Claudiu Năsui declară că trebuie despăgubite firmele afectate de contextul pandemic
20 prier 2021. Mă uit în calendar și citesc faptul că suntem în Ziua Internațională a Presei Libere. Atunci să îi felicităm toți cei care lucrează la Revista Patronatului Român. Asta pentru că suntem și noi presă liberă.
Cu ce onorăm astăzi distinșii cititori?
Iată un subiect pe placul patronilor din țara noastră, pentru toți cei care au un business, dar în special este o știre tare pentru cei care au fost afectați de actualul context pandemic.
Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a declarat marți faptul că statul ar trebui să despăgubească firmele prăbușite, ori numai slăbite de cumulul efectelor restricțiilor trecute și prezente, asta începând din martie 2020.
Dar să vedem precis ce a spus domnul Năsui:
,,Statul ar trebui să despăgubească firmele pentru toate efectele ulterioare închiderii lor din cauza pandemiei şi sunt fanul despăgubirilor acordate cât mai mult sub formă de facilitate fiscală”.
În cadrul unei videoconferințe, demnitarul a mai spus: ,,O societate liberă, în sensul liberal al termenului, deci una care este bazată pe proprietatea privată şi respectul proprietăţii private, trebuie să aibă totuşi şi pârghiile prin care să se apere de evenimente externe, cum ar fi război sau o pandemie. În contextul acesta, în care măsurile sunt liberticide, îşi găsesc o justificare măcar temporară. De asemenea, lucruri de tipul scheme de ajutor de stat şi altele de genul acesta – subvenţii – îşi găsesc justificarea în faptul că au un caracter de despăgubire”.
Sperăm ca toate aceste cuvinte să își găsească transpunerea în fapte, cât mai curând posibil. Asta este o dorință a semnatarului acestui articol.
Revenim la domnul ministru și la relatarea Agerpres. El a mai arătat: ,,Faptul că statul este cel care a obligat întreprinderi să se închidă înseamnă să statul este cel care cumva ar trebui să fie acolo ca să le despăgubească pentru toate efectele ulterioare ale acelei închideri. Practic, este un fel de aplicare a principiului Poluatorul plăteşte, cel care a închis plăteşte şi acesta este statul român. Sunt fanul ideii ca aceste despăgubiri să fie date cât mai mult sub formă de facilitate fiscală, pentru că atunci ele cumva se vor regăsi pentru toată lumea, fără birocraţie, fără să trebuiască să bugetăm, să aşteptăm bani, să avizăm, să aprobăm, să luăm dosare la puricat”.
Reprezentanţi din partea Băncii Naţionale a României (BNR), Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) au participat, marţi, la o videoconferinţă cu tema „Piaţa de Capital – Bursa în anul crizei sanitare şi al incertitudinilor economice”, organizată de Profit.ro.
În momentul în care am terminat de scris, am dat drumul la cronometru. Cât va dura oare până vom vedea primele măsuri de despăgubire a firmelor?
Aristotel Bunescu, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România