miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăREVISTA ONLINEArticoleExploatarea brazilor de Crăciun nu pune nicio pădure în pericol!

Exploatarea brazilor de Crăciun nu pune nicio pădure în pericol!

Brazii de Crăciun nu sunt incluși în definiția materialelor lemnoase, nu sunt monitorizați prin aplicația SUMAL și nu se supun reglementărilor domeniului forestier nicăieri în lume. De ani de zile, acești brazi, fie că provin din pădure, fie că sunt crescuți în plantații, sunt exploatați exact în acest scop: să fie împodobiți de Crăciun! Este un proces gestionat cu atenție de specialiști în silvicultură. De altfel, e bine de știut că majoritatea brazilor de Crăciun comercializați în România sunt din import și provin din plantații.

Codul Silvic, principala lege a domeniului forestier din țara noastră este explicit și poate fi consultat de oricine. Materialele lemnoase sunt următoarele: lemnul brut rotund sau despicat și chiar cojit; lemnul de foc sub formă de trunchiuri, butuci, crăci, vreascuri sau forme similare; cherestelele tivite și netivite; capetele și flancurile buștenilor; traversele din lemn pentru căi ferate, mangalul, lemnul ecarisat și lemnul cioplit; lemnul sub formă de așchii sau particule, rumegușul, tocătura provenită din lemn, coaja arborilor și resturile de lemn. Materialele lemnoase nu sunt bunuri divizibile.

Înțelegem îngrijorarea celor preocupați neîncetat de protejarea pădurii, dar exploatarea brazilor de Crăciun nu pune în pericol nici pădurea, nici natura. Prin urmare, așa cum ar fi absurd să ceară cineva confiscarea renilor lui Moș Crăciun și trimiterea lor în vreo rezervație, la fel de absurd ar fi să considerăm brazii de Crăciun material lemnos!

Comercializarea acestora se supune doar reglementărilor fiscale. Iar când va veni Moș Crăciun, va veni cu sania lui de lemn, nu la volanul vreunei mașini electrice. Și va intra pe coș, așa cum face dintotdeauna, chiar dacă în sobă ard lemne de foc, pe care nu le va interzice nimeni!

Vă dorim tuturor să aveți în case un brad frumos și un Crăciun fericit!

Ciprian MUSCĂ, Președinte ASFOR

Luca Dinulescu
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este scriitor și jurnalist, având la activ patru volume publicate, fost bursier J.W.Fulbright pe scenaristică de film și televiziune (în cadrul New York Film Academy), fost bursier al Uniunii Scriitorilor din România, fost rezident al Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT), finalist al concursului de scenarii de lung-metraj HBO-TIFF (2005). În presă, comentează frecvent pe teme sociale, economice și politice pe blogurile Adevărul, fiind de asemenea fost colaborator al publicațiilor România Liberă și Academia Cațavencu, dar și realizator TV în cadrul unor trusturi precum PRO TV, Digi 24 și Prima TV.

BEROCC și Camera de Comerț Prahova vor găzdui „Al 5-lea Forum...

Camera de Comerț Belgia Luxemburg România Moldova (BEROCC) și Camera de Comerț și Industrie Prahova au plăcerea să anunțe cea de-a 5-a ediție a...

Experiența MabIT la GoTech World 2023: Inovații și Strategii Omnichannel în...

În perioada 8-9 noiembrie 2023, echipa MabIT a participat la GoTech World, desfășurat la Romexpo București. Evenimentul a reprezentat o platformă esențială pentru învățare,...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente