sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 9 Martie

Calendarul zilei 9 Martie

  • 141 î.Hr. – preia tronul Chinei Împăratul Wu, unul din cei mai importanți împărați ai Chinei și al șaptelea din dinastia Han, dinastie care a condus China între anii 206 î.Hr. și 220. Domnia lui Wu a durat 54 de ani, un record care nu a fost doborât până la domnia împăratului Kangxi800 de ani mai târziu. În timpul domniei lui Wu confucianismul a fost sprijinit puternic, fiind ridicat la rangul de filozofie oficială a statului, obligatorie în administrație. Tot în acea perioadă au pătruns primii misionari budiști prin intermediul relațiilor comerciale pe care imperiul chinez le avea cu Imperiul Gupta din India
  • 1776 – este publicat volumul „Avuția națiunilor” scris de economistul și filosoful scoțian Adam Smith. Lucrarea este una din primele încercări de a studia dezvoltarea istorică a industriei și comerțului în Europa. A ajutat la crearea economiei ca disciplină academică modernă și a furnizat una dintre cele mai bune argumentări intelectuale pentru comerțul liber și capitalism. A introdus în economie conceptul de „mână invizibilă a pieței”. În lumea occidentală este cea considerată cea mai influentă carte publicată cândva, între altele pentru că a stimulat un sentiment puternic în favoarea liberului schimb.
  • 1831 – a fost înființată Legiunea Străină, de către regele Franței Ludovic Filip al Franței. Legiunea Străină(Légion étrangère) este o unitate a Armatei Franceze, care a fost creată pentru voluntarii străini care, după Revoluția franceză din iulie 1830, nu mai aveau voie să se înscrie în armata franceză. Voluntarii străini sunt conduși de ofițeri francezi. Astăzi, în Legiunea Străină sunt acceptați și cetățeni ai Republicii Franceze, care în prezent formează 24% din numărul total de recruți. Legiunea are la ora actuală în jur de 7.700 de soldați.
  • 1916 – în cursul revoluției mexicane, Pancho Villa atacă orașul american Columbus, din New Mexico. Atacul executat de aproape 500 de raideri mexicani, a reprezentat o acțiune de represalii pentru recunoașterea oficială, de către Statele Unite, a regimului lui Carranza, inamicul revoluționarilor mexicani. Invazia lui Pancho Villa în New Mexico a fost singura invadare a teritoriului Statelor Unite de la războiul anglo-american din 1812. Pancho Villa, a fost unul dintre liderii revoluției mexicane. Chiar dacă nu a fost acceptat în panteonul eroilor naționali decât la douăzeci de ani după moartea sa, memoria lui este onorată astăzi de către mexicani, americani și oameni din întreaga lume.
  • 1959 – la Salonul de jucării de la New York, își face debutul Păpușa Barbie, brand al companiei americane de jucăriiMattel. A fost creată de către Ruth Handler și a produs vâlvă în lumea jucăriilor. Barbie avea o garderobă, un stil propriu de viață și o întreagă gamă de prieteni pentru Barbie printre care: Teresa Hispanica, Midge, Christie Afro-americana și Steven, iubitul lui Christie. Totodată, au fost creați frații și verii lui Barbie: Skipper, Todd și Stacie, Kelly, Krissy, și Francie. De-a lungul timpului au fost vândute peste un miliard de păpuși Barbie în 140 de țări.
  • Calendarul ortodox sărbătorește „Cei 40 de mucenici din Sevastia”, un grup de soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata (Înarmată cu fulger) care a fost martirizat în anul 320 din cauza credinței lor creștine. Ei au fost uciși la marginea orașului Sevastia din provincia Armenia Inferior (actualul orașSivas din Turcia) din ordinul împăratului Licinius (308-324), care, după anul 316, i-a persecutat pe creștinii din regiunile orientale ale imperiului.
  • Tibetul sărbătorește Ziua Memoriei, pentru a marca ziua în care Dalai Lama a emigrat în India. Dalai Lama a fost cel mai înalt grad spiritual în Tibet din secolul al XVII-lea si până în secolul al XX-lea. Budiștii din Tibet consideră că Dalai Lama este una din multiplele reîncarnări ale lui Avalokiteśvara.
  • În Româniase marchează Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, în chiar ziua Sfinților 40 de Mucenici. Comemorarea a fost fixată de Parlamentul României prin lege, în În această zi, în toate bisericile ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române se oficiază slujbe de pomenire a celor care au pătimit în închisorile comuniste „apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român”.

11 ianuarie Ziua Națională a Artei Fotografice, în memoria primului fotograf...

Primul fotograf român și primul fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmari Data de 11 ianuarie este rezervată celebrării Zilei Naționale a Artei...

Problema eradicării sărăciei – un pas decisiv spre normalitate

Celebrată pentru prima data pe 17 octombrie 1987, Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei a fost cea în care au fost dezbătute noile tendințe din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro