luni, aprilie 29, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleDespre cel mai bogat om din istorie

Despre cel mai bogat om din istorie

Despre cel mai bogat om din istorie

Zorii zilei de 1 mai, florar sau frunzar. Cum pentru mine este o zi dedicată muncii, mai mult decât altele, mă întreb ce ar putea să fie interesant pentru cititorii Revistei Patronatului Român? Acum, când stau în față câteva zile libere?

Dacă în business un element prioritar este profitul, să îndreptăm un fascicul de lumină către acumulările financiare spre exemplu.
Îl căutăm pe cel mai bogat om. Dar nu în clasamentul actual, asta am scris deja de câteva ori în revista noastră online. Ci de-a lungul veacurilor. Aici, intră desigur și fondatorul Amazon Jeff Bezos, ori  Elon Musk, șeful de la SpaceX.

Un rege african din secolul al XIV-lea a fost cel mai bogat om din istorie, într-un top al celor mai bogaţi oameni ai tuturor timpurilor, clasament în care averile au fost ajustate cu inflaţia, notează The Daily Mail.

promovare onlinePrima poziţie este ocupată de regele Mansa Musa I din Mali.
Regele vest-african a condus imperiul Mali, care se întindea pe teritoriul statelor Mali, Ghana şi Timbuktu. În 1331, anul în care a murit, averea sa era estimată la circa 400 de miliarde de dolari.

Până şi sclavii săi erau acoperiţi cu aur, relatează BBC.  Conform sursei citate, în anul 1324, oamenii din Cairo au avut parte de cea mai uimitoare privelişte din viaţa lor: mii de soldaţi africani, curteni, negustori şi sclavi, toţi încărcaţi cu aur. Cai şi cămile cărau bogăţii care erau date săracilor sau schimbate pe alte bunuri. În fruntea coloanei, stând pe un tron de aur şi ţinând în mână un sceptru de aur, se afla comandantul trupelor, considerat cel mai bogat om care a trăit vreodată pe pământ: Mansa Musa, împăratul din Mali.

promovare online„Musa era urmaşul unei dinastii de împăraţi vest-africani.
În funcţie de cine face estimarea, mulţi spun că averea lui, ajustată la inflaţie, ar fi azi echivalentul a 400-600 de miliarde de dolari, nimeni nu ştie sigur”, spune Dr Rudolf Ware, de la Universitatea din California.   „Astfel de estimări sunt subiective, dar se bazează pe cantităţile de aur la care Mansa Musa avea acces”, spune Kathleen Bickford Berzock, de la The Bloc Museum of Art.   De axemplu, averea lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon, este estimată la puţin peste 180 de miliarde de dolari.

Legendara călătorie a lui Musa la Cairo a avut loc în cadrul pelerinajului la Mecca. Inspirat de această experienţă, s-a întors în Mali în 1325 şi a dat startul unei noi epoci de aur a învăţământului.   „A investit resursele imperiului pentru a dezvolta o tradiţie academică islamică în Africa de Vest. În Timbuktu, de exemplu, erau 80 de universităţi în anii 1400. Era o societate complexă. Veneau învăţaţi din toată lumea pentru a studia legea islamică, astronomie şi teologie”, spune Ware.
Imperiul Mali a prosperat pe durata vieţii lui Mansa Musa şi, după moartea lui, în 1337, sub domnia fiilor săi. Dar, după apariţia unor imperii rivale şi a unor noi forme de comerţ, imperiul a intrat în declin în secolul 15.

În prezent, în Occident se ştiu foarte puţine despre Mansa Musa.
„Colonialismul şi comerţul cu sclavi au avut un impact major asupra modului în care America şi Europa percep Africa şi pe africani”, spune Berzock.
„Poveştile despre africani care scriau în zeci de limbi într-un oraş ca Timbuktu şi care erau cei mai bogaţi şi mai puternici regi de pe planetă nu se potrivesc cu ceea ce Africa a devenit în ochii europenilor. Aceasta este una din comorile istoriei africane”, spune Ware.

Mansa Musa avea cea mai mare colecție de cărți de pe continentul african, după Biblioteca din Alexandria. Astăzi, aceasta însumează aproximativ 1.000.000 de manuscrise istorice.

Data morții lui Mansa Musa este foarte dezbătută în rândul istoricilor moderni și al cărturarilor arabi care au consemnat istoria Mali. În comparație cu domnia succesorilor săi, fiul Mansa Maghan (care a guvernat din 1337 până la 1341) și fratele mai mare Mansa Suleyman (a condus din 1341 până la 1360), Musa ar fi înregistrat 25 de ani de guvernare.

Alte documente declară că Musa a intenționat să abdice tronul fiului Maghan, dar el a murit la scurt timp după ce s-a întors de la Mecca, în 1325. Potrivit unei relatări a lui Ibn-Khaldun, Mansa Musa era în viață când orașul Tlemcen din Algeria a fost cucerit în 1337, deoarece a trimis un reprezentant în Algeria pentru a felicita cuceritorii pentru victoria lor.

Aceasta este istoria. Așa s-a scris ea.

Acum, fiecare cititor al revistei are contul său, are banii săi. O parte din ei merg pentru marcarea Învierii, cea mai mare sărbătoare a creștinătății.

Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România


Aristotel Bunescu
a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva

Life Beyond Business: Crina Diculescu și Cezar Iulian Armașu – „E...

Vineri a debutat emisiunea pilot intitulată “Life Beyond Business”, realizată de Revista Patronatului Român și Crina Diculescu, fondator Dynamic Business Connections. În aceasta emisiune...

Pentru tinerii antreprenori: “nu trebuie să își imagineze ca vor avea...

Un interviu al Revistei Patronatului Român le-a avut ca invitate pe Aura Icodin, fondator centrul de limbi straine A_Best și pe Loredana Costina, avocat...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro