Cel de al optulea Smart Lab din România a fost lansat pe data de 16 decembrie 2021 în București, gazda evenimentului fiind Hotelul Caro. Încă din debutul întâlnirii, participanții au aflat faptul că „viitorul nu îi așteaptă chiar pe toți, îi așteaptă pe cei empatici, pe cei creativi, pe cei capabili de adaptare, pe cei flexibili. Iar asta pentru că viteza cu care apar și dispar meserii, industrii întregi, este fără precedent în istoria omenirii”.
De asemenea, Andreea Paul, președintele INACO, a arătat faptul că inteligența artificială trebuie folosită „cot la cot” cu inteligența biologică. Astfel, alfabetizarea tinerelor generații este necesară de la cele mai mici vârste, în contextul în care, în viitor, inteligența așa cu o știm va reprezenta un procent foarte mic din felul în care oamenii își vor însuși informația. Nu în ultimul rând, Inaco își propune nu doar acest lucru, ci și accesul gratuit al tuturor elevilor la educație digitală. Misiunea Inaco – proiectul Smart Lab în fiecare școală, ba chiar în fiecare școală din Uniunea Europeană ori din lume.
De asemenea, a fost prezentată o comparație între învățarea de întreținere și cea inovativă, precum și importanța celei din urmă pentru a da o șansă generațiilor viitoare de a fi împlinite profesional. Nu în ultimul rând, a fost arătată importanța Smart Lab-urilor mai ales în România, unde un milion de tineri nu au luat Bacalaureatul, rezultat direct al învățământului cu prezență fizică, și unde 65% din populație nu deține competențe digitale de bază. Mai mult, Andrea Paul, președintele INACO, și-a arătat intenția de a depune un proiect de lege care să oblige cadrele didactice să se auto-instruiască de cel puțin două ori pe an.
Totodată, întâlnirea a fost dezvăluit interesantul concept de la on-line la om-line, în care deși tehnologia devine principala preocupare a viitoarelor generații, umanitatea rămâne totuși în centrul demersului, fiind în acest fel potențată de folosirea inovațiilor digitale și nicidecum suprimată de acestea. Întâlnirea a fost cu atât mai interesantă cu cât participanților le-au fost prezentați roboții Fable, pe care și Revista Patronatului Român i-a prezentat toamna aceasta, deschizând astfel o rundă de întrebări din partea celor prezenți.