vineri, martie 29, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaCĂMAȘA CIUMEI - Expoziție de Athena Dumitriu

CĂMAȘA CIUMEI – Expoziție de Athena Dumitriu

CĂMAȘA CIUMEI – Expoziție de Athena Dumitriu
10-20 februarie 2022, Sala Acvariu
Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă aşteaptă joi, 10 februarie 2022, de la ora 17.00, la vernisajul expoziţiei Cămaşa Ciumei, deschisă la Sala Acvariu.

Imaginează-ți o cameră slab luminată unde câteva femei cos în tăcere o cămașă cu puterea să alunge ciuma. Privește-le cu atenție: câte sunt? ce vârste au? cum arată? cum le cheamă? sunt îmbrăcate sau goale? Răspunsurile la întrebări diferă de la o legendă la alta sau de la o zonă la alta, dar în definitiv poate că nu contează numărul lor, vârsta sau numele, ci doar ceea ce fac: își pun speranța în ritualul magic al Cămășii Ciumei. Documentele vremii nu ne spun dacă Cămașa Ciumei avea sau nu efect, dacă sacrificiul femeilor care o lucrau într-o singură noapte oferea protecție satului împotriva bolii. Singurul lucru care răzbate după parcurgerea materialelor[1] este credința pe care toți cei implicați în ritual o aveau în înfăptuirea lui.

Vechile credințe spuneau că ciuma și alte boli erau provocate de diavol, demoni sau spiritele rele, iar pentru recăpătarea sănătății era nevoie ca aceste duhuri răufăcătoare să fie alungate. Lipsiți de informații medicale și de alte mijloace de protecție, țăranii credeau în magia vindecătoare a unui obiect vestimentar realizat din cânepă, deoarece „firele ei erau iubite de draci și de vrăjitoare”[2]. Artista Athena Dumitriu realizează o Cămașă a Ciumei din cânepă, pornind de la acest obicei străvechi de vindecare pe care îl reinterpretează într-o cheie contemporană și adaptată vremurilor actuale. După doi ani de pandemie, în care ne-am bănuit unii pe alții la fiecare strănut, unde ni s-a strâns sufletul la fiecare îmbolnăvire a unui apropiat, ori în care i-am plâns în singurătate pe cei dragi, simțim cum ne pierdem încrederea în sloganul optimist „Totul va fi bine”. În secret, artista speră ca refacerea acestui act magic să ne aducă vindecarea pe care cu toate și toți o dorim/după care tânjim.

Muzeul Național al Țăranului Român s-a alăturat demersului inițiat de Athena Dumitriu, deoarece credem că este important să contextualizăm actul artistic atunci când el reinterpretează și chestionează surse tradiționale. Muzeul a contribuit la această expoziție cu imagini ale icoanelor care îl reprezintă pe Sfântul Haralambie, sărbătorit pe data de 10 februarie, ocrotitorul și apărătorul oamenilor și animalelor în fața bolilor. Sfântul este mereu înfățișat călcând pe moarte sau pe ciumă, iar cel mai adesea o ține legată cu un lanț sau o frânghie. La Arhiva de Imagine am identificat fotografii care ne arată modul în care plantele de cânepă devin fire textile, cum sunt melițate, albite și apoi toarse. Biblioteca muzeului a reprezentat punctul zero al acestei cercetări, locul care a oferit informații despre folclorul medical tradițional și alte ritualuri de vindecare folosite de țăranii români. În prezent, când vindecarea nu mai ține de sacrificii și ritualuri, credem că este important să privim spre viitor cu speranță, și, de ce nu, să păstrăm o fărâmă de gândire magică în viețile noastre, ne-ar ajuta să trecem mai ușor peste încercările grele.

Curator: Iuliana Dumitru, Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 20 februarie 2022, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.


[1] Materiale bibliografice pentru acest text pot fi consultate la masa cu documente prezentă în expoziție.

[2] https://leviathan.ro/camasa-ciumei-de-ani-bradea/

IULIAN IGNAT – DADESTAR CHAVESTE. POVESTE LĂUTĂREASCĂ

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită joi, 7 decembrie 2023, ora 18.00, Sala Media, la vernisajul expoziției de fotografie și la lansarea cărții...

AUD.ASCULT | SOUND PERFORMANCE CU TEO RĂDULESCU

AUD.ASCULT | SOUND PERFORMANCE CU TEO RĂDULESCU, 25 noiembrie 2023, de la ora 16.00 și 17.30, Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro