vineri, aprilie 26, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleConferința Business 360 Men and Women in Business - Speakeri Panel 1

Conferința Business 360 Men and Women in Business – Speakeri Panel 1

Conferința Business 360 Men and Women in Business a avut loc pe 22 iunie, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, eveniment organizat de Elite Business Women Club și Revista Patronatului Român în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie București.

La 154 de ani de la înființarea Camerei de Comerț și Industrie, Iuliu Stocklosa, Președintele Camerei de Comerț și Industrie, a precizat că va continua să contribuie la dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri prin toate mijloacele specifice unei Camere de Comerț moderne. Obiectivele generale ale Camerei de Comerț și Industrie susțin asumarea unui rol important, acela de a face cunoscute proiecte, idei de afaceri, stiluri de management, care să inspire și să motiveze noul val de antreprenori, care să aducă economia românească cu un pas în față și să contribuie la reducerea decalajelor față de economiile vestice.

Susținerea de către Camera de Comerț București a evenimentului, este firească și necesară. Organizarea unor astfel de conferințe cu un accentuat caracter interactiv, contribuie la schimbarea pas cu pas a mentalității oamenilor de afaceri și a viitorului oamenilor de afaceri, la modificarea comportamentelor între întreprinzători și la dezvoltarea abilităților antreprenoriale, a spus Iuliu Stocklosa.

„Apreciez în mod deosebit includerea în panelul doi a unor studii de caz din domenii diferite, care arată un singur lucru, că se pot dezvolta afaceri de succes în orice context macroeconomic, social și sanitar. Acest demers mi se pare deosebit de important în condițiile în care comunitatea de afaceri se află la o răscruce, are de ales între a-și păstra mentalitatea reactivă și a se victimiza în continuare, așteptând soluții, să nu spunem ajutoare, din partea Comunității Europene, din afara companiilor noastre, să așteptăm de la guvern, să asteptăm de la patronate, organizații guvernamentale sau trebuie să acceptăm lumea așa cum este ea acum, care ne va forța să schimbăm noi modelele noastre de lucru. Exprimându-mi speranța că acest eveniment își va atinge scopul propus, vă mulțumesc și vă invit să considerați Camera Bucureșteană ca un partener serios de lungă cursă, să spunem așa, în efortul dumneavoastră de a construi afaceri de succes.”

Ca speaker în cadrul conferinței Bunsiness 360 Men and Women in Business, a participat și Florin-Sergiu Dobrescu, Secretar de stat Ministerul Antreprenoriatului si Turismului.

Florin-Sergiu Dobrescu a precizat că IMM-urile se pot adapta condițiilor vitrege din realitatea economică și că pot face față noilor tendințe, chiar și în cele mai dificile momente, iar acest lucru nu ar fi posibil fără efortul antreprenorilor. Ministerul, ca autoritate publică centrală, are rolul și de a sprijini IMM-urile, tocmai pentru că împreună se poate consolida consolidăm un parteneriat public-privat.

Domul Secretar de Stat, a prezentat un program de finanțare, care urmează a fi lansat în perioada imediat următoare, în funcție de prioritățile stabilite la nivelul Guvernului. Programul este intitulat „Femei Antreprenor” având un buget stabilit la 157 milioane lei, cu finanțare până la 200 de mii de lei pentru fiecare IMM. Criteriul de eligibilitate principal, este ca o femeie să dețină 50% din capitalul social sau din acțiunile IMM-ului. În perioada următoare, urmează să fie postată pe site-ul Ministerului, procedura de lucru, tocmai pentru a fi o dezbatere publică, astfel încât toți cei interesați să afle despre acest program.

„Tot în viitorul apropiat, un calup, pot spune așa, de programe de finanțare, urmează a fi lansate de Ministerul Antreprenoriatului. Acel binecunoscut program de finanțare Startup Nation, ediția a treia, cu un buget de 520 de milioane lei, cu un titlu de noutate. Va exista un pilon dedicat strict diasporei, bugetul pentru Pilonul Diaspora este de 20 milioane de lei. Pentru Pilonul 1, pentru IMM-urile din România, bugetul este de 500 de milioane de lei.

Sperăm ca în funcție de cum ne permite timpul, ca aceste programe de finanțare să fie lansate cat mai repede, pentru că acesta este rolul Ministerului, să vină în sprijinul mediului de afaceri, să găsim împreună o soluție, pentru că nu putem, nici dumneavoastră singuri, nici noi singuri, nu vom putea să rezolvăm toate problemele. Urmează egalitatea de șanse, da trebuie să transformăm această egalitate de șanse într-un deziderat spre care se tindem, pentru că ăsta este rolul, în orice democrație egalitatea de șanse trebuie să fie un deziderat care trebuie atins”, a spus Secretarul de Stat.

Următorul speaker din panelul 1 al evenimentului, a fost Adina Tarry, consultant internațional și psiholog de afaceri, coach, mentor și autor.

În urmă cu 34 ani, în timp ce culegea materiale pentru realizarea unor cărți, Adina Tarry, a observat la un moment dat, că toate numele peste care dădea în această cercetare erau de bărbați, asta a făcut-o să conștientizeze că acest fenomen iese din normalitate, pentru că jumătate din populația globului este făcută din femei, cealaltă este făcută din bărbați, iar din punct de vedere psihologic, toți acești oameni au valori, credințe, aspirații, visuri, idealuri și dorințe de a face ceva în viață, realizând astfel că evident lipsește jumătate din această populație, care nu apărea nicăieri în mod formal.

„Revenind la sistemul de educație, în ziua de astăzi există 11 țări în lume unde accesul femeilor la școală este interzis, ce înseamnă toate aceste lucruri? ce concluzii tragem?

Ne dăm seama că există, în același timp, niște forțe care lucrează, deci pe deoparte avem aspirațiile individuale ale femeilor și băieților și vorbesc în general acum, orice grup și în același timp avem și aspirații, valori, credințe și practici sociale.

Acum societatea lucrează în două moduri, prin sisteme formale, adică sistemele legale de drepturi și prin sisteme informale, care sunt practicile sociale și aici vreau să ajung. Noi putem avea diverse combinații și variații de pildă, în anumite țări, legislația nu apără drepturile și posibilitatea femeilor să acceseze anumite beneficii, în alte țări da, dar avem și situații în care legislatura este modernă, dar practicile sociale nu sunt și atunci, ceea ce vreau eu să spun este că trebuie să fim foarte atenți la factorii care influențează, de fapt succesul și accesul femeilor în afaceri, factori care pot să fie legați de mentalitate și de felul în care mica societate, adică familia și prietenii și marea societate permite sau nu acest lucru.

Închei cu o concluzie care mie mi se pare extrem de interesantă și provocatoare, în orice moment din timp, inclusiv astăzi, acum, aici, societatea rulează pe baza unor credințe și valori care sunt în mod concomitent vechi de 2000 de ani, de 300 de ani sau de 10 ani și întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este, care dintre ele mai sunt adecvate zilei de astăzi și care nu și să ținem minte că cele care nu sunt adecvate, vor fi factori de înfrânare a posibilității de a realiza potențialul tuturor oamenilor, inclusiv femeile și bărbații”, a precizat Adina Tarry.

Un alt speaker al conferinței a fost Vlad Duțescu, Președinte European Mentoring & Coaching Council România.

Vlad Duțescu a menționat că, din coaching a învățat faptul că, noi ca indivizi, avem un contract psihologic și este foarte important cum ne poziționăm. Dacă înțelegem care este rolul fiecăruia și cum ne poziționăm în raport unii cu alții, putem să realizăm un echilibru. Recent a avut loc un proces de divorț, de care a auzit acesta, în care o femeie câștigat bani pentru timpul alocat creșterii copilului și pentru îngrijirea casei. „Este o muncă care este poate chiar mai valoroasă decât munca pe care a prestat-o soțul, atunci este un echilibru pe care noi trebuie să-l avem în vedere”, a spus acesta.

„Eu cum am spus, Ciprian, vin din medicină și dacă vă gândiți la medicină, știți că amprenta și DNA-ul ne face, ca fiecare dintre noi să fim unici … calculatorul funcționează binar, 0 – 1, ăsta este motivul pentru care există atâta polarizare. Noi suntem obișnuiți să vedem, femei – bărbați, bătrâni – tineri, albi – negrii și așa mai departe, putem continua pe toate zonele astea de diversitate și ceea ce trebuie să înțelegem este că și asta este lecția mea după doi ani de pandemie, faptul că pe pământul acesta unii suntem împreună, asta dacă nu e cineva între noi care face sihăstrie, suntem împreună și depindem unii de alții și rolul pe care îl alocăm, felul în care colaborăm cu noi, este esențial mai departe de a vedea femeie sau bărbat, tânăr – vârstnic sau orice altceva care diferențiază, încercați să nu mai gândiți ca un calculator 0 – 1, 0 – 1.”

Un alt speaker a fost Tudor Popescu, Project leader EDISON – cluburi si comunități de antreprenoriat si noi tehnologii, EA – The Entrepreneurship Academy.

Tudor Popescu a precizat că din punct de vedere personal, cel mai probabil ființa care ne populează pe dinăuntru nu are gen, iar faptul că încă suntem nevoiți, încă trebuie să discutăm despre diferențe de gen în acest mileniu, este de-a dreptul fantastic.

„Antreprenoriat pentru noile generații, am numit așa cumva intervenția mea și anume la The Entrepreneurship Academy, care este o Universitate de business în România, o școală cu o filozofie finlandeză și pedagogie mai degrabă olandeză, care funcționează în România din 2015, acolo unde studenții își încep un SRL funcțional în primele săptămâni de școală.

Cea de-a doua inițiativă vizează construcția de cluburi de antreprenoriat și tehnologie în România pentru tinerii din licee, după ce am văzut în programele care au fost până acum proiectele educaționale din România, că ne lipsesc competențele transversale legate de mindset antreprenorial și de înțelegere a noilor tehnologii. Provocările de acum în educație antreprenorială, cred că sunt cunoscute, de fapt, sunt cunoscute. De regulă, în România, se așteaptă cam până la 35 de ani pentru a se face pasul către antreprenoriat, unul din doi români din mediul urban ar vrea să devină antreprenori, totuși puțini ajung să inițieze, lipsa de încredere în domeniul antreprenorial ca opțiune viabilă de carieră de la vârste tinere, lucru pe care noi încercăm cumva să îl atacăm prin aceste cluburi de antreprenoriat și pentru tinerii din licee și doar 25% din tinerii români cu vârste între 25 și 34 de ani, au o diplomă universitară, contrar unui mindset general, care consideră că sunt foarte mulți tineri cu diploma de universitate în România. Visul nostru antreprenorial si în Edison și la The Entrepreneurship Academy este să putem să avem antreprenori educați, care vor crea parteneriate durabile, inteligente și care pot înțelege beneficiile echipelor.”, a spus acesta.

Un eveniment dedicat media, marketing & PR

Consiliul Patronatelor ESG din România și-a propus să creeze cadrul organizatoric pentru facilitarea dezvoltării afacerilor și a sprijinului reciproc între membri. Organizarea de evenimente...

O nouă comunitate de business a început să se dezvolte în...

Joi 14 martie, la Camera de Comerț și Industrie Brașov, a avut loc prima întălnire a antreprenorilor și oamenilor de afaceri invitați de Consiliul...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro