluj-Napoca cu un prim premiu în valoare de 3.000 de euro. Echipele sunt formate din tineri cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani care locuiesc, studiază sau lucrează în Cluj-Napoca.
Tinerii și-au prezentat ideile în fața colegilor din echipele adverse în cadrul primului eveniment FIX Cluj din acest an, FIX Kick-Off 2022, desfășurat online în data de 26 ianuarie. Până în luna martie 2022, echipele selectate vor parcurge un program de formare și mentorat prin care își vor putea îmbunătăți ideile, urmând ca acestea să fie prezentate din nou în fața juriului pentru o a doua posibilă rundă de finanțare de 12.000 de euro în cadrul programului de inovare socială. Programul vine în ajutorul echipelor prin granturi de până la 50.000 de euro pentru a experimenta, a testa și a-și dezvolta proiectele inovatoare.
„Cluj-Napoca este un oraș care susține tinerii de foarte mult timp. În 2012 se năștea ideea candidaturii pentru Capitala Europeană a Tineretului, titlu obținut în 2015, care s-a concretizat prin programe și proiecte inovatoare. FIX Cluj este și rezultatul acelui proces. Multe alte lucruri s-au întâmplat de atunci, ecosistemul de startup-uri fiind într-o continuă dezvoltare, iar acum municipalitatea, ca actor principal, a avut inițiativa de a lansa acest program experimental cu ajutorul partenerilor”, a declarat András Farkas, coordonator FIX Cluj, din partea Grupului PONT.
Primul fond de inovare dedicat finanțării inițiativelor antreprenoriale ale tinerilor clujeni a fost lansat la sfârșitul anului 2021 de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Clusterul de Educație C-EDU și Fundația Botnar, fiind rezultatul unui proces de co-design al ecosistemului de inovare clujean.