marți, octombrie 3, 2023
AcasăREVISTA ONLINERevista preseiCalendarul zilei - 12 ianuarie 1483 - începutul poveștii fiicei lui...

Calendarul zilei – 12 ianuarie 1483 – începutul poveștii fiicei lui Ștefan Cel Mare – țarina Olena a Moscovei

12 ianuarie 1483
Domniţa Elena, fiica lui Ștefan Cel Mare, s-a căsătorit cu Ivan, fiul Marelui Cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea, conform historia.ro, care precizează:

„Despre domnița Elena (sau Olena Voloșanca, după cum este menționată în cronicile rusești), știm că a fost căsătorită cu cneazul rus Ivan cel Tânăr, căruia i-a dăruit un fiu, pe Dimitrie, în octombrie 1483.”

Dimitrie, nepotul lui Ștefan Cel Mare, a urcat pe tronul Rusiei, după care a urmat un destin tragic.

ziaruldevrancea.ro arată:
„Domniţa Olena s-a născut în 1465, la doi ani de la căsătoria lui Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, cu rusoaica Evdokia de Kiev, descendenta marilor duci ai Lituaniei şi nepoata lui Vladimir, cneaz de Kiev.”

„Când Olena a ajuns la vârsta măritişului, a fost curtată de Marele Prinţ al Moscovei, cneazul Ivan cel Tânăr, fiul şi succesorul la tron al lui Ivan al III-lea.”

„La decizia lui Ivan al III-lea, Dimitrie, fiul Elenei Voloşanca, a urcat pe tronul Rusiei. Încoronarea a avut loc la data de 4 februarie 1498, în Catedrala Adormirii. Dimitrie, care avea doar 15 ani, a devenit astfel cneaz al Vladimirului, al Moscovei şi al Novgorodului. Momentul încoronării a fost imortalizat, la dispoziţia Olenei Voloşanca, sub forma unui giulgiul numit „Ceremonie bisericească”
Citeste intreg articolul: https://www.ziaruldevrancea.ro/special/educatie/astazi-despre-tragicul-destin-al-olenei-fiica-lui-stefan-cel-mare

adevarul.ro precizează:

„Lupta pentru tronul Cneazatul Rusiei nu s-a sfârşit aici. Sofia şi fiul ei Vasile şi-au schimbat atitudinea faţă de Ivan al III-lea, reuşind să-i intre pe sub piele. În anul 1502, acesta l-a numit cneaz pe Vasile în locul lui Dimitrie, nepotul şi fiica lui Ştefan cel Mare fiind întemniţaţi.”
Citeste mai mult: adev.ro/pbcrdr


Cezar Iulian Armasu
Director Revista Patronatului Roman, Revista de cultura, sah si business Pallas Athena - https://pallasathena.ro/

Reality show-ul „The Bridge” Ungaria a fost filmat la Lacul Beliș,...

Echipa de producție românească a fost formată din aproximativ 50 de specialiști cu o vastă experiență în industria filmului. Pe durata filmărilor de...

Vila Șipot de pe Domeniul Regal Peleș, mai aproape de...

Vitraliile originale, readuse la strălucirea de altădată. Urmează Galeria Arhitecților Peleșului Acesta este cel mai mare efort de conservare, restaurare și dezvoltare a patrimoniului...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente