ENDO MARCH – către un PLAN NAȚIONAL de ACȚIUNE pentru ENDOMETRIOZĂ 24 Martie 2021
Vezi EVENIMENT
Endometrioza – o boală a întregului corp
autor Clarisa IORDACHE, Președinte Asociația Eu și Endometrioza
Endometrioza este o boală în care țesutul asemănător celui endometrial care căptușește uterul creștere și se dezvoltă în alte zone ale corpului. Endometrioza apare cel mai frecvent în abdomenul inferior sau pelvis, uter, ovare, trompe, colon, vezică, rinichi, vagin. În diferite cazuri ele se regăsesc și în zona abdominală, pe intestine, ficat, splină, diafragmă, dar și la nivelul plămânilor. Au fost raportate însă și cazuri în care endometrioza a putut fi depistată în laringe și chiar la creier. În literatura de specialitate endometrioza este o boală cronică, hormono-dependentă, cu un uriaș potențial inflamator. Simptomele endometriozei includ dureri în partea abdominală inferioară în perioadele de menstruație sau ovulație, dureri în timpul actului sexual, subocluzii intestinale,pneumotorax, infertilitate, anxietate, depresie etc.
Aproximativ 10% dintre femeile de vârstă reproductivă au endometrioză. Cu toate acestea, adevărata prevalență a bolii este necunoscută, deoarece multe dintre paciente nu sunt corect diagnosticate. Endometrioza este observată la 12-32% dintre femeile care suferă o intervenție chirurgicală pentru durerea pelviană și la până la 50% dintre femeile care suferă o intervenție chirurgicală pentru infertilitate.
Implanturile endometriale sunt benigne (nu canceroase), însă ele pot încă provoca probleme, deoarece acestea se inflamează și sângerează la fel ca mucoasa din interiorul uterului în fiecare lună, în timpul menstruației. Acest lucru provoacă de cele mai multe ori durere, care devine greu de gestionat sau este permanentă.
Una din necunoscutele endometriozei este faptul că aceasta acționează diferit de la un organism la altul iar paciente cu același stadiu pot acuza simptome diferite în contextul aceleiași patologii.
Societatea Americană de Medicină Reproductivă a clasificat endometrioza bazându-se pe mărimea implanturilor, locația lor și gradul de infiltrare . Cu toate acestea, stadializarea nu indică nici gradul, nici nivelul durerilor, infertilitatea sau prezența altor simptome. De aceea, o pacientă care este diagnosticată cu stadiu incipient poate avea dureri cronice severe mult mai mari decât o altă pacientă diagnosticată cu endometrioză profund infiltrativă de stadiu IV, care în anumite condiții poate fi chiar asimptomatică.
Stadiul I
La acest nivel leziunile endometriozice sunt rare, superficiale, microscopice si disparate. Ele pot fi localizate pe suprafața peritoneului și/sau pe unul dintre ovare. Implanturile pot avea între 1-3cm putând fi legate de ușoare aderențe. Prezența inflamațiilor în zonele afectate este semnalată.
Stadiul II
Focarele endometriozice sunt mai dezvoltate și pot da naștere la chisturi pe ovare, cu structuri omogene diferite și dimensiuni diferite. Crește gradul de inflamații și se dezvoltă aderențele.
Stadiul III
Endometrioza infiltrează deja diferite organe ale corpului, aderențele sunt prezente în număr din ce în ce mai mare, iar dezvoltarea lor este accelerată. Dimensiunea chisturilor este semnificativă, depășește cu mult 3cm, afectând ovarele și peritoneul. Se poate semnala apariția nodulilor.
Stadiul IV
Nodulii pot afecta diferite organe interne, funcționalitatea acestora fiind pusă în pericol sau chiar compromisă. Aderențele se pot dezvolta în masă compactă, blocând întreg pelvisul sau chiar abdomenul. Focarele endometriozice pot fi multiple și regăsite în diverse regiuni, provocând leziuni semnificatice și importante.
Pentru mai multe informații vizitați: https://eusiendometrioza.ro/ precum și Ghidul Endometrioza Inamicul Tăcut, primul ghid de endmetrioză din România.