marți, octombrie 8, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 27 Februarie

Calendarul zilei 27 Februarie

  • 1470 – Ștefan cel Mare atacă și incendiază orașul Brăila în încercarea de a-l îndepărta pe Radu cel Frumos de pe tron și de a scoate Țara Românească de sub influența otomană. O constantă a politicii externe a lui Ștefan în perioada 1470-1480 a fost atragerea Țării Românești în coaliția antiotomană. Primul episod l-a reprezentat conflictul cu Radu cel Frumos, concretizat în patru campanii militare desfășurate între 1469-1473, încheiat cu victoria lui Ștefan. În același context, Ștefan a intervenit și a numit patru domni în Țara Românească: Laiotă Basarab, Vlad Țepeș, Basarab cel Tânăr Țepelușși Vlad Călugărul, împotriva unora dintre aceștia fiind nevoit să ducă ulterior campanii militare pentru a-i scoate din domnie, pentru că au trădat încrederea acordată.
  • 1594 – Henric al IV-lea , denumit Henric cel Mare (Henri le Grand), a fost  încoronat rege al Franței. În condițiile în care ultimul rege al dinastiei de Valois, Henric al III-lea, a murit fără urmași, în virtutea legii salice care interzicea accederea la tron a unei femei, Henric de Navara, soțul moștenitoarei de drept, Margareta de Valois, este desemnat rege al Franței. Evenimentele se petreceau în contextul războaielor religioase dintre catolici și hughenoți. Henric, membru al familiei Bourbon, era hughenot și pentru a fi încoronat, a renunțat la credința lui protestantă, trecând la catolicism. „Parisul merită o liturghie!” sunt cuvintele pe care le-ar fi rostit Henric cu această ocazie. Unul dintre meritele lui este dezvoltarea economică a Franței, după un război religios ce a dezbinat țara. Prin Edictul din Nantes a asigurat libertatea religiei protestante hughenote în Franța. Dinastia de Bourbon, inaugurată de Henric cel Mare a fost o importantă casă regală europeană și este actuala dinastie domnitoare în Spania și în Ducatul Luxemburg. Evenimentele epocii au inspirat romanul „Regina Margot”, al lui Alexandre Dumas.
  • 1900 – Este fondat Partidul Laburist britanic, un partid de centru-stânga, reunind o alianță de grupări social-democratice, democratic socialiste și sindicate. Platforma partidului reclamă o intervenție mai mare a statului, justiția socială și întărirea drepturilor lucrătorilor. La începutul anilor 1920, Partidul Laburist a depășit Partidul Liberal, pentru a deveni principala opoziție față de Partidul Conservator. Din 2017, partidul a fost considerat „cel mai mare partid din Europa de Vest” în ceea ce privește apartenența la partid, cu mai mult de jumătate de milion de membri.
  • 1900 – membrii unui club de gimnastică dinMünchen fondează celebrul club de fotbal FC Bayern Munchen. În 1932 a câștigat primul său titlu de campioană a Germaniei. În anii 1960, echipa a intrat în perioada sa de aur cu mari fotbaliști precum Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Maier. Cu 14 trofee europene și 54 de trofee naționale câștigate de-a lungul timpului, Bayern reprezintă cel mai important club german și unul dintre cele mai de succes cluburi de fotbal.
  • 1933: Clădirea Reichstag-ului german din Berlin a fost distrusă într-un incendiu, moment-cheie în preluarea puterii de către naziști în Germania. Sala plenară și unele încăperi învecinate au ars complet. A fost o incendiere intenționată care însă nu este clarificată nici până azi. Naziștiigermani au luat incendiul drept pretext pentru impunerea politicii lor.  Clădirea parlamentului german numită Reichstag este situată în centrul Berlinului,  în cartierul Berlin-Tiergarten. Tot Reichstag s-a numit și parlamentul german din timpul Imperiului German. Aici a avut loc prima adunare parlamentară din țările germane.
  • 1938 – a fost promulgată o nouă Constituție a României, prin care se introducea dictatura regală a lui Carol al II–lea și se anunța sfârșitul regimului parlamentar. Promulgarea a venit la capătul unei serii de evenimente declanșate de demiterea guvernului Goga și instalarea unui guvern „consultativ”, condus de Patriarhul Miron Cristea. Pe 20 Februarie Carol al II-lea abolise Constituția din 1923, care a fost înlocuită peste o săptămână cu o constituție care îi dădea regelui puteri considerabil sporite. Pe 30 martie1938, Carol a dat decretul de dizolvare a partidelor politice. La scurt timp a creat un partid al său, numit Frontul Renașterii Naționale (F.R.N). Cu toate acestea, partidele tradiționale au continuat să funcționeze, dar în afara regimului parlamentar. F.R.N nu a reușit să se impună în viața politică românească, neavând nici ideologie și nici un program clar de guvernare.
  • 1991 – Președintele american George Bush anunță „Kuwaitul este eliberat”, anunțând astfel sfârșitul Primului Război din Golf. Pe2 august 1990, sub pretextul că deține drepturi istorice asupra Kuweitului, Irakul, condus de Saddam Husein, invadase și anexase acest emirat. ONU a condamnat agresiunea și a instituit un embargo comercial împotriva Irakului și, față de refuzul Bagdadului de a-și retrage trupele, a declanșat la 3 ianuarie 1991, operațiunea militară „Furtună în deșert„, grosul forțelor aeriene fiind asigurat de SUA. Kuweitul a fost eliberat, dar Irakul a rămas sub un regim de sancțiuni și de control al ONU, existând indicii că autoritățile de la Bagdad fabrică în secret arme bacteriologice și chimice.
  • Este „Ziua Internațională a Ursului Polar”. Organizat din 2011, evenimentul are scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la impactul încălzirii globaleși al reducerii calotei glaciare de la Polul Nord. În această zi, oamenii sunt încurajați să găsească modalități de reducere a emisiilor de carbon, cum ar fi dezactivarea termostatului sau folosirea mai redusă a vehiculelor. Ziua a fost de asemenea folosită pentru a încuraja instalarea unor izolații eficiente din punct de vedere energetic în locuințe.

11 ianuarie Ziua Națională a Artei Fotografice, în memoria primului fotograf...

Primul fotograf român și primul fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmari Data de 11 ianuarie este rezervată celebrării Zilei Naționale a Artei...

Problema eradicării sărăciei – un pas decisiv spre normalitate

Celebrată pentru prima data pe 17 octombrie 1987, Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei a fost cea în care au fost dezbătute noile tendințe din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,895FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro