joi, noiembrie 21, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleDecizie fără precedent pentru multinaționale

Decizie fără precedent pentru multinaționale

7 cireșar Anul Domnului 2021 este Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie. Întrebarea este însă alta, cum o duc cei care încasează maxim la nivel planetar?

Vom afla în rândurile de mai jos care sunt reacțiile controversate după decizia fără precedent care vizează multinaționalele. Reamintim contextul. Sâmbătă, 5 cireșar,  miniştrilor de finanţe din G7 (Grupul celor 7 state cele mai industrializate) au ajuns în cadrul reuniunii lor de la Londra la un acord asupra unui impozit minim global pentru multinaţionale.

Acordul anunţat sâmbătă evocă un impozit minim de 15% aplicabil societăţilor în fiecare ţară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate.

Măsura se va aplica companiilor internaţionale cu o marjă de profit de minim 10%. Potrivit acordului, peste acest prag, 20% din profiturile obţinute urmează să fie impozitate în ţările unde activează grupul respectiv.

Sunt vizate în special marile grupuri de tehnologie americane, care înregistrează rezultate record, comentează Agerpres.


Pe de altă parte, miniştrii de finanţe din G7 s-au pronunţat în favoarea proiectului de a face obligatorie publicarea de către companii a aşa-ziselor riscuri climatice, un alt subiect important care va fi abordat la summitul G7 de la sfârşitul săptămânii viitoare de la Cornwall (sud-vestul Angliei).

Secretarul american al trezoreriei (ministru de finanţe) Janet Yellen a salutat deja acest „angajamentul fără precedent”.

„Acest impozit minim global va pune capăt cursei scăderii fiscalităţii pentru companii şi va face dreptate clasei medii şi lucrătorilor din Statele Unite şi din lume”, a apreciat Yellen într-un comunicat.
Compania Facebook a asigurat că salută progresul înregistrat la reuniunea miniştrilor de finanţe din G7 de la Londra în direcţia unui impozit minim global pentru marile companii şi că acceptă faptul că acest lucru va însemna probabil să plătească taxe mai mari, relatează AFP.

„Facebook cere de multă vreme o reformă fiscală globală şi salutăm progresul important de la G7”, a transmis pe Twitter vicepreşedintele Facebook pentru afaceri globale şi comunicaţii, Nick Clegg.

„Vrem ca procesul de reformă fiscală pe plan internaţional să aibă succes şi recunoaştem că acest lucru ar putea însemna ca Facebook să plătească taxe mai mari şi în locuri diferite”, a adăugat Clegg.

În schimb, confederaţia caritabilă OXFAM a apreciat că este „absurd ca G7 să pretindă că revizuieşte sistemul fiscal global prin crearea unui impozit global minim pe profitul companiilor care este similar nivelului scăzut de fiscalitate practicat de paradisuri fiscale ca Irlanda, Elveţia şi Singapore”, a consemnat Reuters.

Prin acordul anunţat sâmbătă – privind un impozit minim de 15% -, G7 „a pus ştacheta atât de jos încât companiile pot să păşească pur şi simplu peste ea”. Or, „oprirea exploziei de inegalitate provocată de pandemie şi combaterea crizei climatice vor fi imposibile dacă marile corporaţii vor continua să nu plătească practic impozite. Nu este corect”. „G7 nu se poate aştepta ca majoritatea ţărilor lumii să accepte firimituri de la masa lor”, conchide OXFAM.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a declarat că acordul reprezintă „o veste proastă pentru paradisurile fiscale din întreaga lume”.

În schimb, ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe, a cărui ţară va fi potenţial afectată, din cauza ratei impozitului pe profit de 12,5%, a afirmat că orice acord global trebuie să ţină cont şi de statele mai mici.

A fost pentru prima dată de la debutul pandemiei când miniştrii de Finanţe din ţările puternic industrializate s-au întâlnit în persoană, această reuniune precedând summitul şefilor de stat din G7 care va avea loc în perioada 11-13 iunie în Cornwall, Marea Britanie.

G7 reprezintă economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia.

Cam asta este.

Deci, una peste alta, reacții contradictorii după o decizie istorică în domeniul de business. Dar avem și reacții unanime! Asta legat de reducerea restricțiilor în majoritatea statelor. Jos masca doamnelor, domnișoarelor și domnilor! O veți mai purta numai la ….Festivalul de la Venețiaaaaaaa!

Aristotel Bunescu – UZPR


Aristotel Bunescu
a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva

LeasePlan, succes de 15 ani pe piața din România

LeasePlan România marchează 15 ani de activitate de succes pe piața din România, astăzi 24 martie, în Bucuresti, prin deschiderea unui nou showroom dedicat...

Business Networking. Sondaj de opinie

Comunitate de afaceri. Ca antreprenor sau manager știi că sunt momente când simți nevoia să faci parte dintr-o comunitate de afaceri. Fie că ai nevoie de...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,885FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro